Ενδιαφέρον ΔΝΤ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 10:08

ΤΟ ΘΕΜΑ της μεταρρύθμισης, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο ασφαλιστικό και το οποίο σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς αποτελεί -μακροπρόθεσμα- τη μεγαλύτερη δημοσιονομική πρόκληση της ελληνικής οικονομίας, θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της ενημερωτικής επίσκεψης κλιμακίου του ΔΝΤ, που βρίσκεται στην Αθήνα από την Παρασκευή.

Oι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, σε συνδυασμό και με την επιχειρούμενη αλλαγή στο σύστημα συντάξεων, θα αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς για τις πληροφορίες που χρειάζονται οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίον η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν χθες ήταν με τον υπουργό Απασχόλησης, Βασίλη Μαγγίνα, από τον οποίον είχαν μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής λειτουργίας του συστήματος συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι του οργανισμού ζήτησαν, επίσης, να μάθουν και για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, την εξέλιξη της ανεργίας και, ειδικότερα, των νέων και των γυναικών. Επίσης, ζήτησαν να μάθουν και για ενδεχόμενες αλλαγές που θα γίνουν στην αγορά εργασίας από το υπουργείο Απασχόλησης.

Ενημέρωση

Ο υπουργός Απασχόλησης ενημέρωσε, επίσης, τους ξένους εμπειρογνώμονες και για τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά απέκλεισε αλλαγές στην αγορά εργασίας για το άμεσο μέλλον. Τόνισε, επίσης, και την προσπάθεια που γίνεται για ένα ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες υγείας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης.

Το κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού είχε συναντηθεί, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πλούταρχο Σακκελάρη, ο οποίος τους περιέγραψε αρχικά τους στόχους του προϋπολογισμού του 2008.

Ενημέρωσε επίσης το κλιμάκιο για τη διαπραγμάτευση της πρόσφατης αναθεώρησης του ΑΕΠ, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι και το 2010, καθώς και την έναρξη από φέτος της «πιλοτικής» σύνταξης των προϋπολογισμών των επόμενων ετών, μέσω προγραμμάτων.

Ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι εμπειρογνώμονες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αλλά και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τα ποσά που διατίθενται όσο και στην αποτελεσματικότητά τους.

Σήμερα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφθεί τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένα από τα σημεία κριτικής στις εκθέσεις των τελευταίων ετών από τον οργανισμό για την ελληνική οικονομία αποτελεί το μεγάλο ύψος του δημόσιου χρέους και η ανάγκη για ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.

Την Τετάρτη, το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών παρατάξεων της χώρας και, ειδικότερα, της ΓΣΣΕ και -ενδεχομένως- της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να πάρει πληροφορίες για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τις αυξήσεις της επόμενης διετίας. Τη φετινή χρονιά, θέμα με τους συνδικαλιστές θα αποτελέσει και η οπτική των εργαζομένων στις επιχειρούμενες αλλαγές στο σύστημα των συντάξεων.

Με την ΤτΕ

Στις συναντήσεις του κλιμακίου για τη συλλογή πληροφοριών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνεται και η συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Στη συνάντηση αυτή, οι ειδικοί του οργανισμού κρατούν τις σημειώσεις τους για την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στον κύκλο των συναντήσεων των επόμενων ημερών περιλαμβάνεται και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως ρυθμιστής και διαχειριστής του κρατικού προϋπολογισμού.

Η επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με την τελική συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, στον οποίο είναι ενδεχόμενο να αφήσουν, αποχωρώντας, και ένα κείμενο πρώτων συμπερασμάτων από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα