Mε τετραμελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κατόπιν αιτήματός τους, καθώς είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συναντήθηκε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός σημείωσε πως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται «σε τραγική κατάσταση. Τα χρέη τους προς τους εργαζόμενους, το Δημόσιο και τις τράπεζες ανέρχονται σήμερα στα 231 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που ανεβάζουν, ενδεχομένως, τα χρέη και άνω των 300 εκατομμυρίων.
Μία τέτοια επιχείρηση, που ανήκει μάλιστα σε ιδιώτη, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε πτώχευση, σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση προσπαθεί, και είναι γνωστό αυτό στους εργαζομένους, να βρει βιώσιμη λύση ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Εξακολουθεί, μέσω των συμβολαίων του Πολεμικού Ναυτικού, να πληρώνει τη μισθοδοσία των εργαζομένων και ταυτόχρονα βρίσκεται στην εξεύρεση επενδυτή. Είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία ΟΝΕΧ για να ακολουθηθεί το μοντέλο των ναυπηγείων Σύρου» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αν και οι εργαζόμενοι ήταν ενημερωμένοι ότι στις 24 Ιανουαρίου προβλέπεται επίσκεψη των υπουργών Άμυνας και Ανάπτυξης στα ναυπηγεία Ελευσίνας για να μιλήσουν μαζί τους σχετικά με όλο αυτό το σχέδιο, μερίδα εργαζομένων αποφάσισε να μεταβεί σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθεί.
«Δυστυχώς, πέραν της νόμιμης, λελογισμένης και απόλυτα θεμιτής διαμαρτυρίας, που κάθε εργαζόμενος αυτονόητα έχει δικαίωμα, κάποιοι "θερμοκέφαλοι" προχώρησαν και σε έκνομες ενέργειες, θέτοντας σε κίνδυνο το σχέδιο εξυγίανσης. Πέταξαν καπνογόνα, δυναμιτάκια, και προσπάθησαν να εισβάλλουν διά της βίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, δημιουργώντας την εικόνα μίας σύγκρουσης με τους εργαζομένους, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, καθ’ όσον από τους 600 εργαζομένους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στη σημερινή κινητοποίηση δεν συμμετείχαν ούτε 50.
Βεβαίως, στη συνάντηση που είχα με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, αυτοί πήραν σαφή απόσταση από τα επεισόδια, τα οποία χρέωσαν σε ορισμένους ενδεχομένως και εκτός ναυπηγείων. Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις επιθυμούν να αποτύχει το σχέδιο εξυγίανσης και οι άνθρωποι να χάσουν την δουλειά τους» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος ευχήθηκε «η σημερινή ενέργεια να μην πυροδοτήσει το κλίμα και να μη χαλάσει το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς, εάν αυτό συμβεί, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση, καθόσον το Δημόσιο θα απαιτήσει αναγκαστικά το σύνολο των χρεών από την εν λόγω επιχείρηση μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας».
Τόνισε, τέλος, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να βρεθεί λύση «σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που ταλανίζει τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία πάνω από μία δεκαετία, με καλή πίστη και με γνώμονα τη σωτηρία των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».