Γ. Αλογοσκούφης: Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2008

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 13:18

Η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της οικονομίας.

Για το 2008, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι 4%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του τελευταίου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ελαφρά το 2008 στο 2,8%, από 2,7% το 2007.

Όπως είπε ο υπουργός, η ιδιωτική κατανάλωση θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανόδου της τάξης του 3,5%, οι επενδύσεις θα αυξηθούν με υπερτριπλάσιο ρυθμό (10,5%), ενώ ο ρυθμός αύξησης της δημόσιας κατανάλωσης θα περιοριστεί στο 0,7%. Έτσι, πρόσθεσε, η συνολική εγχώρια ζήτηση θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα με άνοδο κατά 4,5%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,3%, οι δε εισαγωγές κατά 7,8%.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, και το 2008 οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτός κατοικιών και οι εξαγωγές αγαθών θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κύριο προωθητικό παράγοντα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αφού θα συμβάλλουν πλέον του 60% σε αυτήν.

Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 7,4%, από 8,3% φέτος.

Περιορισμένοι οι κίνδυνοι από τη διεθνή αβεβαιότητα

«Είναι γεγονός ότι η αναταραχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών έχουν αυξήσει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης. «Οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν ελαφρά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις που έκαναν την περασμένη ¶νοιξη. Αν και οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένες, σύμφωνα και με τις πρόσφατες φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ώστε οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον να έχουν τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών», πρόσθεσε ο υπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα