ΣΕ αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί τριών ημερών, με πρωταγωνιστές στις απώλειες μετοχές εταιρειών του ενεργειακού και μεταλλευτικού τομέα ενώ η Wall Street ταλαντεύθηκε περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Χενρι Πόλσον, ότι μελετάται σχέδιο για την αναστολή των κατασχέσεων λόγω της μη εξυπηρέτησης των ενυπόθηκων δανείων.
Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά Blue chip με τους κλάδους της ενέργειας και εμπορευμάτων να βρίσκονται στην αιχμή της καθοδικής τάσης, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού και του πετρελαίου. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71% στις 6.386,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,72%, στις 5.629,4 6 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,42% στις 7.837,26 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 0,4%, στις 368,91 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο, βρίσκοντας έρεισμα στις προσδοκίες για μείωση του κόστους δανεισμού από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.
Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης στο σύνολο του Νοεμβρίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι οι ζημίες που σχετίζονται με την κρίση στην πιστωτική αγορά υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ θα διαβρώσουν την οικονομική και εταιρική ανάπτυξη.
Επιπλέον, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και για την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, ο Stoxx 600 προβλέπεται να χάσει έως και το 15% της αξίας του τους επόμενους μήνες, η Morgan Stanley προβλέπει υποχώρηση 3% του δείκτη MSCI Europe το 2008, ενώ και η UBS εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη θα υστερήσουν σε αποδόσεις σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Στον τραπεζικό κλάδο, η Standard Chartered κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς η UBS προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ