Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία με στόχο τη διευκόλυνση της εισόδου στην Ελλάδα επιχειρηματιών από τρίτες χώρες. Με την τροπολογία, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», θεσμοθετείται μία νέα μορφή επιχειρηματικής πρόσκλησης, η επονομαζόμενη «business βίζα».
Η τροπολογία αφορά πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εκθέσεις, συναντήσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη συνήθη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, σε αυτήν την περίπτωση, Έλληνες πολίτες θα υποβάλλουν στις αρμόδιες προξενικές αρχές ένα τυποποιημένο έντυπο πρόσκλησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία των αιτούντων θεώρηση.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της τροπολογίας, επειδή στο παρελθόν οι θεωρήσεις χορηγήθηκαν συχνά με καθυστερήσεις και υπήρχε και σημαντικός αριθμός απορρίψεων, με την καθιέρωση της επιχειρηματικής πρόσκλησης καθίσταται αποδοτικότερη και ταχύτερη η διαδικασία θεώρησης καθώς οι αιτήσεις θα εξετάζονται άμεσα εντός 15 ημερών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η τροπολογία απαντά στο διαχρονικό αίτημα των επιμελητηρίων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να φιλοξενούν επιχειρηματικούς επισκέπτες, καθώς μέχρι σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών.
Με την τροπολογία προβλέπονται, επίσης, οι ποινές (φυλάκιση και χρηματική ποινή) που επιβάλλονται σε όποιον προσκαλεί πρόσωπα με «Επιχειρηματική Πρόσκληση», με σκοπό την παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν.
Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων από τον φιλοξενούμενο, τότε η επιχείρηση θα χάνει το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης.
Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «στόχος της διάταξης αποτελεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και η προώθηση των επενδύσεων διαμέσου της υλοποίησης μίας νέας πολιτικής θεωρήσεων φιλικής προς την επιχειρηματικότητα και με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας». Παράλληλα «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές ώστε να αποκλειστεί η είσοδος προσώπων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ