Talk of the market: Έρχεται η έξοδος στις αγορές

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 10:54
UPD:10:55

Η εβδομάδα αρχίζει με την αγορά σε θέση αποτίμησης σημαντικών νέων. Αν και το διεθνές περιβάλλον - εν μέσω ανησυχιών για την καραντίνα στην Κίνα και δειγμάτων κόπωσης της ανοδικής κίνησης των τιμών στη Wall Street - δίνει σήματα προειδοποίησης και προσοχής για πιθανή διόρθωση, στην εγχώρια αγορά υπάρχουν άλλα δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της αντίστασης των 950 μονάδων και οι αναλυτές διερευνούν την πιθανότητα κίνησης προς το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων στο επόμενο διάστημα. 

 

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι τα σημαντικά κέρδη που έχουν καταγραφεί σε ορισμένες μετοχές δικαιολογούν ρευστοποιήσεις, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒ από ΒΒ-, ήτοι δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με θετικό outlook, εκτιμάται ότι δεν είχε προεξοφληθεί από μερίδα της αγοράς, που κρατούσε επιφυλακτική στάση.

 

Το νέο αποτελεί πρόκριμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ έχει κάνει σχετική προετοιμασία και η κίνηση για έκδοση ομολόγου μακροπρόθεσμης διάρκειας, πιθανόν 15ετίας και ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ αναμένεται στην έναρξη της εβδομάδας. Για την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, 625  εκατ. ευρώ.

 

Παρεμπιπτώντως η ομάδα του οίκου Fitch είναι στην Αθήνα. Αύριο διοργανώνει σε κεντρικό ξενοδοχείο ημερίδα (Credit Outlook 2020) με θέμα τις μακροοικονομικές και εθνικές προοπτικές της οικονομίας, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αναδύονται στη νέα δεκαετία, τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τα κριτήρια ESG που διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις. 

 

Στις τράπεζες, σημειώνεται η έκθεση της Moody’s που χαρακτηρίζει credit positive (πιστωτικά θετικό) το swap ομολόγων της Εθνικής με το ελληνικό δημόσιο. Οι οίκος αναφέρει ότι η ανταλλαγή ενισχύει κατά 515 εκατ. ευρώ την κερδοφορία της τράπεζας για το 2020, υποστηρίζει την θετική πορεία των κεφαλαίων της αποφέροντας έσοδα από τόκους 85 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2050 και επιπλέον διευκολύνει τα σχέδια μείωσης των NPEs.

 

Ξεπέρασε το όριο του 5% το ποσοστό της BlackRock στην Alpha Bank. Σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση της τράπεζας ανέρχεται πλέον σε 5,25%. 

 

Ολοκληρώθηκε το due diligence μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Praxia Bank, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Παγκρήτια συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο ενώ η Praxia φέρεται να καταλήγει στην Viva Wallet. Mετά από προσωπικές επαφές του βασικού μετόχου της Praxia, Bob Diamond - που ήρθε στην Αθήνα για να “κλείσει” την υπόθεση - με το επιτελείο της Viva, η οποία φέρεται να είχε ανεβάσει εσχάτως το αρχικώς πορσφερόμενο τίμημα ύψους 20 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ψηφιακής τράπεζας, οι δύο πλευρές φαίνεται να τα βρήκανε. Τώρα ο λόγος είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είχε δώσει προθεσμία μέχρι τέλος Ιανουαρίου για βιώσιμη λύση.

 

Εντωμεταξύ, ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου Lyktos, που είχε επίσης επαφές τις προηγούμενες ημέρες με τον Bob Diamond εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Παγκρήτιας Τράπεζας σε δυνητικό deal με την Praxia, μίλησε το Σάββατο στο οικονομικό συνέδριο Sparta Forum δίνοντας έμφαση σε 4 άξονες για την ανάπτυξη: μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις, διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας, διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων με ενίσχυση της ελληνική παραγωγής με συμβολαιακή γεωργία.

 

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στον ΟΤΕ. Αντίρροπες τάσεις στο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, την ΟΜΕ-ΟΤΕ καθιστούν κρίσιμη τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση με φόντο την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

 

Επίσης, η Lamda Development απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Lamda Flisvos Marina, που διαχειρίζεται τη Μαρίνα Φλοίσβου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα