Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την παραγωγική και κτηριακή της επέκταση ετοιμάζει για το 2020 η Pelopac, η οποία έκλεισε τη χρήση του 2019 με νέα αύξηση τζίρου και σταθερή κερδοφορία.
Η εταιρεία τροφίμων από τη Θεσσαλονίκη ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 7%, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει διαγράψει εν μέσω κρίσης, με όχημα την ισχυρή εξωστρέφειά της.
Είναι ενδεικτικό ότι η Peplopac σε αυτήν τη δύσκολη δεκαετία για την ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της: Από πωλήσεις 9,5 εκατ. ευρώ το 2010, έφθασε στα 19,4 εκατ. ευρώ το 2019, διατηρώντας σταθερή την κερδοφορία της σε σχέση με το 2018, στα επίπεδα των 500.000 ευρώ.
Τα προϊόντα της Pepolac περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελιές σε βάζο, σακουλάκι ή πλαστικές συσκευασίες, αλλά και spreads (πάστα ελιάς, πολτός πιπεριάς με φέτα, μελιτζανοσαλάτα κ.ά.).
Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης, που παράγει αποκλειστικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και εξάγει το σύνολο σχεδόν των προϊόντων της, έχει σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχεί το 55% των συνολικών πωλήσεών της, όπως και στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έχει συνάψει μια σημαντική συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ sainsburys, και της Αυστραλίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «Ν» ο επικεφαλής της εταιρείας Κώστας Κωνσταντινίδης, το περασμένο καλοκαίρι η Pelopac έκανε την είσοδό της στην αγορά της Ιταλίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα μπουν στο στόχαστρο η Κεντρική Ευρώπη αλλά και ο Καναδάς, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Η βορειοελλαδική εταιρεία προγραμματίζει για το 2020 επενδυτικό πλάνο μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την κτηριακή αλλά και την παραγωγική της επέκταση, ενώ σε βάθος τριετίας προβλέπονται επιπλέον επενδύσεις 1,6 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, με τα νέα ανοίγματα στο εξωτερικό και την αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας κατά 50% με την ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων, η Pelopac να αυξήσει τον τζίρο της τουλάχιστον στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Σίνδου και απασχολεί πλέον περίπου 180 εργαζόμενους, τους οποίους έχει διπλασιάσει την τελευταία πενταετία, ξεχωρίζει και για την καινοτομία στην παραγωγή της, καθώς ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε ένα ειδικό μηχάνημα με «ακτίνες Χ», το οποίο ελέγχει τις εκπυρηνωμένες ελιές και αποβάλλει αυτόματα όσες έχουν το παραμικρό υπόλειμμα κουκουτσιού.