Η Rio Tinto στο «στόχαστρο» κινεζικών χαλυβουργιών

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 11:33
UPD:11:35

ΤΗΝ υποβολή κοινής προσφοράς για την απόκτηση της Rio Tinto φαίνεται πως εξετάζουν κινεζικές χαλυβουργίες και η κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την προσφορά της BHP Billiton, ύψους 134 δισ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στέλεχος της Shougang, της ένατης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας, φέρεται να δήλωσε πως «αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων», ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Qi Xiangdong, αποκάλυψε πως διενεργούνται συνομιλίες μεταξύ των μελών της Ένωσης Σιδήρου και Χάλυβα της Κίνας.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα της 21st Century Business Herald, η Baosteel, η κορυφαία χαλυβουργία της Κίνας, καθώς και άλλες εγχώριες εταιρείες μελετούν την υποβολή προσφοράς για τη Rio.

Στόχος των κινεζικών χαλυβουργιών είναι να μπλοκάρουν την προσπάθεια της BHP να αποκτήσει την τρίτη μεγαλύτερη μεταλλευτική του κόσμου, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στο νέο όμιλο τον έλεγχο σχεδόν του 50% της παγκόσμιας αγοράς σιδηρομεταλλεύματος.

Η μετοχή της Rio έκλεισε στο χρηματιστήριο του Σίδνεϋ στα 143,10 δολάρια Αυστραλίας, μειωμένη κατά 2,6%, ενώ η μετοχή της Baoshan Iron & Steel, της εισηγμένης μονάδας της Baosteel, έκλεισε στη Σαγκάη ενισχυμένη κατά 5,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα