Talk of the market: Ώρα αποφάσεων για ΔΕΗ, ΟΤΕ και κυβέρνηση

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 10:57
UPD:10:57
  • Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η αναβάθμιση του ΕSM και η εμβάθυνση της ευρωζώνης παραμένουν βασικά θέματα στην ατζέντα του πρώτου Eurogroup του 2020, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, αν και η ελληνική πλευρά εστιάζει πάντα το ενδιαφέρον της στο ζήτημα των πλεονασμάτων. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Πετρίδη. Προς το παρόν, ενόψει της 5ης αξιολόγησης, στο επίκεντρο είναι το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, καθώς και η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με άρση των περιορισμών για την πρώτη κατοικία.

 

  • Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένονται συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που ευελπιστεί σε μια θετική έκθεση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, για να συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Εφόσον ολοκληρωθούν οι δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις (5η και 6η) και ληφθούν αποφάσεις για ANFAs και SMPs θα τεθεί και επισήμως - περί τα μέσα του έτους - το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

 

  • Στις παραπάνω συναντήσεις - όπου τίθενται και σειρά σημαντικών θεμάτων όπως π.χ. το σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνητική εποχή και ο ρόλος της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον - καθώς και στις κινήσεις ξένων θεσμικών εστιάζεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον στο ελληνικό Χρηματιστήριο ενόψει της αξιολόγησης των προοπτικών της οικονομίας από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή. Αν και ο Γ.Δ. έχει καταγράψει μια σταθερή, αν και αργή, ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες επιστρέφοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, με τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές - και δη τραπεζικές - για μια βιώσιμη άνοδο πάνω από τις 930 μονάδες.

 

  • Η τάση σε κάθε περίπτωση υπαγορεύεται από τις διεθνείς αγορές. Ειδικά για σήμερα πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε την ομοσπονδιακή αργία, ήτοι αργία για τη Wall Street - λόγω της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πρόκειται για τον ειρηνιστή και ηγέτη του Αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των εγχρώμων, τα γενέθλια του οποίου έχει καθιερωθεί να εορτάζονται την τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου.  

 

  • Εντωμεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ludovic Orban και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, φέρεται να είχε ο Srini Gopalan, μέλος του Δ.Σ. της Deutsche Telekom AG και υπεύθυνος για την δραστηριότητα του ομίλου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, το θέμα της συνάντησης ήταν η πώληση της Telekom Romania. Πρόκειται για εξελίξεις που υποστηρίζουν το σχέδιο απεμπλοκής του ομίλου ΟΤΕ από τις επενδύσεις στη ρουμανική αγορά, για το οποίο ενεργεί ως σύμβουλος η Barkleys. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Lucian Bode, ο Ρουμάνος υπουργός υποδομών και επικοινωνιών, καθώς και άλλα μέλη της κυβέρνησης - που κατέχει το μειοψηφικό πακέτο. Είχε προηγηθεί ενημέρωση για συζητήσεις που διεξάγονται με ενδιαφερόμενους επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Orange, RCS & RDS (Digi) και BC Partners (United Group).

 

  • Ας σημειωθεί ότι σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση (Σκάϊ TV) προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους έχουν συμπληρώσει 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου και αναδρομικά (5 έως 200 ευρώ) σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ που είχαν περικοπεί.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα