Ενας μήνας και μια εβδομάδα για την υψηλή κεφαλαιοποίηση

Αποτίμηση των τελευταίων συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2007 13:41

ΜΠΟΡΕΙ η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να βοήθησε να σημειωθούν νεότερα τοπικά υψηλά στο Χ.Α. και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά η σύγκριση σε μηνιαία βάση προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα, καθώς δεν έχουν περάσει ακόμα 30 ημέρες από τότε που ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το υψηλό έτους, το υψηλό μήνα και το υψηλό οκταετίας.

Οσον αφορά τους επιμέρους δείκτες που σχετίζονται με την κεφαλαιοποίηση, το ισχυρότερο ανοδικό momentum φαίνεται πως έχουν τα blue chips και η μικρή κεφαλαιοποίηση, αλλά είναι σαφές πως η ορμή της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι εκείνη που οδήγησε το ριμπάουντ του Γενικού Δείκτη από το κατώτερο εβδομάδας, που είναι οι 4.818 μονάδες, ενώ το κατώτερο μήνα είναι 50 μονάδες χαμηλότερα στις 4.744.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους του FTSE 20, η εικόνα είναι μεικτή και μάλιστα αριθμητικά υπερτερούν οι τίτλοι με σημάδια εξάντλησης της ανοδικής δυναμικής που τα χαρακτήριζε κάποια περίοδο μέσα στο 2007. Όμως, από την άλλη πλευρά υπάρχουν λίγες μετοχές που κατάφεραν μέσα σε 4-5 το πολύ συνεδριάσεις, να σημειώσουν άνοδο από το τοπικό χαμηλό (min εβδομάδας) 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς.

Εμφανής η επιλεκτικότητα

Ο Γενικός Δείκτης λοιπόν ξεκόλλησε από τα πρόσφατα χαμηλά του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, αν και την καλύτερη επίδοση σε αυτή τη διαδικασία, με άλμα 6,09% παρουσιάζει ο 20άρης, όταν ο MID40 αντέδρασε κατά 2,8%. Η στατιστική λοιπόν αποκαλύπτει πως σφρίγος διακρίνει την πορεία δεικτοβαρών μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και του 80άρη.

Η σοβαρότητα της φάσης που διέρχονται όλες οι αγορές, έχει κάνει τους διαχειριστές κεφαλαίων εξαιρετικά επιλεκτικούς όταν προβαίνουν σε τοποθετήσεις.

Αυτός είναι πιθανόν ο λόγος για τον οποίο οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΕΕΚ και ΚΥΠΡ υπεραπέδωσαν εντυπωσιακά του μέσου όρου και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς να παραλείπεται το ριμπάουντ που πραγματοποίησε, με τη βοήθεια της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (+11,62% σε εβδομαδιαία βάση από τα χαμηλά).

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι τίτλοι των ΕΛΤΕΧ, ΤΙΤΚ, ΤΤ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ. Οι περισσότερες σημείωσαν τοπικά χαμηλά εβδομάδας στην τελευταία συνεδρίαση και μάλιστα αυτά για τις μετοχές της ΜΟΗ και ΤΙΤΚ είναι και χαμηλά μήνα. Οι υπόλοιποι τίτλοι σε σύγκριση με το μέσο όρο του Χ.Α. παρουσίασαν χαμηλότερα ανοδικά ανακλαστικά, και αυτό υπογραμμίζει την επιφυλακτικότητα που έχουν ακόμα και εκείνοι που «τολμούν» να συμμετέχουν, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α., που πρόσφατα φάνηκε ότι «απειλείται» από το μέσο τζίρο γειτονικών χρηματιστηρίων.

Τίτλοι με «εχέγγυα»

Εκτός των μετοχών που βρίσκονται στην αιχμή των συναλλαγών, πρωταγωνιστώντας είτε ανοδικά είτε πτωτικά, στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, φιλοξενούνται μετοχές, που την τελευταία περίοδο η τιμή τους ταλαντώνεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών, προσφέροντας μια σχετική ασφάλεια συγκεκριμένης ποιότητας, σε μια περίοδο που οι fund managers μεγάλων κεφαλαίων διαχειρίζονται με φειδώ τον κίνδυνο.

Απόδειξη είναι η αντοχή που επέδειξαν όταν τον ιδιαίτερα πτωτικό Νοέμβριο κορυφώθηκε ο φόβος πως οι παγκόσμιες αγορές ήταν πιθανό να βουλιάξουν εξαιτίας του sub prime market.

Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία που περιλαμβάνει το υψηλό μήνα που ήταν και υψηλό πολλών ετών. Η συγκυρία προσέφερε τη δυνατότητα μέσα από την απόσταση μεταξύ του υψηλού έτους και μήνα να γίνεται αντιληπτό εύκολα ποιες μετοχές ακολούθησαν και διαμόρφωσαν το τελευταίο ανοδικό πανηγύρι και ποιες έχουν αρχίσει να κουράζονται εδώ και μήνες.

Η περιορισμένη διακύμανση αρκετών από αυτές, σε σύγκριση με αυτή του μέσου όρου, και οι απώλειες που ενίοτε που παρουσιάζονται από την αρχή του 2007, είναι ικανές να συνθέσουν μια συγκεκριμένη ομάδα που χρηματιστηριακά τα στατιστικά τους δεδομένα θα τις χαρακτήριζαν ως αμυντικές μετοχές του ταμπλό.

Στον αντίποδα, αποδείχθηκε πως οι κυνηγοί βραχυπρόθεσμων κερδών που σεβάστηκαν το ανοδικό momentum που παρουσίαζαν η ΔΕΗ τελευταία και η 3Ε εδώ και αρκετό καιρό, επιβεβαιώθηκαν καθώς και οι δύο τίτλοι σημείωσαν νεώτερα υψηλά έτους χθες. Στην περίπτωση δε, που συνεχιστεί η διεθνής αισιοδοξία, σημάδια εξάντλησης της δυναμικής που παρουσίασαν και οι πτωτικές και οι ανοδικές του 20άρη δύσκολα θα παρουσιαστούν.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα