Η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας προσέφυγε σήμερα, Παρασκευή, στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας ζητώντας του να αποφασίσει εάν ο νόμος που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο και απαιτεί από αυτή να καλύπτει πιθανές ζημίες επενδυτών από την διάσωση τραπεζών το 2013 παραβιάζει το Σύνταγμα.
Η σλοβενική κυβέρνηση διέθεσε το 2013, κυρίως σε κρατικές τράπεζες, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να μην καταρρεύσουν το βάρος των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν. Η προσπάθεια που στηρίχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ απέτρεψε την χώρα από το να εισέλθει σε πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, περίπου 600 εκατ. ευρώ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που είχαν εκδώσει οι τράπεζες ακυρώθηκαν, όπως επίσης και τραπεζικές μετοχές που κατείχαν περίπου 100.000 επενδυτές. Πολλοί από αυτούς έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος των τραπεζών αλλά και της κεντρικής τράπεζας, μετά και το νέο νόμο, ζητώντας πίσω τα κεφάλαιά τους.
Η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ που δεν επιτρέπουν χρηματοδότηση ή διάσωση εμπορικών τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας υποστηρίζει ότι ο νόμος είναι σύμφωνος με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το 2016 που καλούσε το κοινοβούλιο να παράσχει περισσότερη προστασία σε κατόχους ομολόγων και μετόχων που ζημιώθηκαν όταν το κράτος στήριξε τις τράπεζες.
Πηγή: Reuters