Αποζημίωση επτά δισ. ευρώ ζητά το Καζακστάν από πετρελαϊκές

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 19:07

Αποζημίωση ύψους 7 δισ. δολαρίων ζητά το Καζακστάν από κοινοπραξία δυτικών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στο πετρελαϊκό πεδίο του Κασαγκάν.

Το Καζακστάν έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη με την κοινοπραξία υπό την ιταλική Eni, που δραστηριοποιείται στο πεδίο του Κασαγκάν, σχετικά με υπερβάσεις του προϋπολογισμού και τις καθυστερήσεις της παραγωγής στο πεδίο, στο οποίο βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου που έχουν ανακαλυφτεί τα τελευταία 30 χρόνια.

«Ζητάμε περισσότερα από 7 δισ. δολάρια. Αυτό είναι για τις καθυστερήσεις» ανέφερε η πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί. Σήμερα έληγε η προθεσμία που είχε θέσει το Καζακστάν στην κοινοπραξία, προκειμένου η τελευταία να καταθέσει πρόταση επίλυσης της διαφοράς. Πάντως καθώς περνούσαν οι ώρες σήμερα, δεν ανακοινώθηκε ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά κάτι σχετικά με το αν κατέληξαν σε κάποια απόφαση πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το Κασαγκάν, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά των φιλόδοξων σχεδίων του Καζακστάν για τριπλασιασιασμό της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2017, αναμένεται να ξεκινήσει την εξόρυξη πετρελαίου το 2010, αντί για το 2005 που ήταν το αρχικό σχέδιο. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος αυξήθηκε στα 136 δισ. δολ., από 57 δισ. δολάρια που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα