Market Beat: Πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός;

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 09:36
UPD:09:39

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το Reuters σήμερα το πρωί σημείωσε: “Η ικανότητα του κοροναϊού να εξαπλωθεί ενισχύεται και οι μολύνσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δήλωσε την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, με περισσότερους από 2.700 ανθρώπους παγκοσμίως μολυσμένους και 80 στην Κίνα που σκοτώθηκαν από την ασθένεια”.

Με τους περισσότερους μετοχικούς δείκτες στον κόσμο να διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα μετά από μια άνοδο που έχει διάρκεια από τα Χριστούγεννα του 2018 ως την τρίτη βδομάδα του φετινού Ιανουαρίου. Οι δε δείκτες της Wall Street ήταν πολύ κοντά ή πάνω στο ρεκόρ υψηλών βίου. Είναι λογικό ότι οι  επενδυτές θα αντιδράσουν γρήγορα σε οποιοδήποτε σημάδι αρνητικότητας και ο κοροναϊός  δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς η Κίνα ανακοινώνει ότι το ζήτημα έχει καταστεί έκτακτη ανάγκη.

Η αγορά της Αθήνας όμως στις 949 μονάδες με χαμηλό τελευταίων 12 μηνών τις 626,27 και ανώτερο βίου πάνω από τις 6000 μονάδες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αγορά που θα της ασκηθούν πιέσεις με τα πρώτα σημάδια αρνητικότητας. Βέβαια δεν θα απαλειφθεί ο κίνδυνος από τον νέο ιό της γρίπης που σκοτώνει αλλά είναι προς συζήτηση τι θα υπερισχύσει στο φρόνημα των θεσμικών. Η αναβάθμιση  της πιστοληπτικής ικανότητας από την FITCH ή η ανησυχίες από τον κοροναϊό.

Αργά μα σταθερά οι Οίκοι Αξιολόγησης τραβάνε από τη λάσπη των junk bonds τα ελληνικά ομόλογα και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία συνέβαλλε στο να αποκτήσει η απόδοση του 10ετούς αναφοράς την τάση να πλησιάσει το χαμηλό βίου στο ευρώ. Την Παρασκευή, με τιμή στην αρχή του 2020 στο 1,47%, σταμάτησε στο 1,31% ενώ το κατώτερο βίου είναι το 1,16% από τις 31 Οκτωβρίου 2019. Οι διακυμάνσεις αυτές, για όσους παρακολουθούν έστω και ερασιτεχνικά τις αγορές ομολόγων, είναι μεγάλες και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η αντιστοιχία που ίσως υπάρχει με τις διακυμάνσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Η κλιμάκωση των κερδών ανά εβδομάδα συνεχίστηκε στην τέταρτη του φετινού Ιανουαρίου, παρά το καθοδικό κλίμα για τις τιμές των μετοχικών αξιών παγκόσμια. Αφού την πρώτη ο ΓΔ εμφάνισε οριακή μεταβολή -0,05%, ενώ τη δεύτερη ενισχύθηκε κατά +0,38%, όταν την τρίτη με την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου ανέβηκε +1,15% και την προηγούμενη κέρδισε +1,54%. Ανάμεσα στους 18 πιο αντιπροσωπευτικούς για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά μετοχικούς δείκτες, ένας μόνο, ο DAX, εμφανίζει θετική εβδομαδιαία μεταβολή +0,37%.  Εδώ η άνοδος του Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά +1,3% σκιάστηκε από τα κέρδη του FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εκτινάχθηκε κατά +3,44%. Μετά από τα προαναφερθέντα η επίδοση του Αθηναϊκού χρηματιστηρίου στον Ιανουάριο και συνεπώς και στο 2020 έχει φθάσει στο +3,49% για τον μέσο όρο και ο 25άρης κερδίζει +2,95%, ενώ η άνοδος του FTSEM σε τέσσερις εβδομάδες είναι +8,65%.

Στα διεθνή χρηματιστήρια αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες για πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αγαθά, αλλά και για πιθανή εμφάνιση ενός “μαύρου κύκνου” που όταν εμφανίστηκε στο παρελθόν, η προσβολή ανθρώπων από ένα κοροναϊό, είχε επιβραδύνει την ανάπτυξη σε αρκετές περιοχές της γης. Επίσης η εμφάνιση της ηγεσίας της ΕΚΤ, χωρίς τη σκιά του αποτυπώματος του Μάριο Ντράγκι, γέννησε επιφυλάξεις στους αγοραίους για την ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ.

Η αγοραία συναίνεση έχει καταλήξει, αρκετές μέρες πριν, ότι τα επίπεδα των 950 μονάδων είναι το τελευταίο εμπόδιο, με βάση την στατιστική προϊστορία, πριν από το ψυχολογικό και πραγματικό επόμενο στόχο των 1008 μονάδων για τον μέσο όρο.

Είναι μάλλον απίθανο να σφραγιστεί  με πτώση το τέλος του Ιανουαρίου. Η εβδομάδα που ξεκινά μπορεί στο τέλος της να δώσει το σύνθημα για μια διόρθωση, αλλά στη διάρκειά της θα έχουμε την απάντηση για το αν θα γίνει η τιμή του ΓΔ τετραψήφια. Η αγορά σκαρφάλωσε +1,54%, αλλά αξίζει να ληφθεί υπόψη η ομάδα των blue chip που, με άνοδο υπερδιπλάσια του μέσου όρου, ήταν οι στυλοβάτες μιας κίνησης που ενίοτε έδειξε να αψηφά την τάση φυγής από το ρίσκο που ίσχυε διεθνώς.  Ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,38%, ΕΧΑΕ +4,34%, ΜΠΕΛΑ +4,12%, ΣΑΡ +4,04%, και ΒΙΟ +3,37%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή μιας αρνητικής προκατάληψης από τον κοροναϊό

Μια συντονισμένη φυγή από το ρίσκο προκάλεσε η είδηση, ότι επέστρεψε μια απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, που ανήκει στην κατηγορία των “μαύρων κύκνων”. Η πιθανή επιδημία από ένα νέο ισχυρό ιό, ανάλογο εκείνου που προκάλεσε το επεισόδιο  του SARS την περίοδο από το Νοέμβριο 2002 ως τον Ιούλιο 2003 με πλήθος θανάτων, επηρέασε σημαντικά. Από την άποψη της δυνατότητας εξάπλωσης του ιού από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο οι πιθανότητες είναι λιγότερες, έναντι εκείνης που είχε ο SARS πριν 17 χρόνια. Αλλά είναι βέβαιο πως θα επηρεαστεί υπολογίσιμα η κινεζική οικονομία, όπως είναι βέβαιο ότι θα είναι περαστικό. Ωστόσο είναι διαφορετική η τρέχουσα ισχύς της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη και μεγαλύτερη η συνεισφορά της στην παγκόσμια ανάπτυξη. 

Τεράστιες αποδόσεις

Σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς μετοχών, αν δεν εμφανιζόταν η νέα εκδοχή ενός κοροναϊού στην Κίνα, ίσως θα ήταν απαραίτητο να εφευρεθεί ένας “μαύρος κύκνος”, την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, τουλάχιστον για τις αγορές της Wall Street. Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα είχε αφήσει τον S&P 500 τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου με κέρδη στο 2020 +3,1%. Από την παραμονή των Χριστουγέννων του 2018 είχε άνοδο 41,6%, ενώ τα κέρδη του από τότε που εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν φθάσει το +55,6%. Η σύγκριση βοηθά στην κατανόηση της επιτάχυνσης της ανόδου  τα τελευταία δυο χρόνια. Αλλά εκείνο που προκαλεί δέος, είναι ότι η απόδοση του S&P 500, από την έναρξη του τρέχοντος ανοδικού κύκλου ήταν 392,2%, ενώ οι S&P 400 και S&P 600, από τον Μάρτιο του 2009, αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 417,9% και 471,7%.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε γιατί πληθαίνουν οι φωνές που υπογραμμίζουν πως οι αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών στον παγκόσμιο φάρο των χρηματιστηρίων είναι υψηλές και δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η άνοδος, μόνο και μόνο γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες υπόσχονται χαλαρές νομισματικές πολιτικές. Σημαντικά ζητήματα αποτίμησης εμφανίστηκαν από αναθεωρήσεις της εκτίμησης για τα EPS την εν εξελίξει περίοδο αναφοράς για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Στις αναλύσεις για τα εταιρικά κέρδη συναντάμε όλο και πιο συχνά την έκφραση "ανησυχίες λόγω αποτίμησης". Είναι απαραίτητη, όμως, επειδή οι ζημιές στις επενδύσεις προκαλούνται από αποφάσεις που γίνονται όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά αρχίζουν να πιστεύουν ότι η αποτίμηση δεν έχει σημασία. Η αποτίμηση έχει πάντα σημασία.

Ο S & P 500 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με Ρ/Ε προσδοκόμενων κερδών στους επόμενους 12 μήνες 18,6. Αυτό είναι υψηλό σε σχέση με το δεκαετές ιστορικό μέσο όρο του 14,9, σύμφωνα με το FactSet. Ωστόσο, το discount rate δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο η FED παρέχει τον overnight  δανεισμό (1,69%) είναι σήμερα χαμηλότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, που σημαίνει ότι το υψηλό P/E δεν είναι τόσο πλούσιο όσο εμφανίζεται στην πρώτη ματιά. Αυτό το υψηλό P/E μπορεί να διατηρηθεί και ενδεχομένως να επεκταθεί, εάν το overnight επιτόκιο παραμείνει χαμηλό και οι αναθεωρήσεις των κερδών ακολουθούν τη θετική πορεία που έχει οριστεί από το υψηλό P/E.

Η δύναμη παρέμβασης της Fed

Μέχρι στιγμής, το discount rate έχει κάνει τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, έχει κάνει μια καλύτερη δουλειά από ό, τι οι περισσότεροι μπορεί να περίμεναν στο τέλος του 2019. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς παράγοντες που προκάλεσαν αυτή τη δυναμική είναι η γεωπολιτική ένταση με το Ιράν, μερικά στοιχεία για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη που προκύπτουν από τις επιφυλάξεις για την εξάπλωση του κοροναϊού που εντοπίστηκε στην περιοχή της Wuhan.

Οι αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η πρόσφατη ανοδική δυναμική ξεκίνησε από τις γενικευμένες προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τρίτη φορά το 2019, οδηγώντας το σε ένα εύρος 1,50% -1,75% στη συνεδρίαση της FOMC (Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) στο τέλος Οκτωβρίου. Όπως ακριβώς συνέβη. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτή, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ανέβασε πραγματικά την διάθεση των επενδυτών για αγορά μετοχικών αξιών, όταν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: “Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να δούμε μια πραγματικά σημαντική αύξηση στον πληθωρισμό που θα είναι επίμονη, πριν από μια αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον πληθωρισμό”.

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν μόνο ένα χρόνο πριν, στις 3 Οκτωβρίου του 2018, όταν  ο Powell πυροδότησε μια κατάρρευση στη χρηματιστηριακή αγορά λέγοντας: "Τα επιτόκια είναι ακόμα ευνοϊκά, αλλά σταδιακά κινούμαστε σε ένα σημείο όπου θα είναι ουδέτερα" . Αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ακολουθούσε σειρά αυξήσεων στα επιτόκια για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα είχαμε την κατάρρευση του S&P 500 σχεδόν κατά -20% ως την συνεδρίαση της παραμονής των Χριστουγέννων του 2018, καθιστώντας εκείνη τη σύνοδο σημείο αναφοράς .

Αφού λοιπόν η Fed δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στον πληθωρισμό, αξίζει και οι επενδυτές φέτος να εστιάσουν σε δείκτες και μακροοικονομικά δεδομένα που δίνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη πληθωριστικών πιέσεων. Η Fed θα τηρήσει στάση υπομονής όσο καιρό οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται χαμηλές και ο πληθωρισμός λαμβάνει τιμές κάτω του 2%, προσφέροντας ανοικτό πεδίο για ανάπτυξη κερδών από μετοχικές αξίες.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Η τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έφερε στο 94,5% των δεικτών που παρακολουθούμε απώλειες, δηλαδή στους 17 από τους 18, ενώ 15 εμφανίζουν κέρδη για το 2020. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -1,03% στη βδομάδα, και στο 2020 αποδίδει +2,00%. Ο Dow, με πτώση -1,22%, αποδίδει στο 2020 +1,58%. Ο S&P400 με μεταβολή -1,45%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +0,10%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -2,20%, έχει πτώση -0,37% στο 2020. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -0,79%, αλλά στο 2020 κερδίζει +3,82%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -1,15% στη βδομάδα, αλλά στο 2020 κερδίζει +0,58%. Ο DAX κέρδισε +0,37%, και στο 2020 +2,47%, ο CAC είχε μεταβολή -1,25%, αλλά στο 2020 αποδίδει +0,77%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -1,23%, και στο έτος κερδίζει +0,13%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,71%, στο έτος κερδίζει +1,97%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε κατά -0,22%, και στο 2020 κέρδισε +1,88%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε οριακά κατά -0,09%, και στο 2020 κερδίζει +2,36%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -1,48%, κερδίζει φέτος +3,68%. Ο χρυσός με άνοδο -0,90%, βρέθηκε στα 1571,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +3,16%. Σημειώθηκε πτώση κατά -7,84%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 54,20 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -11,23%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,89%, στο 2020 κερδίζει +0,72%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,20%, με επίδοση στο έτος +2,21%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -0,79%, και στο 2020 +0,87%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -3,81%, και στο 2020  -0,85%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -3,22% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -2,41%.

Ο ιός και οι ΡΜΙ

Η αποτύπωση της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού στην Κίνα κυριάρχησε τους τίτλους των εφημερίδων την προηγούμενη εβδομάδα, με τις αγορές να αποτιμούν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς αναφέρθηκαν νέες περιπτώσεις σε όλη την Ασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις ανησυχίες ενισχύει, εν μέρει, η προσέγγιση της εποχής των εορτών για την έλευση του Σεληνιακού Νέου Έτους, η οποία φαινομενικά αυξάνει τους κινδύνους για το σχηματισμό μιας ακόμη σοβαρής επιδημίας. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός θανάτων για τον νέο ιό φαίνεται να είναι χαμηλότερος από αυτόν του SARS και οι κυβερνήσεις φαίνεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένες στο να περιορίσουν αυτήν την εστία μόλυνσης.

Οι αναλυτές με δεδομένα από την εμπειρία SARS, σε αυτή την πρώιμη συγκυρία δηλώνουν ότιτο επεισόδιο του κοροναϊού θα αφήσει ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο αποτύπωμα στις δραστηριότητες των προσωπικών δαπανών όπως οι λιανικές πωλήσεις, με λιγότερο

σημαντικές μεταβατικές επιδράσεις (0,1 έως 0,2 μονάδες βάσης) στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Στο σχόλιο της περασμένης βδομάδας είχαμε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον των διαχειριστών κεφαλαίων για την εικόνα των ΡΜΙ, που αφορά στην ισχύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα Flash PMI του Ιανουαρίου έστειλαν μικτά σήματα, αποτυπώνοντας την ανάκαμψη του σύνθετου δείκτη PMI του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ ήταν

απογοητευτική η μέτρηση του ΡΜΙ επί των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, η οποία υπογράμμισε την  υποτονική  ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2020 στη ζώνη.

Η προφανής κίνηση της Κίνας, προς μια κατάλληλη διαχείριση των εισαγωγών μετά την εμπορική συμφωνία Πρώτης Φάσης, θα γίνει εκτοπίζοντας πιθανά τις εισαγωγές από αλλού, δημιουργώντας μακροοικονομικούς κινδύνους, καθώς οι αγορές λειτουργούν σε φάση που παγκόσμια γίνεται ανακατανομή του εμπορίου μέσω διμερών συμφωνιών. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ενώ η ΕΚΤ ξεκίνησε την αναθεώρηση της στρατηγικής της, αλλά αυτή θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα στο τέλος του έτους. Αναμένεται τώρα μια περικοπή επιτοκίων από την BoE την επόμενη εβδομάδα, με τη FOMC επίσης χωρίς αλλαγές και μεταβολές επιτοκίων.

ΧΑ

Τρίτη ανοδική στις τέσσερις εβδομάδες του 2020

Η κλιμάκωση των κερδών ανά εβδομάδα συνεχίστηκε στην τέταρτη του φετινού Ιανουαρίου, παρά το καθοδικό κλίμα για τις τιμές των μετοχικών αξιών παγκόσμια. Αφού την πρώτη ο ΓΔ εμφάνισε οριακή μεταβολή -0,05%, ενώ τη δεύτερη ενισχύθηκε κατά +0,38%, όταν την τρίτη με την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου ανέβηκε +1,15% και την προηγούμενη κέρδισε +1,54%. Ανάμεσα στους 18 πιο αντιπροσωπευτικούς για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά μετοχικούς δείκτες, ένας μόνο, ο DAX, εμφανίζει θετική εβδομαδιαία μεταβολή +0,37%.  Εδώ η άνοδος του Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά +1,3% σκιάστηκε από τα κέρδη του FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εκτινάχθηκε κατά +3,44%. Μετά από τα προαναφερθέντα η επίδοση του Αθηναϊκού χρηματιστηρίου στον Ιανουάριο και συνεπώς και στο 2020 έχει φθάσει στο +3,49% για τον μέσο όρο και ο 25άρης κερδίζει +2,95%, ενώ η άνοδος του FTSEM σε τέσσερις εβδομάδες είναι +8,65%.

Στα διεθνή χρηματιστήρια αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες για πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αγαθά, αλλά και για πιθανή εμφάνιση ενός “μαύρου κύκνου” που όταν εμφανίστηκε στο παρελθόν, η προσβολή ανθρώπων από ένα κοροναϊό, είχε επιβραδύνει την ανάπτυξη σε αρκετές περιοχές της γης. Επίσης η εμφάνιση της ηγεσίας της ΕΚΤ, χωρίς τη σκιά του αποτυπώματος του Μάριο Ντράγκι, γέννησε επιφυλάξεις στους αγοραίους για την ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ.

Εδώ όμως, η εβδομάδα ξεκίνησε με τρεις ανοδικές συνεδρίες που συμπλήρωσαν μια αλυσίδα επτά ανοδικών κλεισιμάτων. Τη Δευτέρα με ορισμό του κατώτερου μέρας στο πρώτο μέρος και  του ανώτερου στις δημοπρασίες, ο ΓΔ με μεταβολή +0,64% οδηγήθηκε στις 940,20 από 934,22 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2352,66 από 2335,39 με κέρδη +0,74%. Επηρέασαν ανοδικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,95%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,752 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,389 εκατ. Έτσι κατάφερε να ανέβει η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 63,265 από 62,877 δις ευρώ. Την επόμενη δεν άλλαξε η κεφαλαιοποίηση. Αλλά, αν και οι Τράπεζες επηρέασαν αρνητικά (-0,65%), ο ΓΔ με μεταβολή +0,22% οδηγήθηκε στις 942,27 και ο 25άρης έκλεισε στις 2352,70 πρακτικά αμετάβλητος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 120,568 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 59,439 εκατ. Για τον ΓΔ ήταν η ανώτερη τιμή κλεισίματος με επόμενη καλύτερη το κλείσιμο στις 950,95 στις 27/11/2014.

Στην σύνοδο της Τετάρτης η αγορά κινήθηκε σε θετικό πεδίο στο δεύτερο κυρίως μέρος, αλλά η διακύμανσή της ήταν σχετικά μικρή, κάτω από 5 μονάδες, με μεικτή συνεισφορά από πλευράς τραπεζικών μετοχών. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,903 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 25,624 εκατ. και ο ΓΔ  με άνοδο +0,07% οδηγήθηκε στις 942,92 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2354,21 με μεταβολή +0,06%. Την Πέμπτη με την εμφάνιση της Λαγκάρντ στην ανακοίνωση της διατήρησης των επιτοκίων στα χαμηλά επίπεδα που ήδη βρίσκονταν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν πάνω από -1%. Στην Αθήνα ο ΓΔ χάνοντας -0,40% οδηγήθηκε στις 939,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2349,36 με απώλειες -0,21%. Ήταν καθοδικό το αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 63,333 από 63,487 δις ευρώ. Ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος της εβδομάδας, περιορίστηκε στα 48,719 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,382 εκατ., με τις Τράπεζες (+0,17%), να επηρεάζουν μεικτά. 

Στην τελευταία σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου με ένα ακόμα ανοδικό βήμα ο ΓΔ με μεταβολή +1,01% οδηγήθηκε στις 948,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2365,84 με κέρδη +0,70%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 63,899 δις ευρώ. Οι Τράπεζες (+0,28%), επηρέασαν για άλλη μια μέρα μεικτά τις μεταβολές των βασικών δεικτών και τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, πάνω από +2,00%, ήταν οι ΔΕΗ +3,15%, ΒΙΟ +2,84%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,43%, ΠΕΙΡ +2,15%, ΑΔΜΗΕ +2,06% και ΛΑΜΔΑ +2,05%. Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 6) έναντι των καθοδικών (3 από 17) και ένα την ΑΛΦΑ στα αμετάβλητα.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 72,8 εκατ. ευρώ από 71,5 εκατ. την τρίτη βδομάδα του Ιανουαρίου με μέση αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών 19,5 εκατ. έναντι 13 εκατ. την προηγούμενη. Συνεπώς τα επίπεδα του μέσου τζίρου διατήρησαν και αύξησαν λίγο, τα 6,5 εκατ. ευρώ ανά σύνοδο παραπάνω, στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η εβδομάδα όρισε υψηλά που για εννέα blue chip έγιναν και ανώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών όπως ίσχυσε για τους ΓΔ και 25άρη. Ενώ για 15 αποτελούν και ανώτερο τελευταίων τριών μηνών.

Τα blue chip με κέρδη άνω του +2,2%, έναντι του +1,30% του FTSE25, είναι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,38%, ΕΧΑΕ +4,34%, ΜΠΕΛΑ +4,12%, ΣΑΡ +4,04%, και ΒΙΟ +3,37%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,67%, ΑΡΑΙΓ +2,50%, ΟΠΑΠ +2,45%, ΕΥΔΑΠ +2,27%. Ακολουθούν πέντε με άνοδο κοντά σε αυτή των ΓΔ και FTSE25 ΔΕΗ +1,84%, ΕΕΕ +1,54%, ΠΕΙΡ +1,40%, ΕΤΕ +1,30%, και ΤΙΤC +1,26%. Άλλα επτά ενισχύθηκαν κάτω του +1%, ήτοι ΕΥΡΩΒ +0,89%, ΕΛΠΕ +0,59%, ΜΥΤΙΛ +0,50%, ΛΑΜΔΑ +0,47%, ΑΔΜΗΕ +0,40%, ΦΡΛΚ +0,34%, ΤΕΝΕΡΓ +0,24%. Στον αντίποδα τέσσερα με απώλειες, οι ΜΟΗ -1,07%, ΑΛΦΑ -0,86%, ενώ ΟΛΠ και ΟΤΕ υποχώρησαν κατά -0,22%. Αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια αν οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις δεν ανατραπούν. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ουδέτερα στοιχήματα υπονοούν χαμηλή ορατότητα

Στην τελευταία σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα.  Τον έκλεισαν δε, 16,48 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο, οι 2371,26 μονάδες εμφανίστηκε στις 10:51. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:31, και ήταν οι 2356,89 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2368,27. Το κλείσιμο στις 2365,84 από 2349,36 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,70% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,700 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 815 συμβόλαια με ανώτερο τις 2373,00 και κατώτερο τις 2354,50, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2366,00 από 2351,50 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 120 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2373,75 και κατώτερο τις 2360,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2370,75 από 2337,50 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 84 ανοικτών θέσεων από 64 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.563 από 10.430 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε άνοδο. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 127 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 62 συμβόλαια σε τιμές εξάσκησης 2400 και 2450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 35 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2300 και τις 2200 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 40 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες.

Μια ακόμα ανοδική εβδομάδα χωρίς ειδήσεις σημαντικές από το εσωτερικό και με αντίθετο άνεμο για τις μετοχικές αξίες σε παγκόσμια κλίμακα. Ήταν εβδομάδα αναμονής μιας σημαντικής καθότι πρώτης στο τρέχον έτος αξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την FITCH από την οποία δεν περίμεναν και πολλά όπως φαίνεται στα σχόλια των εγχώριων παραγόντων. Την εγχώρια επενδυτική κοινότητα ενδιαφέρει  η εξέλιξη στις τιμές των τραπεζικών τίτλων αλλά επίσης οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ενώ ακόμα για τον προσδιορισμό της βραχυχρόνιας τάσης χρησιμοποιούν την τεχνική ανάλυση.

Η Merit Sec την Παρασκευή  το πρωί τόνισε: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 930 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Η Fitch θα ανακοινώσει σήμερα την αξιολόγησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναβαθμίσει το outlook σε θετικό από σταθερό”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ την Παρασκευή σημείωσε: “Αργά το βράδυ ο Οίκος Fitch θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με το σενάριο της αναφοράς στις θετικές προοπτικές να θεωρείται επικρατέστερο, σε σχέση με το ενδεχόμενο αναβάθμισής της. Ενόψει του περιεχομένου του ‘χρησμού’ του Οίκου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τήρησε στάση ανοδικής αναμονής με το βλέμμα στις Διεθνείς Αγορές”.

Οι απαισιόδοξες προσδοκίες αναβάλλονται αλλά υπάρχουν. Τουλάχιστον αναφορικά με τα blue chip, διαπιστώνονται μάχες που τη μια μέρα αναδεικνύουν νικητές τους “αισιόδοξους αγοραστές” και την επόμενη… τους “απαισιόδοξους πωλητές”. Είναι μάλλον δύσκολο να θεωρήσουμε πως υπάρχουν θεσμικοί που έχουν σχηματίσει χαρτοφυλάκια μέσα στην κρίση και θα προτιμήσουν να αποσύρουν τώρα τα κεφάλαιά τους. Αντίθετα φαίνεται να υπάρχουν εισροές και διαφοροποίηση στις προτιμήσεις. Δεν χρειάζεται μεγάλη γνώση, αρκεί να δούμε την επίδοση του FTSEM στον πρώτο μήνα του έτους που πλησιάζει το 9%, ενώ ο 25άρης ενισχύεται περίπου 3%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Έχοντας καταγράψει νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου προσπαθεί να αποφασίσει για την επόμενη κίνηση. Περιμένουμε την έκθεση αξιολόγησης της Fitch, η οποία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά να βελτιώσει τις προοπτικές από σταθερές, σε θετικές.

Δεν αναβαθμιζόμαστε, παρά την μεγάλη πτώση των επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων, που δεν φαίνεται να επαρκούν για την άμεση αναβάθμιση της Ελλάδας. Παρόλα αυτά σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Διεθνών Επενδυτών.

Όσον αφορά τις Τράπεζες, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την Οικονομία καθώς και οι Ίδιες δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν, παρά το γεγονός ότι διατηρούν λειτουργική κερδοφορία. Το σχέδιο “Ηρακλής” προχωράει, τα “κόκκινα” δάνεια έχουν σταθεροποιηθεί σαν σύνολο, ενώ έχει αρχίσει και η ανάκτηση μικρών ποσών από πωλήσεις σε funds.

Η Αγορά όμως προβληματίζεται για το πως και εάν θα λειτουργήσουν φέτος οι πλειστηριασμοί με το νέο πλαίσιο. Επίσης για το πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των Τραπεζών, οι οποίες προερχόμενες από πολλαπλές συγχωνεύσεις έχουν πλεονάζον Προσωπικό. Τέλος, είναι προφανές πως χρειάζονται αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Σε δυνατές Τράπεζες, οι αυξήσεις θα δώσουν κέρδη στους Επενδυτές, σε αδύνατες έχουμε δει τι συμβαίνει.

Η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή είναι στο απόγειό της και αυτό μειώνει την επενδυτική διάθεση.

Οι Εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς για το 2019 και σύντομα θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα. Το κλίμα διατηρείται καλό, αν και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

Οι πρώτες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που βρισκόμαστε και μετά ανοίγει ο δρόμος για τις 1.000 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στις 1.070 μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 926 μονάδες, στις 912 μονάδες και μετά φυσικά, στις 900 μονάδες.

Σε μια ανοδική Αγορά όπως διαμορφώνεται η Ελληνική, οι Επενδυτές πρέπει να είναι τοποθετημένοι. Φυσικά τα ‘stop loss’, προστατεύουν από ζημιές και τα ‘take profit’ κατοχυρώνουν τα κέρδη”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec

“Με μικρότερο ρυθμό και με τα περισσότερα κλεισίματα θετικά, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η ανοδική κίνηση των τιμών στο Χ.Α. Η Αγορά δείχνει δυνατή και ικανή να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1000 μονάδων, με “εφεδρείες” από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία στις 3 πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις των δεικτών, φθάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κέρδη 7,5%.

Οι εισροές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό καθώς ήδη στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού έφθασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό, αποτελεί ωστόσο μια άριστη ένδειξη από τις ροές προς την διαχείριση κεφαλαίων, καθώς ανάλογες, αν όχι υπέρτερες, κινήσεις γίνονται και σε Επενδυτικά Κεφάλαια κλειστού τύπου, ή είναι υπό διαχείριση από Χρηματιστηριακές Εταιρείες, Ασφαλιστικές Εταιρείες κλπ. Οι εισροές αποτελούν την “μεγάλη πλάτη” της Αγοράς και ο λόγος που το Χ.Α. παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και την μεταβλητότητα των Ξένων Αγορών.

Ανεξάρτητα από το τι θα πει απόψε το βράδυ η Fitch, φαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις, που θα ενεργοποιήσουν περισσότερους Εμπλεκόμενους και θα… “ξεδιψάσουν” την ζήτηση για Ελληνικές αποδόσεις.

Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας, με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων της Frigoglass, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονται η Lamda Development, η ΔΕΗ και η Motor Oil.

Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στην Δευτερογενή Αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από Ξένους Επενδυτές για Ελληνικό ρίσκο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο τελευταίο “οχυρό” αντίστασης πριν τις 1000 μονάδες, όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές.

Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη, παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου. Η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD, ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης.

Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI, δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά.

Ο πρώτος μήνας της χρονιάς ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άβαξ να συνεχίζεται, με την διαπραγμάτευση του δικαιώματος από την προσεχή Δευτέρα.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Επισημαίνεται ότι οι Αγορές της Κίνας θα παραμείνουν κλειστές έως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, λόγω της έλευσης του νέου έτους, σύμφωνα με το Κινεζικό ημερολόγιο.

Η τελευταία ημέρα του μήνα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος”.

Σήμερα

Όσα  χρηματιστήρια  λειτουργούσαν υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 27/1 καθώς οι επενδυτές όλο και περισσότερο ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού της Κίνας, με τη ζήτηση να αυξάνεται για περιουσιακά στοιχεία όπως το γιεν Ιαπωνίας και τα ομόλογα ΗΠΑ.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υπέστη μια απότομη απώλεια 1,8%, βρίσκεται συνεπώς σε πορεία για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε βάθος τρεις εβδομάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ESc1 για τον S & P 500 υποχώρησαν στις 8:50 δική μας ώρα -0,94%, έχοντας μειωθεί κατά -1,3% στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών.

Η ικανότητα του κορωναϊού να εξαπλωθεί ενισχύεται και οι μολύνσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δήλωσε την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, με περισσότερους από 2.700 ανθρώπους παγκοσμίως μολυσμένους και 80 στην Κίνα που σκοτώθηκαν από την ασθένεια.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις εβδομαδιαίες διακοπές σε σεληνιακό νέο έτος κατά τρεις ημέρες έως τις 2 Φεβρουαρίου και τα σχολεία θα επιστρέψουν από το διάλειμμα αργότερα από το συνηθισμένο. Η κινεζική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα απαγόρευε την είσοδο σε ανθρώπους που επισκέφθηκαν την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούσαν με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από τον ιό, τις οποίες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) θεωρούσε την περασμένη εβδομάδα ως "έκτακτη ανάγκη στην Κίνα", αλλά όχι για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έχασε αρχικά -0,2%, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα έχανε -0,38%. Οι συναλλαγές στην περιοχή έχουν επιβραδυνθεί για το νέο σεληνιακό έτος και άλλες αργίες, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία έκλεισαν τη Δευτέρα.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα