«Πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 30 Ιουνίου

Εισήγηση ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ - Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ με τα στάδια λειτουργίας
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 08:46
UPD:08:46

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

«Πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 30 Ιουνίου προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης των νέων χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος. Η εισήγηση υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ ώστε, βάσει αυτής, να καταρτισθεί η υπουργική απόφαση με τις χρονικές προθεσμίες ολοκλήρωσης των προπαρασκευαστικών σταδίων για την έναρξη του Χρηματιστηρίου. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η έναρξη των νέων αγορών αποτελεί ένα βασικό βήμα για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου είναι η «πρεμιέρα» να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, κάτι στο οποίο συνάδει και το χρονοδιάγραμμα των δύο φορέων. Η υπουργική απόφαση, η οποία προβλεπόταν από το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, συνιστά ουσιαστικά ασφαλιστική δικλίδα ώστε να μην υπάρξουν χρονικές καθυστερήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΡΑΕ θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση των διοριών που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν, επιβάλλοντας κυρώσεις στην περίπτωση που υπάρξουν παρεκκλίσεις.  

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα