Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με ένα μπαράζ επαφών, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συνεχίζεται εντός συνόρων ο πρωθυπουργός στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων για να «τρέξει» η οικονομία. «Το 2020 θα είναι η χρονιά που θα κάνουμε το μεγάλο επενδυτικό άλμα ως χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του 30ού Greek Economic Summit - Turning the Odds, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ αναφέρθηκε και στο «σύνθημα» των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά».
Στον κύκλο των συναντήσεων με σημαντικούς παράγοντες του επιχειρείν ο πρωθυπουργός εστιάζει στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. «Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί εντός του 2020 θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση με μια σειρά παρεμβάσεων θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα, με στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τη σταθερότητα στη χώρα -κάτι στο οποίο εστιάζει «παραδοσιακά» μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας- ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν το 2023. Τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει χθες το βράδυ πως η χώρα θα υπερασπιστεί τακυριαρχικά της δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνει πιο πρόσφορο. Σημειώνοντας παράλληλα πως στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τις κόκκινες γραμμές.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο στόχος των επενδύσεων έχει μείνει στη δεύτερη γραμμή. Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ, με τον πρωθυπουργό να συναντάται με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων που εμφανίστηκαν καλά «διαβασμένοι» και έδειξαν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα projects. Συνέχεια δόθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη του CEO Clubs Greece, στο οποίο συμμετέχουν 150 επιχειρήσεις με τζίρο 6,7 δισ. ευρώ από 10 συνολικά κλάδους της οικονομίας.
Στον πυρήνα
Στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κορυφαία στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε σε μία σειρά παρεμβάσεων για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων εστίασε στην οριζόντια πολιτική μείωσης της φορολογίας της εργασίας (εισφορά αλληλεγγύης) και των ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σχεδιάζει από την 1η Ιουλίου τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) κατά 0,9 ποσοστιαία μονάδα, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 το «ψαλίδι» σωρευτικά θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με τις ανακοινώσεις να γίνονται αφού οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα (τα στοιχεία για το πώς έκλεισε το 2019 θα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο).
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων σημείωσαν ότι συμφωνούν με τις πρώτες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ επισήμαναν ότι λόγω των φόρων και των εισφορών αντιμετωπίζουν ακόμη δυσκολίες στην προσέλκυση στελεχών από τοεξωτερικό αλλά και για την παραμονή τους στη χώρα μας. Η ανάγκη κινήτρων, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη δημιουργία περιφερειακών κέντρων (regional hubs) στην Ελλάδα στον κλάδο της πληροφορικής αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών (δίκτυα - μεταφορές).
Το θέμα της μείωσης της φορολογίας αλλά και οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος είχαν κυριαρχήσει στις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υποψήφιοι επενδυτές έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε μεταξύ άλλων για την ενέργεια, τις υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις νέες τεχνολογίες. Στην «εκστρατεία» προσέλκυσης νέων επενδύσεων η κυβέρνηση εστιάζει στο καλό κλίμα της οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από τα χρόνια της κρίσης (κάτι που αποτυπώθηκε και στο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα). Το βάρος θα πέσει σε επόμενη φάση στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, μέτρο που εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει οικονομικό χώρο και παράλληλα θα στείλει μηνύματα αλλαγής σελίδας στην οικονομία. Τα «μηνύματα» από τις αγορές είναι θετικά και αυτό, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ενισχύει την εικόνα της χώρας στην επενδυτική κοινότητα.
«Παράξενη συγκυρία»
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ σε ανοιχτή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ού Greek Economic Summit-Turning the Odds». Μεταξύ άλλων μίλησε για μια επίσκεψη που έλαβε χώρα σε μια δύσκολη και παράξενη συγκυρία, επισημαίνοντας πως ήταν επιτυχημένη «γιατί μας επέτρεψε να πούμε όλα όσα θέλαμε».
Στο «μέτωπο» της οικονομίας εστίασε σε μια σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα (π.χ. έχουν εγκριθεί 9 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισ., στο Ελληνικό τηρείται το χρονοδιάγραμμα κ.ά.). Τέλος, αναφέρθηκε και σε μια σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται και με έναν τρόπο συνδέονται με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Μεταξύ αυτών είναι: η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, η αναστροφή του brain drain, αλλά και το νέο πλαίσιο για τις πορείες.
Τζέφρι Πάιατ: «Επιτυχημένο το ταξίδι»
Εξαιρετικά επιτυχημένο χαρακτήρισε το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και σημείωσε πως τα αποτελέσματά του ήταν τα καλύτερα δυνατά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τζέφρι Πάιτ έστειλε το μήνυμα πως οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν πάνω στην ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση και να την πάνε στο επίπεδο της εξαιρετικής.
Επίσης, ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε εξαιρετικά αποτελεσματικό τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση των ευκαιριών στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία του πρωθυπουργού στο Atlantic Council, λέγοντας πως αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα πώς ένας ηγέτης κράτους μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στα ισχυρά, με επιρροή think tanks της Ουάσιγκτον σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τρόπο που εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία. Σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως πηγή προβλημάτων, αλλά λύσεων, επισήμανε περαιτέρω.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με Αμερικανούς επενδυτές, αναφέροντας πως άκουσε από αμερικανικές εταιρείες πως ενθαρρύνθηκαν από τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα χτίσουμε σε αυτά και τις επόμενες εβδομάδες θα δείτε μια σειρά από επιχειρηματικές και επενδυτικές αποστολές που στηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση να έρχονται στην Ελλάδα» σημείωσε.