Market Beat: Η ροή των διεθνών ειδήσεων ευνοεί τη διάθεση για ρίσκο

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 09:24
UPD:09:28

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι θεσμικοί επενδυτές εδώ, όσο υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα, θα προσπαθούν να συμβάλουν στη διατήρηση των τιμών κοντά σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε μια αξιόπιστη επιστροφή σε τιμές της αγοράς που ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια. Σε φάσεις εκπλήρωσης τέτοιων επενδυτικών καθηκόντων, το εργαλείο για τον σχεδιασμό της συμμετοχής των επαγγελματιών είναι η τεχνική ανάλυση.

Οι διεθνείς αγορές αποτύπωσαν την ανακούφιση των επενδυτών από τη διαπίστωση ότι δεν υπήρξε κλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε πρόσφατα καθώς και οι δυο πλευρές ΗΠΑ και Ιράν προσπάθησαν να εκτονώσουν την κρίση που δημιουργήθηκε από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Το κύριο γεγονός της εβδομάδας θα είναι η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Πρώτης Φάσης  μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας την Τετάρτη. Η κυβέρνηση Trump έχει προσκαλέσει τουλάχιστον 200 άτομα στο Λευκό Οίκο για την τελετή. Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν προς εγγραφή νέων υψηλών 19 μηνών.

Η εκτίμηση των εγχώριων παραγόντων για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι θετική, με τη συναίνεση να περιμένει μια ανοδική κίνηση που θα στηρίζεται όμως σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Είναι παρά ταύτα διάχυτη η εντύπωση στους εγχώριους αναλυτές, πως χωρίς κατεύθυνση από τα διεθνή, η αγορά δεν μπορεί να αναπτύξει δική της τάση. Γιατί απουσιάζουν τα καταλυτικής σημασίας γεγονότα που θα την στήριζαν. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται, δεν μπορούν να συνθέσουν μια στερεή βάση για διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο, καθώς μαζεύτηκαν πολλά σύννεφα από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και πάνω από τη χώρα.

Την προηγούμενη βδομάδα ένδεκα blue chip είχαν ανώτερο εβδομάδας που ήταν επίσης μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και 3 μηνών ενώ για πέντε αποτέλεσε και ανώτερο τελευταίων 12 μηνών.

Οι πρώτες δυο εβδομάδες του 2020 που από το ξεκίνημα του φαίνεται ζόρικη χρονιά, με υποσχέσεις πως τουλάχιστον ως το καλοκαίρι θα υπάρξουν και χειρότερα στην παγκόσμια γεωπολιτική  δραστηριότητα, άφησαν ένα αδύναμο στίγμα στους βασικούς δείκτες της αγοράς μας. Στις λεπτομέρειες όμως, λειτούργησαν θετικά.

Το βασικό ήταν η αύξηση του τζίρου, με τη βοήθεια πολύ μεγάλων προσυμφωνημένων συναλλαγών. Επίσης σημαντικό ήταν, ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση πέρασε και έμεινε πάνω από τα 62 δις ευρώ. Ακόμα είχαμε την έκρηξη των συναλλαγών στις μετοχές του FTSEM, με παράλληλη εκτίναξη του δείκτη (+2,97% τον Ιανουάριο) αγνοώντας τις σεμνές μεταβολές για ΓΔ (+0,76%)  και 25άρη (+0,47%). Για δε τους ενεργούς επενδυτές που παρακολουθούν τις συναλλαγές των blue chip, λόγω καλύτερου βάθους συναλλαγών, φαίνεται για κάποια να αποκρυσταλλώνεται το πτωτικό ή το ανοδικό momentum.  

Υπάρχουν προσεγγίσεις που θέλουν να μεγαλώνει το εύρος διακύμανσης της τιμής του μέσου όρου προς τα κάτω, με διατήρηση το άνω ορίου στις 930 μονάδες. Εκτιμούμε  πως τελευταία η διακύμανση μειώθηκε αφού πέρασε κάτω του 3% ανά εβδομάδα.

Όταν συμβαίνει αυτό, ακολουθεί μια βουτιά ή μια εκτίναξη που λυτρώνει τις τιμές από την σφικτή διακύμανση και την αγορά από τη δυσκολία ανεύρεσης κατεύθυνσης. Η στατιστική εικόνα των blue chip το νέο έτος  ειδοποιεί για σταθερότητα στην ανοδική ορμή των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ που είναι μια ομάδα με σπάνια σύνθεση. Δηλαδή που δεν την είχαμε συναντήσει και παλαιότερα, αλλά φέτος την περιγράφει ο όρος αντι-τραπεζικό μπλοκ. “Αναπληρωματικοί”  σε αυτή είναι οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΦΡΛΚ. Αυτά στηρίζονται σε απλές στατιστικές παρατηρήσεις και στην εντύπωση πως στην αρχή του χρόνου αποτυπώνονται οι προθέσεις για το έτος, με βάση τις προσδοκίες.

Η εβδομάδα έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των Εταιρειών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JP Morgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και BlackRock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1). Από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μικτού μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή. Την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών, για τον πρώτο μήνα του έτους

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

2020: Διαφορετικές αρχικές συνθήκες, πάλι ανοδική προοπτική

Εντυπωσιακά γεγονότα στο γεωπολιτικό πεδίο παραγκώνισαν την επίδραση των μακροοικονομικών δεδομένων, ωστόσο τίποτε δεν εμπόδισε τα χρηματιστήρια να κινηθούν ψηλότερα και αρκετά να εμφανίσουν ρεκόρ υψηλών βίου. Αυτή τη φορά η βάση των ρεκόρ των τριών βασικών δεικτών της Wall Street ήταν η ανακούφιση που αντικατάστησε, προσωρινά, τον πανικό ο οποίος προέκυψε με την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου Qassem Soleimani στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από ρουκέτες των ΗΠΑ. Το Ιράν απάντησε και οι επενδυτές θεώρησαν πως η επίθεση που σκότωσε τον ιρανό διοικητή, σε συνδυασμό την απάντηση των Ιρανών ολοκλήρωσε ένα κύκλο βίας, χωρίς μια κλιμάκωση που θα μεγάλωνε τις πιθανότητες γενικευμένης σύρραξης. Έτσι η εβδομάδα έφερε κέρδη στους 2 από κάθε 3 εκ των μετοχικών δεικτών που παρακολουθούμε, ως τους πλέον  αντιπροσωπευτικούς της παγκόσμιας αγοράς μετοχών. Ενώ στο έτος απώλειες έχουν 3 από τους 18 δείκτες.

Κατά βάθος… αισιοδοξούν

Οι αγορές, εφόσον βρίσκονται σε κύκλο με κυριαρχία των αγοραστών, τα καταφέρνουν καλύτερα όταν αναρριχώνται ένα τείχος ανησυχιών. Το περασμένο έτος ξεκίνησε με πολλές ανησυχίες, επειδή η νομισματική πολιτική της Fed ήταν πολύ σφικτή με πιθανότητες να γίνει σφικτότερη και οι εμπορικοί πόλεμοι της διοίκησης Trump, έδειχναν τάση να κλιμακωθούν περαιτέρω. Πολλά αλλάζουν σε ένα χρόνο. Κανείς δεν ανησυχεί τώρα για αυτά τα θέματα. Αφού η Fed μείωσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τρεις φορές πέρυσι και σύντομα ο πρόεδρος Trump πρόκειται να υπογράψει την εμπορική συμφωνία Πρώτης Φάσης με την Κίνα.

Τον περασμένο χρόνο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, εκτός και αν ο πληθωρισμός επιχειρήσει μια σημαντική επιστροφή. Ο Trump έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία Δεύτερης Φάσης με τους Κινέζους. Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε το νέο έτος μειώνοντας τις υποχρεωτικές ελάχιστες αποθεματικές υποχρεώσεις των τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.

Συνεπώς η χρονιά ξεκινά χωρίς τις πηγές ανησυχίας που ίσχυαν στις αρχές του 2019 και δεν θα είχαν οι επενδυτές σχεδόν καμία ανησυχία εκτός από τον κίνδυνο η ανεμελιά τους να ωθήσει ψηλότερα τις τιμές και τα Ρ/Ε, σε επίπεδα που δεν θα στηρίζει η εταιρική κερδοφορία. Η εμφάνιση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μπορεί να ανησύχησε υπολογίσιμα, αλλά προκάλεσε επίσης και ένα φρένο στην επενδυτική απληστία, που σε αγοραίο επίπεδο ήταν θετικό για την πορεία των αγορών στην εξέλιξη του 2020.

Άλλωστε το νέο έτος ξεκίνησε με την ανάκαμψη του δείκτη τιμών spot των ακατέργαστων βιομηχανικών προϊόντων CRB. Ο δείκτης αυτός δεν περιλαμβάνει αργό πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή. Είναι λοιπόν ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό για τα εταιρικά κέρδη. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent από το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε από τις ανανεωμένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Όσο οι τιμές του CRB και του πετρελαίου αυξάνονται, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες δεν θέλουν να δούνε μια συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και βουλιάξει πάλι τις τιμές των υπόλοιπων Πρώτων Υλών.

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Σε ανταπόκριση της κρίσης στην αγορά repos τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Fed άρχισε να διευρύνει τον ισολογισμό της ξανά, με αγορές ομολόγων ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε στις 1/11/19 και αφότου πέρασε στη νέα χρονιά,  ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε κατά 155 δις δολάρια, ανεβάζοντάς τον στα 4,14 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου του 2018. Η αύξηση αυτή περιελάμβανε άλμα ύψους 74 δις  στα κρατικά ομόλογα, που διακρατεί η Fed, με διάρκεια ενός έτους ή μικρότερη.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρώτο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων QE1 στις 22/1/15 και το ολοκλήρωσε στα τέλη του 2018. Οι τίτλοι που διακρατήθηκαν για λόγους νομισματικής πολιτικής αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό ποσό ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Ένας δεύτερος γύρος αγορών (QE2) ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους (1/11/19) με ποσό 20 δις ευρώ το μήνα.

Η BOJ Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης (QQE) τον Απρίλιο του 2013. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2019, τα περιουσιακά στοιχεία της BOJ αυξήθηκαν κατά 251%. Μετά από χρόνια αγορών, η BOJ κατέχει πλέον το ήμισυ σχεδόν της αγοράς των Ιαπωνικών Κρατικών Ομολόγων.

Η PBOC Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πρόσφατα αποφάσισε , τη μείωση του δείκτη απαίτησης των τραπεζικών αποθεματικών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007. Αυτή η ενέργεια θα απελευθερώσει περίπου 800 δισεκατομμύρια γιουάν (115 δισεκατομμύρια δολάρια). Η PBOC έχει μειώσει ως τώρα επτά φορές από τις αρχές του 2018, για να ελευθερώσει περισσότερους πόρους για τις τράπεζες, ώστε να δανείσουν ευκολότερα. Επειδή η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται καταλήγοντας στον πιο αδύναμο ρυθμό σε σχεδόν 30 χρόνια.

Συμπερασματικά η αυξητική τάση στα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί το 2020, άρα θα παραμείνει παράγων ανοδικής ώθησης  για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια.

Η εικόνα του 2020 με αριθμούς

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, έφερε στο 66,67% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη, δηλαδή στους 12 από τους 18, ενώ 15 εμφανίζουν κέρδη για το 2020. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,94% στη βδομάδα, και στο 2020 αποδίδει +1,07%. Ο Dow, με κέρδη +0,66%, αποδίδει στο 2020 +1%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,21%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -0,56%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -0,19%, έχει πτώση -0,65% στο 2020. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +1,75%, και στο 2020 κερδίζει +2,30%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -0,45% στη βδομάδα, αλλά στο 2020 κερδίζει +0,60%. Ο DAX κέρδισε +2,00%, και στο 2020 +1,77%, ο CAC είχε μεταβολή -0,12%, αλλά στο 2020 αποδίδει +0,99%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,76%, και στο έτος κερδίζει +0,26%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,35%, στο έτος κερδίζει +2,19%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +0,19%, και στο 2020 κέρδισε +0,79%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -1,87%, και στο 2020 -0,12%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,09%, κερδίζει φέτος +2,57. Ο χρυσός με άνοδο +0,51%, βρέθηκε στα 1563,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +2,63%. Σημειώθηκε πτώση κατά -6,22%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,12 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -3,18%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,82%, στο 2020 κερδίζει +0,82%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,38%, με επίδοση στο έτος +0,40%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +0,33%, και στο 2020 +0,84%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,66%, και στο 2020  +1,59%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,28% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +1,38%.

Ο χρυσός

Όταν στις 3 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον ενός από τους πιο αγαπητούς στρατηγούς του Ιράν, κυριάρχησαν φόβοι για περαιτέρω συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτό οδήγησε αμέσως την τιμή των σκληρών περιουσιακών στοιχείων υψηλότερα, καθώς ο χρυσός, ο αργυρός και το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν όλες τις μέρες. Την Τρίτη, το Ιράν απάντησε με ρουκέτες σε δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ που στεγάζουν χιλιάδες αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα. Και πάλι, η τιμή του χρυσού, του αργύρου και του πετρελαίου κινήθηκαν ψηλότερα, για να αντιστραφεί η τάση το επόμενο πρωί, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι "έτοιμες να ενστερνιστούν την ειρήνη".

Σε περίπτωση που η σύγκρουση ενταθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σκληρά περιουσιακά στοιχεία θα είναι μεγάλοι δικαιούχοι. Ωστόσο, ακόμη αν κοιτάξουμε πέρα ​​και πάνω από την τρέχουσα κρίση, εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή περίπτωση για άνοδο στον χρυσό, το ασήμι και το πετρέλαιο, με την προειδοποίηση ότι βραχυπρόθεσμα έχουν αγοραστεί υπερβολικά. Η Fed συνεχίζει να χρησιμοποιεί χρήματα ψηφιακού τύπου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ θετικό παράγοντα για τα πολύτιμα μέταλλα με την πάροδο του χρόνου.

Η Fed είναι που έχει σημασία.

Ο John Stepek στο MoneyWeek  με τίτλο: “Ιδού τι πραγματικά μετράει για τις αγορές το 2020” παρατηρούσε ότι η πρόσφατη αναταραχή στο γεωπολιτικό τομέα παρήγαγε τίτλους και πρωτοσέλιδα αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επενδυτές. Παρακινούνται περισσότερο από το πόσο χαλαρωτικές νομισματικές πολιτικές σχεδιάζουν για φέτος οι Κεντρικές Τράπεζες και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

“Ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές ήταν τόσο ανοδικές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι ότι η Fed όχι μόνο απέχει από την ιδέα της αύξησης των επιτοκίων, αλλά εισφέρει επίσης κεφάλαια στο σύστημα για να αποτρέψει την μείωση της ρευστότητας.

Το βασικό πρόβλημα για την Fed είναι ότι οι ΗΠΑ επενδυτικά είναι ακαταμάχητες. Αυτό καθιστά δύσκολη μια εξασθένιση στο δολάριο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό, είναι το κλειδί για να δώσει μια σωστή συνέχεια στην αναπτυξιακή έκρηξη. Αλλά είναι έτος εκλογών, έτσι ξέρουμε ποιος θα γκρινιάζει σε κάθε ευκαιρία που θα φέρνουν οι εξελίξεις.

Εν ολίγοις, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση χαλάρωσης. Έως ότου ο πληθωρισμός απογειωθεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν πολιτική. Και όσο συμβαίνει αυτό, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα κατέρρεαν”.

ΧΑ

Μικρών ανοδικών βημάτων ποδαρικό του 2020 με ποικιλία πρωταγωνιστών

Η αγορά της Αθήνας συμπλήρωσε με καθοδική συσσώρευση τη δεύτερη βδομάδα στον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τα εβδομαδιαία κέρδη των βασικών δεικτών να έχουν μικρές διαστάσεις. Ο ΓΔ ενισχύθηκε στη βδομάδα +0,38%, ο 25άρης +0,44% και στον Ιανουάριο κερδίζουν αντίστοιχα +0,76% και +0,47%. Αλλά ο FTSEM, δείκτης κεφαλαιοποίησης και μάλιστα της μεσαίας, υπογραμμίζει με τα υπολογίσιμα κέρδη του (+2,46% εβδομαδιαία και +2,97% στο μήνα) τη διάθεση για επέκταση του πλήθους των μετοχών που ενδιαφέρουν τους επενδυτές φέτος.

Από τις τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών αποκαλύπτονται οι εξελίξεις που σφράγισαν τη βδομάδα. Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services σημείωσε της Παρασκευή, περιγράφοντας τα πλαίσια μέσα στα οποία αναπτύχθηκαν οι συναλλαγές σε μια ακόμα ”κουτσουρεμένη” από την αργία των Φώτων εβδομάδα: “Βλέπουμε τον Χρυσό να ανεβαίνει έντονα και το Πετρέλαιο να ακολουθεί επίσης ανοδική πορεία. Αυτά συνήθως είναι πρόδρομα σήματα για αποσταθεροποίηση του σημερινού κατεστημένου, αλλά προσωρινά οι γραμμές επικοινωνίας των Ισχυρών του Κόσμου φαίνεται να δουλεύουν και οι εντάσεις να μην προκαλούν πανικούς στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών ενός fund την περασμένη Τετάρτη, παραλίγο να φέρουν πανικό, αλλά ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Στη χρονική συγκυρία που διανύουμε, είναι σημαντικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δείξει δύναμη και να μην απογοητεύσει για πολλοστή φορά. Παραδοσιακά το πρώτο δίμηνο του έτους δίνει ένα υψηλό, που καθορίζει την πορεία του στο άμεσο μέλλον”.

Την Τρίτη 7/1, με την τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επίσης υπέρ ανόδου για τις μετοχικές αξίες, ο ΓΔ σημείωσε μέγιστο μέρας στις 927,2 μονάδες και με 17 ανοδικά blue chip κέρδισε 0,50%, αφού οδηγήθηκε στις 924,69 από 920,09 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2307,72 από 2298,65 με μεταβολή +0,39%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,932 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 8,502 εκατ. και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 62,050 δις ευρώ. Τα επίπεδα της πρώτης συνόδου ήταν αυτά στα οποία κατέληξε η αγορά στις 10 Ιανουαρίου και συνεπώς οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης λειτούργησαν έτσι ώστε η μια να αναιρέσει τα αποτελέσματα της άλλης. Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας σημειώθηκε πτώση, κόντρα στα διεθνή, που σκαμπανέβασαν τις τιμές με ανοδική κατάληξη.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, ήταν ΦΡΛΚ +1,39%, ΑΡΑΙΓ +0,84%, ΕΕΕ +0,72%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,39% και ΣΑΡ +0,12%.  Οι τράπεζες είχαν αρνητικότατη τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά (με απώλειες άνω του -1,5%) εκτός τραπεζών, ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,51%, ΤΕΝΕΡΓ -2,29%, ΜΥΤΙΛ -1,96%, ΕΧΑΕ -1,78% και ΑΔΜΗΕ -1,60%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,39%) με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 181,540 εκατ. ευρώ (για ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 259,348 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 181,540 εκατ. Ο  ΓΔ με μεταβολή -1,14% οδηγήθηκε στις 914,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2280,27 με μεταβολή -1,19%.

Ο Νικόλας Πετράκης Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε τότε:  “Το discount στα “πακέτα” στις ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ “έριξαν” τον δείκτη Τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Η τεχνική εικόνα του κλαδικού δείκτη παραμένει “short”, με τον πτωτικό σχηματισμό “Rising Wedge” να συνεχίζει να είναι σε ισχύ. Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας είναι η υπέρβαση των 885 μονάδων, ενώ μόνο με την κατοχύρωση των 925 μονάδων θα ακυρωθεί το σήμα πώλησης”.

Την Πέμπτη επανεμφανίστηκε μέγιστο στις 927,22 μονάδες. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,74%) συνέβαλλαν ανοδικά και με τζίρο στα 101,587 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 20,574 εκατ.,  ο ΓΔ με μεταβολή +1,30% οδηγήθηκε στις 926,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2308,07 με άνοδο +1,22%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ επέστρεψε στα 62,096 από 61,486 δις ευρώ. Την Παρασκευή παρά το ανοδικό και παράλληλο με τις ξένες αγορές ξεκίνημα το κλίμα άλλαξε, όταν διαπιστώθηκε πως το ανώτερο μέρας θα ήταν οι 929,71 μονάδες. Η αδυναμία υπέρβασης της γνωστής οροφής έκανε αρκετούς να ρευστοποιήσουν θέσεις σε κερδισμένα blue chip και ο ΓΔ με απώλειες -0,26% οδηγήθηκε στις 923,63 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2308,73 με μεταβολή +0,03%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,373 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,982 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ όμως, κατέληξε στα 62,107 από 62,096 δις ευρώ.

Μετά από τα παραπάνω ο Κώστας Φέγγος σημείωσε για τον μέσο όρο: Οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 945, περίπου, μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά πάμε ακριβώς πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.008 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στις 1.070, περίπου, μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 912 μονάδες, στις 900 μονάδες και μετά μια ισχυρή στήριξη στις 880 μονάδες. Αν ο Δείκτης ακολουθήσει ανοδική πορεία και ξεπεράσει τις 945 μονάδες, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις πολυπόθητες 1.000 μονάδες μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Αν δεν τα καταφέρουμε στο πρώτο δίμηνο τα πράγματα δυσκολεύουν, ιδιαίτερα λόγω της σύγκρισης με τα Διεθνή Χρηματιστήρια τα οποία καταγράφουν συνέχεια νέα υψηλά και “χρωστούν” μια έντονη διόρθωση μέσα στο 2020.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

 Έναρξη  εβδομάδας εκπνοής με δυσοίωνα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη

Στην τελευταία σύνοδο της δεύτερης βδομάδας του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο ως τις 14:38 και στο δεύτερο μέρος σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό. Τον έκλεισαν όμως, 0,66 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:08, και ήταν οι 2301,49 μονάδες. Το μέγιστο, οι 2322,77 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:00. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2305,64. Το κλείσιμο στις 2308,73 από 2308,07 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,03% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,137 από 11,930 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 424 συμβόλαια με ανώτερο τις 2311,00, κατώτερο τις 2291,00 και τελευταίες πράξεις στις 2299,75 από 2299,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου με 345 συμβόλαια με ανώτερο τις 2311,00 και κατώτερο τις 2293,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2302,00 από 2304,75 μονάδες. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.352 από 10.428 και για την επόμενη 593 από 510 Ανοικτά ΣΜΕ.

Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου, ο όγκος ήταν 46 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν μηδενικός.

Η αγορά της Αθήνας συμπλήρωσε με καθοδική συσσώρευση τη δεύτερη βδομάδα στον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τα εβδομαδιαία κέρδη των βασικών δεικτών να έχουν μικρές διαστάσεις. Ο ΓΔ ενισχύθηκε στη βδομάδα +0,38%, ο 25άρης +0,44% και στον Ιανουάριο κερδίζουν αντίστοιχα +0,76% και +0,47%. Αλλά ο FTSEM, δείκτης κεφαλαιοποίησης και μάλιστα της μεσαίας, υπογραμμίζει με τα υπολογίσιμα κέρδη του (+2,46% εβδομαδιαία και +2,97% στο μήνα) τη διάθεση για επέκταση του πλήθους των μετοχών που ενδιαφέρουν τους επενδυτές φέτος.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Η Leon Depolas Sec μεταξύ άλλων παρατηρούσε: “Εν μέσω νέων ιστορικών υψηλών των μετοχικών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, ο ΓΔ του Χ.Α. συντηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική του τάση, με στόχο να κατορθώσει να διαφύγει από τα επίπεδα των 950 μονάδων, κάτω από τα οποία διαπραγματευόμαστε την τελευταία 5ετια. Ένα πιθανό και περισσότερο διευρυμένο εύρος τιμών του Δείκτη μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα το τοποθετούσαμε μεταξύ των 970 και 880 μονάδων ”.

Η Merit Sec σημείωνε: “Η πορεία του ΓΔ θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες. Το Euroworking Group αποφάσισε την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του δεύτερου δανείου, ενώ ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μεταξύ 21 - 24 Ιανουαρίου και το επίσημο αντικείμενο είναι η έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec μεταξύ άλλων τόνισε: “Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020, μοιράζοντας δυνατές ‘συγκινήσεις’ από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επέστρεψαν στις παραμέτρους που καθορίζουν κλίμα και ψυχολογία, ενώ στον αντίποδα οι εισροές προς την Ελληνική Αγορά συνεχίστηκαν, κυρίως από Εγχώριους Επενδυτές. Οι συναλλαγές είναι αισθητά βελτιωμένες και το ενδιαφέρον, αν και επιλεκτικό ως προς την συγκέντρωσή του, δημιούργησε κινητικότητα και σε μικρομεσαίες επιλογές, που για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σε κατάσταση αδράνειας.

Παράλληλα, οι ειδήσεις βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την Αγορά και αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τις εταιρικές ανακοινώσεις και την διάθεση για πιο ενδελεχή μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ δραστήριο Χρηματιστήριο με δυναμική νέων, που υπόσχεται να συντηρήσει το ενδιαφέρον για όλη την διάρκεια της χρονιάς, σε αντίθεση με όσα έγιναν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά οι κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν τα 62 δισ. ευρώ και πολλές εξ αυτών δεν έχουν το απαραίτητο θεμελιώδες υπόβαθρο για να ακολουθήσουν το ράλι. Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές Εταιρείες που έχουν αλλάξει συμπεριφορά, κινούνται σε διάστημα εύρους και εντοπίζονται κυρίως στον Εμποροβιομηχανικό κλάδο.

Η αποτίμηση της Αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη, γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση. Η ανάλωση χρόνου της Αγοράς χωρίς απώλειες, έχει “θετικό ήχο” προς τους Επενδυτές αφού οι πρόσφατες εισροές είχαν θετικό αποτέλεσμα, είτε αυτές αφορούσαν μετοχές (ΑΜΚ Lamda, ΒriQ) είτε ομόλογα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ).

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ότι φαίνεται έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων.

Με το “καλημέρα” της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών, το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπουλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο, ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η άρνηση της Αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα, φαίνεται να έχει “στρεσάρει” τους πωλητές, οι οποίοι στο μέσον της συνεδρίασης δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα. Και από την άλλη πλευρά πάντως η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη. Τα “απάτητα” επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών, δεν θα είναι “περίπατος στον κήπο”, καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014), οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, το σενάριο της προσέγγισης των 1000 μονάδων είναι σε ισχύ και οι τζίροι δείχνουν να υποστηρίζουν, επί του παρόντος, την ανοδική δυναμική της Ελληνικής Αγοράς.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν προς εγγραφή νέων υψηλών 19 μηνών σήμερα Δευτέρα 13/1, πριν από την αναμενόμενη υπογραφή σε μια συμφωνία Πρώτης Φάσης για τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ., αν και οι αγορές δεν έχουν ακόμη δει τις λεπτομέρειές της.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας ήταν υψηλότερα κατά 0,47%, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2018 ενώ στις 8:40 δική μας ώρα κέρδιζε +0,67% όντας στις 568,23 μονάδες . Οι ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για διακοπές.

Ο  ευνοημένος από το εμπόριο Kospi της Νότιας Κορέας πρόσθεσε 0,73% ενώ στις 8:40 δική μας ώρα κέρδιζε +1,04% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,04%, όταν  οι μετοχές της Ταϊβάν πρόσθεσαν 0,6%.

Οι κινεζικές μετοχές καθυστέρησαν τον περιφερειακό δείκτη, αφού οι μεγαλύτεροι δείκτες μετοχών της Κίνας κατέγραψαν την έκτη εβδομαδιαία άνοδο την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη αλυσίδα από το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο συγκριτικός δείκτης της Σαγκάης ολοκλήρωσε την πρωινή συνεδρίαση μόλις 0,06% ενώ στις 8:40 δική μας ώρα κέρδιζε +0,42%.

Οι επενδυτές στην Κίνα εξετάζουν τα στοιχεία για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη που οφείλονται στην εβδομάδα αυτή, η οποία αναμένεται να αποδώσει περισσότερο φως σε κάποια πρώιμα σημάδια οικονομικής βελτίωσης, αφού η χώρα σημείωσε το τρίτο τρίμηνο τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξής της για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε για διακοπές. Τα ΣΜΕ E-Mini για τον S & P 500 σημείωσαν άνοδο 0,28%, για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα