Με κέρδη η Ευρώπη

Απέτυχε να διατηρήσει αρχικά κέρδη η Wall Street
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακάμπτοντας τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, ενώ η Wall Street απέτυχε να διατηρήσει αρχικά κέρδη που υποστηρίχθηκαν από μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού και τεχνολογικού τομέα.

Οι εξαγωγικές και μεταλλευτικές εταιρείες βρέθηκαν στην αιχμή της ανοδικής τάσης, στην Ευρώπη λόγω των προσδοκιών ότι η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και η αύξηση στις τιμές των μετάλλων θα τονώσουν τα κέρδη τους.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 6.349,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,66% στις 5.598,1 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.765,19 μονάδες.

Η GlaxoSmithKline, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, καθώς και η τρίτη μεγαλύτερη, Novartis, ηγήθηκαν της ανόδου στην ομάδα των εταιρειών που αποκομίζουν σημαντικό μέρος των κερδών τους από τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, μετά την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ στο 1,4768.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των μεταλλευτικών εταιρειών, με την Anglo American, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία παγκοσμίως, να ξεχωρίζει, μετά την άνοδο στην τιμή του χαλκού. Επίσης, ο τίτλος της Vedanta Resources, της μεγαλύτερης εταιρείας χαλκού και ψευδαργύρου της Ινδίας, κατέγραψε ράλι, πυροδοτούμενος από τη φημολογία περί προσφοράς εξαγοράς της.

Στον τραπεζικό κλάδο, σημαντική άνοδο σημείωσε η μετοχή της Fortis, μετά την ανακοίνωση της είδησης ότι η κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An απέκτησε το 4,2% της μεγαλύτερης βελγικής επενδυτικής τράπεζας.

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, καθώς και η μεταλλευτική Newmont Mining βρίσκονται αμφότερες σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Αποθαρρυντικός παράγοντας στην αγορά, το νέο άλμα στην τιμή του αργού, μετά την έκρηξη σε αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να διακοπεί η τροφοδοσία των ΗΠΑ με πετρέλαιο από τη γειτονική χώρα.

Επίσης, τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μάλλον επιτείνουν τη σύγχυση σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά συμβάλλουν στο ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 2,38% στις 15.513,74 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα