Στην κινεζική Ping An το 4,2% της Fortis

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 10:29
UPD:10:33

ΠΟΣΟΣΤΟ 4,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης βελγικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Fortis απέκτησε, έναντι 1,81 δισ. ευρώ (2,7 δισ. δολάρια), η Ping An Insurance, στη μεγαλύτερη εξαγορά ξένης επιχείρησης που έχει πραγματοποιήσει κινεζική ασφαλιστική.

Οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και των ¶μστερνταμ, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη η Ping An. H εταιρεία καθίσταται έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Fortis, η μετοχή της οποίας έχει πραγματοποιήσει φέτος «βουτιά» 33%, εν μέρει λόγω της έκθεσης της εταιρείας στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους που επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fortis έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τον πρόεδρο της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Κίνας να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, πολλές είναι πλέον οι κινεζικές χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι οποίες επιδιώκουν να επεκταθούν, μέσω εξαγορών, στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος οι κρατικές επιχειρήσεις της χώρας δαπάνησαν περί τα 17 δισ. δολάρια σε εξαγορές ξένων οικονομικών ομίλων.

Η Fortis – μέλος της κοινοπραξίας η οποία απέκτησε φέτος της ABN Amro Holding – αποτελεί τη δεύτερη φθηνότερη εταιρεία μεταξύ των 20 μεγαλύτερων τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων της Ευρώπης, μετά την Deutsche Bank. Η χρηματιστηριακή αξία της Ping An διαμορφώνεται στα 96 δισ. δολάρια, δηλαδή 60% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της βελγικής εταιρείας.

Η μετοχή της Fortis άνοιξε σήμερα με κέρδη 6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα