Πετρέλαιο: Οι προσδοκίες δίνουν ανάσα στις τιμές

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 13:34
UPD:13:35
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN

Μικρή ανάσα για τις τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας – τις χειρότερες από τον Ιούλιο - καθώς η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενισχύει τις προσδοκίες για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Την ίδια στιγμή, απομακρύνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν.

Η τιμή του μπρεντ ανέκαμπτε σχεδόν 1%, προσεγγίζοντας τα 65 δολάρια το βαρέλι, ενώ άνοδο σημείωνε και η τιμή του αμερικανικού αργού, έχοντας ενισχυθεί πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι.

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, το μπρεντ είχε υποστεί απώλειες 5% και το αμερικανικό αργό 6%.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για έντονη μεταβλητότητα στις τιμές. Μάλιστα, ο Γιοχάνες Μπενίνι, πρόεδρος της JBC Energy, δεν αποκλείει βουτιά προς τα 40 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος. Μια αλλαγή ηγεσίας στην Τεχεράνη θα έχει μείζονα αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές, εξηγεί ο κ. Μπενίνι σε δηλώσεις του στο CNBC. «Για την αγορά πετρελαίου, αυτό θα συνεπαγόταν μεγάλη πιθανότητα υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών προς τα 40 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της JBC Energy.

H παραδοχή της Τεχεράνης ότι ο ιρανικός στρατός ευθύνεται για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους –αν και όχι από πρόθεση- ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «μας λένε ψέματα ότι εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός είναι εδώ», έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα