Στις ελληνικές τράπεζες πέφτουν οι προβολείς σε έκθεση της JPMorgan για τα αποτελέσματα του συνεδρίου CEEMEA Opportunities, στο οποίο συμμετείχαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από χώρες τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Το παρών είχαν δώσει και οι τέσσερις συστημικές της χώρας μας και σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο τα μηνύματα που έστειλαν ήταν σε σαφώς πιο ενθαρρυντικούς τόνους από ό,τι στις αρχές του 2019 και πριν από ακριβώς ένα χρόνο.
Οι αναλυτές της JPMorgan χρησιμοποιούν μία φράση κλειδί για να αποτυπώσουν την βελτίωση των προοπτικών για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα: «καλύτερη ορατότητα» για τον επόμεον χρόνο. Στο επίκεντρο βέβαια βρίσκονται οι στόχοι για τη μείωση του μεγάλου βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών να έχουν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθούν εντός χρονοδιαγραμμάτος.
Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον εκ μέρους των επεδυτών για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ήταν έντονο, με τις ερωτήσεις των funds να εστιάζουν στις τιτλοποιήσεις δανείων στις οποίες προχωρά η κάθε τράπεζα μεμονωμένα.
Όσον αφορά στις συστάσεις της JPMorgan για τις μετοχές των τραπεζών, επιλέγει υπεραπόδοση (overweight) για Εθνική Τράπεζα (τιμή- στόχο στα 3,9 ευρώ) και Eurobank (1,3 ευρώ), ουδέτερη για Alpha Bank (1,5 ευρώ) και υπαπόδοση (underweight) για την Τράπεζα Πειραιώς (με τιμή στόχο τα 2,4 ευρώ).
Αξίζει να δούμε τι μηνύματα έχουν περάσει για την κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες στους επενδυτές.
Εθνική Τράπεζα
Η ΕτΕ πέρασε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα, ότι η κεφαλαιακή της θέση στα τέλη του 2019 θα αποτελεί τη βάση για το νέο εμπροσθοβαρές σχέδιο τιτλοποίησης. Όπως επισημαίνεται είναι σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλες τράπεζες, χάρη στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη τους από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων διακρατούμενων έως τη λήξη και την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής, που μπορούν να αντισταθμίσουν την ανάγκη παροχής πόρων ως αποτέλεσμα της τιτλοποίησης. Δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη κατανάλωση κεφαλαίου.
Alpha Bank
Τα funds εστίασαν τις ερωτήσεις τους στο σχέδιο τιτλοποίησης «Galaxy» ύψους 12 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι η υλοποίηση της νέας στρατηγικής προχωρά κανονικά και θα ωθήσει την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) σε σχεδόν διψήφια ποσοστά προς τα τέλη του 2022.
Για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων η διαδικασία τιτλοποίησης έχει ξεκινήσει και η τράπεζα αναμένει να λάβει δεσμευτικές προσφορές έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Η τιτλοποίηση θεωρείται καθοριστικός παράγοντας και για την μελλοντική ποιότητα ενεργητικού.
Τράπεζα Πειραιώς
Τα περισσότερα ερωτήματα των επενδυτών εστίασαν και εδώ στην μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων, αλλά και τα κεφάλαια, με την τράπεζα να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση εμφανίστηκε «άνετη» για το καθαρό περιθώριο τόκων (NIMs) στο 2,5%, που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι έχει κάνει διάφορα βήματα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης, ενισχύοντάς την κατά 270 bps από τα μέσα του 2018.
naftemporiki.gr