PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 15:42
UPD:16:44
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Κόκκινο έχει χτυπήσει η απαισιοδοξία των επικεφαλής των επιχειρήσεων διεθνώς για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αφού παρά την ανακωχή ΗΠΑ- Κίνας οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να προβληματίζουν έντονα, ενώ σε αυτές προστίθενται και οι ανησυχίες για την γεωπολιτική αστάθεια, τις αλλαγές στον κυβερνοχώρο, όπως και για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτά προκύπτουν από την 23η ετήσια έκθεσης CEO της PwC, που πραγματοποιείται για 23η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή 1.600 CEO από 83 χώρες του κόσμου και παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.Το 53% προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για το 2020, με το δείκτη για την Ελλάδα να κινείται στα αντίστοιχα επίπεδα. Σημαντική πτώση σημείωσε ο αριθμός των CEO που προβλέπουν αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από 44% το 2019 σε μόλις 23% το 2020 για την Ελλάδα. 

Η έρευνα

Η απαισιοδοξία των CEO για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με 63%, 59% και 57% αντίστοιχα των CEO από τις περιοχές αυτές να προβλέπουν χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά.

Ο Bob Moritz, Πρόεδρος του Δικτύου PwC σχολιάζει σχετικά: «Δεδομένης της παρατεταμένης αβεβαιότητας που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις, τα γεωπολιτικά ζητήματα και η έλλειψη συναίνεσης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η κάμψη στην εμπιστοσύνη αναφορικά με την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης δεν προκαλεί έκπληξη, σε αντίθεση με το εύρος της αλλαγής στη διάθεση. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο το μέγεθός τους και η ταχύτητα κλιμάκωσης ορισμένων από αυτές αποτελούν νέα εξέλιξη και σημείο συζήτησης ως προς τον εντοπισμό κοινού εδάφους για  την αντιμετώπιση τους, από τους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Νταβός.

Παρά όμως τα υψηλά επίπεδα απαισιοδοξίας, εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες. Ο συνδυασμός ευέλικτης στρατηγικής, εστίασης στην μεταβολή των προσδοκιών των εμπλεκομένων μερών και εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι CEO τα τελευταία δέκα χρόνια (λόγω του απαιτητικού περιβάλλοντος), υποστηρίζουν την αποτελεσματική διαχείριση τυχόν οικονομικής ύφεσης, επιτυγχάνοντας συνεχή ανάπτυξη».

Η Κίνα αναζητά ανάπτυξη πέρα από τις ΗΠΑ

Οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες και οι πολιτικές εντάσεις έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ελκυστικότητα των ΗΠΑ για τους CEO της Κίνας. Το 2018, το 59% των CEO της Κίνας επέλεξαν τις ΗΠΑ ως μία από τις τρεις κορυφαίες αγορές για ανάπτυξη, ενώ το 2020 το ποσοστό σημειώνει κατακόρυφη πτώση στο 11%. Η απώλεια των ΗΠΑ δημιούργησε ευκαιρία  για την Αυστραλία, με το 45% των CEO της Κίνας να περιλαμβάνουν πλέον την Αυστραλία μεταξύ των τριών βασικών αγορών για ανάπτυξη, ενώ πριν δύο χρόνια βρισκόταν μόλις στο 9%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βασικές ανησυχίες των CEO αφορούν στις εμπορικές διαμάχες ενώ η διαχρονική υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων για ακόμη μια χρονιά προσδιορίστηκε ως η νούμερο ένα απειλή. Επιπλέον, αυξανόμενοι είναι οι προβληματισμοί και για τις κυβερνοαπειλές, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ρυθμιστικές αλλαγές στον κυβερνοχώρο

Ενώ οι CEO ανά τον κόσμο εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων, προβλέπουν επίσης σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας. Παγκοσμίως, πάνω από τα δύο τρίτα των CEO πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα θεσπίσουν νέους νόμους για τη ρύθμιση του περιεχομένου του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για τη διάσπαση των κυρίαρχων εταιρειών τεχνολογίας. Επίσης, η πλειοψηφία των CEO (51%) προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, την απόδοση ατομικής οικονομικής αποζημίωσης για τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων.

Οι CEO ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αύξησης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από το σχεδιασμό ρυθμίσεων για τα προσωπικά δεδομένα. Ως προς αυτό, το 41% δηλώνει θετικό προς την επίτευξη της σωστής ισορροπίας και το 42% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Ο Γιώργος Κολλιδάς, Director, Technology consulting σχολιάζει: «Στη νέα «ψηφιακή» εποχή που δημιουργεί τις συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός «οικοσυστήματος στρατηγικών συνεργασιών», η διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τους «τρίτους» (έμπιστους συνεργάτες, παρόχους υπηρεσιών) δεν έχει αναδειχθεί στην Ελλάδα ως σημαντική παράμετρο στη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών και τη προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών ενός οργανισμού».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα