Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τι πιστεύουν οι πολίτες παγκοσμίως για τον καπιταλισμό

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 20:59
UPD:20:59
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Κατά του καπιταλισμού τάσσεται η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, θεωρώντας ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι την ώρα που η υπόλοιπη κοινωνία αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Edelman, το 66% των συμμετεχόντων της έρευνας θεωρούν ότι ο καπιταλισμός, στην υφιστάμενη μορφή του, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον κόσμο», ενώ το 78% συμφωνεί ότι «η ελίτ γίνεται πλουσιότερη, την ώρα που οι συνηθισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Όπως φαίνεται από τo «Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης» της Edelman, έρευνα η οποία παρουσιάσθηκε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, οι πολίτες 15 χωρών είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, με τους περισσοτέρους να πιστεύουν ότι οι προοπτικές για τις οικογένειές τους δεν θα είναι καλύτρες την επόμενη πενταετία, μια τάση ιδιαίτερα ευρέως διαδεδομένη σε χώρες όπως Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Στις ΗΠΑ το 43% πιστεύει σε καλύτερες προοπτικές την επόμενη πενταετία, ποσοστό μειωμένο κατά 7% σε σύγκριση με τα επίπεδα ένα χρόνο πριν, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 27% θεωρούν ότι θα έχουν περισσότερα χρήματα τα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό μιεωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ποσοστά αισιοδοξίας είναι ακόμη πιο υψηλά στον αναπτυσσόμενο κόσμο: Στην Κένυα, το 90% θεωρεί ότι θα έχει περισσότερα χρήματα την επόμενη πενταετία, το υψηλότερο ποσοστό στην έρευνα. Στην Ινδονησία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 80% και στην Ινδία 77%. Στην Κίνα, το 69% πιστεύει σε καλύτερες οικονομικές προοπτικές στο εγγύς μέλλον, ποσοστό 6% μειωμένο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι.

Οι μοναδικές δύο αγορές όπου οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές από ό,τι ένα χρόνο πριν είναι η Νότιος Αφρική(ποσοστό 57% από 56% πέρυσι) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 75%.

Το 48% του γενικού πληθυσμού δηλώνει ότι το «σύστημα» τους απογοητεύει, αναφερόμενοι στο πώς συμπεριφέρονται οι κυβερνήσεις. Περισσότεροι από το ήμισυ(57%) των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, ενώ μόλις το 30% θεωρούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα ολονών.

Παρά την επιφυλακτικότητα απέναντι στον καπιταλισμό, οι πολίτες περιμένουν από τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στη βελτίωση της κοινωνίας. Το 92% των εργαζομένων αναμένουν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησής τους να ορθώσει παράστημα σε ζητήματα όπως εισοδηματική ανισότητα, μέχρι την εκπαίδευση των εργαζομένων για τις δουλειές του μέλλοντος. 

EURONEWS

«Οι επιχειρήσεις κάποτε τηρούσαν σιγήν ιχθύος απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια, τώρα όμως καλύπτουν το κενό που άφησαν οι κυβερνήσεις», αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης και CEO, Ρίτσαρντ Έντελμαν.

Η απασχόληση αποτελεί βασικό προβληματισμό, με τους πολίτες να ανησυχούν μήπως χάσουν μόνιμες θέσεις εργασίας(61%), ενώ το 60% ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης. Το 55% θεωρούν ότι απειλείται το μέλλον της εργασίας, εξαιτίας φθηνότερων ξένων ανταγωνιστών. Η αυτοματοποίηση βρίσκεται μεν στη λίστα προβληματισμών αλλά σε κατώτερη θέση, με ποσοστό 53%.

Η εμπιστοσύνη απέναντι στην τεχνολογία αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα, με το 61% να δηλώνει ότι «οι κυβερνήσεις δεν κατανοούν επαρκώς τις αναδυόμενες τεχνολογίες, ώστε να θεσπίσουν πιο αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο».

Στο Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης της Edelman συμμετείχαν 34.000 πολίτες από 28 χώρες του κόσμου και παρουσιάσθηκε σήμερα, εν όψει της έναρξης των εργασιών του WEF, αύριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα