Γ. Αλογοσκούφης: «Μεγάλος ασθενής» το Δημόσιο

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 13:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΚΤΟΣ από το δυναμισμό της πραγματικής οικονομίας, υπάρχει και ο δημόσιος τομέας, ο οποίος, παρά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, παραμένει ο «μεγάλος ασθενής», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της οικονομίας.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, πέτυχε την προηγούμενη τριετία μία μεγάλης έκτασης δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η μείωση αυτή του ελλείμματος δεν αρκεί, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα χρόνια προβλήματα και τα χρόνια ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του δημόσιου χρέους και να προσαρμοσθούμε στην υποχρέωση, που έχουμε μαζί με όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, για την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έως το 2010», επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αίτια των δημοσιονομικών ανισορροπιών είναι βαθιά και οφείλονται στην οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλά χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση της σπατάλης και την εξοικονόμηση πόρων, ώστε και τα ελλείμματα να μειωθούν και το κοινωνικό κράτος να ενισχυθεί.

«Προτεραιότητά μας στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων για διαφάνεια στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, ώστε να υπάρχουν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί και αξιόπιστοι ισολογισμοί σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην Κεντρική Κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα