Αγορές: Ρεκόρ για την Ευρώπη, αμηχανία στην Αθήνα

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 14:05
UPD:14:08
REUTERS/STAFF

Την ώρα που η Αθήνα έχει την προσοχή στραμμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι επενδυτές στην Ευρώπη εστιάζουν το βλέμμα τους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εκεί τα πράγματα φαίνεται να οδεύουν προς αποκλιμάκωση της έντασης, που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες. Η εικόνα αυτή προσφέρει ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, που σκαρφαλώνουν έτσι σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, την ώρα που οι ελληνικές αναζητούν ακόμη κατεύθυνση. 

Λίγο πριν από τις 14:00 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με άνοδο 0,86% σκαρφαλώνει στα άνευ προηγουμένου επίπεδα των 424,10 μονάδων. Ανάλογα κέρδη παρουσιάζει και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ τόσο ο DAX στη Φραγκφούρτη όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο +0,7%. Άνοδο της τάξης του 1% σημειώνει ο FTSE 100 στο Λονδίνο. O Γενικός Δείκτης στην Αθήνα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε απώλειες και κέρδη. 

Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Φίλιπ Χόγκαν, ανακοίνωσε ότι υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, επισημαίνοντας την πρόθεση των Βρυξελλών να διαπραγματευτούν για  λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα με την Ουάσιγκτον. 

Υπό τις συνθήκες αυτό το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει ο κλάδος των πρώτων υλών, που εμφανίζει πολύ μεγάλη εξάρτηση από το εμπόριο, με κέρδη 1,2%. Πολύ κόντα και η επίδοση του κλάδου αυτοκινήτων, που ενισχύεται περίπου 1%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα