Η ναυτιλία στη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων

Σήμερα το 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 07:25
UPD:07:40

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ενώ στο βήμα θα ανέβουν και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

Με τις προκλήσεις για την ελληνική και την παγκόσμια ναυτιλία να βρίσκονται στο επίκεντρο, ανοίγει σήμερα η αυλαία για το 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» στο Μέγαρο Μουσικής. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίγμα των θέσεων της μεγαλύτερης ναυτιλίας του πλανήτη, ενώ μεταξύ άλλων στο βήμα θα ανέβουν και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «Η ναυτιλία στη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων» θα επικεντρωθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

  • Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πλοίου: Νέα καύσιμα μειωμένου θείου – Αποτίμηση των πρώτων ημερών
  • Εμπορικοί «πόλεμοι» και συνθήκες προστατευτισμού: οι ναυλαγορές σε συμπληγάδες
  • Τα “κύματα” της τεχνολογίας σπρώχνουν σε νέα ρότα τη ναυτιλία
  • Η ελληνική ναυτιλία αρωγός στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας: Μελέτη της εταιρείας Deloitte για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία ειδικώς για το 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Στόχος μέσα από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί είναι η περαιτέρω σύνδεση της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, μια σύνδεση που μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον δυναμική στη νέα αναπτυξιακή πορεία που εισέρχεται σταδιακά η χώρα.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία εποχή που η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της, καθώς καλείται «μέσα σε ένα βράδυ» στην κυριολεξία να αλλάξει το καύσιμο που χρησιμοποιεί. Η ανησυχία μεταξύ των χιλιάδων πλοιοκτητών, ναυλωτών και όλων των εμπλεκομένων με τον ναυτιλιακό κλάδο είναι περίσσια. Παράλληλα, οι «εμπορικοί πόλεμοι» παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενώ η τεχνολογία έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο εξελιγμένο πλαίσιο λειτουργίας του πλοίου και της ναυτιλιακής εταιρείας. Αν λοιπόν ένας κλάδος αντιμετωπίζει έντονα το φαινόμενο της εποχής μας, αυτό του disruption, είναι σίγουρα ο ναυτιλιακός.

Παρά τις όποιες αντιξοότητες και μέσα στο πολυσύνθετο και με πολλές αβεβαιότητες οικονομικό, επιχειρηματικό, τεχνολογικό περιβάλλον οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραμένουν ωστόσο οι πρωταγωνιστές του κλάδου, αγωνίζονται και ανταγωνίζονται και υπερισχύουν άλλων μεγάλων ναυτιλιακών δυνάμεων, όπως η Κίνα, και επενδύουν αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιο αγοράς.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την ναυτιλία θα τεθούν επί τάπητος στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν», το πρόγραμμα του οποίου παρατίθεται αναλυτικά εδώ:

https://events.naftemporiki.gr/ShippingConference2020/Schedule



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα