Συγκρίσιμες με το μέσο όρο των 100 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι οι επιδόσεις των 10 κορυφαίων Ελληνικών εταιρειών σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και λογοδοσίας.
Αντιθέτως, ο μέσος όρος των 50+ μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου μέσου όρου των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο. Σχετικά μικρό ποσοστό των πολύ μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων προσεγγίζει συστηματικά και μετρήσιμα τα θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και λογοδοσίας, εκδίδοντας απολογισμούς υπευθυνότητας ή εκθέσεις βιωσιμότητας και ως εκ τούτου οι μεγάλες Ελληνικές εταιρείες υπολείπονται σημαντικά στα ζητήματα αυτά από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα της κατάταξης Εταιρικής Υπευθυνότητας και Λογοδοσίας 2007 (Accountability Rating Greece) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Για το Accountability Rating Greece 2007 έγινε αξιολόγηση των στοιχείων των 50+ μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων (αξιολογήθηκαν 71 συνολικά εταιρίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι 50 μεγαλύτερες βάσει κύκλου εργασιών το 2006, και οι 2-3 αμέσως μεγαλύτερες από την 50η έως 100η θέση για τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας), βάσει του κύκλου εργασιών τους, σε έξι επιμέρους ενότητες κριτηρίων, που αφορούν:
1. τη Στρατηγική,
2. την Εταιρική Διακυβέρνηση,
3. τη Διοίκηση Απόδοσης,
4. την Εμπλοκή με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη,
5. τη Διαφάνεια και
6. την Επιβεβαίωση των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται.
Ορισμένα από τα συμπεράσματα της αξιολόγησης συνοψίζονται παρακάτω:
- Στη σχετική κατάταξη την υψηλότερη βαθμολογία κατά μέσο όρο συγκεντρώνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενώ καλές επιδόσεις δείχνουν οι Τράπεζες και η Βαριά Βιομηχανία (Τσιμέντα, Μεταλλουργία, Ορυκτά). Τις χαμηλότερες επιδόσεις στα ζητήματα εταιρικής υπευθυνότητας και λογοδοσίας στην κατάταξη του 2007 καταγράφει ο κλάδος των Φαρμακευτικών εταιρειών και των Ασφαλειών.
- Η εταιρεία Vodafone κατέλαβε την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη για το 2007 με score 52,9 στα 100 και ακολούθησαν η Coca Cola 3 E με score 42,2, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ με 42,0, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών με 40,9 και η Εμπορική Τράπεζα με 32,9.
- Ο μέσος όρος υπευθυνότητας και λογοδοσίας των 10 καλύτερων σε επίδοση ελληνικών επιχειρήσεων είναι 35,79% και συγκρίνεται ικανοποιητικά με τον αντίστοιχο μέσο όρο των 100 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων (G-100) που είναι 39,62%. Αντίθετα, ο μέσος όρος υπευθυνότητας και λογοδοσίας των 50+ μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων είναι 13,4% και υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου μέσου όρου του G-100.
- Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μεγάλων ελληνικών εταιρειών δεν εκδίδει κοινωνικούς απολογισμούς, ή σχετικές εκθέσεις βιωσιμότητας και υπευθυνότητας με αποτέλεσμα οι περισσότερες να σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που αξιολογούνται στο πλαίσιο του G-100.
- Μόνο το 30% των πολύ μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων εκδίδει κοινωνικούς απολογισμούς, αλλά σχεδόν το 70% από αυτές περιλαμβάνει κάποιας μορφής αναφορά σχετικά με την κοινωνική, περιβαλλοντική ή ευρύτερη οικονομική τους επίδραση, σε εταιρικά έντυπα ή ιστοσελίδες.
- Εν αντιθέσει με ό,τι αναμενόταν, η επίδοση των πολυεθνικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη του G-100 και που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έδειξε σημαντική διαφορά στην επίδοση. Οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη επίδοση, με την ΒΡ να εμφανίζει τη μεγαλύτερη σχετική διαφορά (1η με 75,2 στην παγκόσμια κατάταξη και 32η με 12,9 στην Ελληνική) και τη Vodafone τη μικρότερη (5η με 66,3 στην παγκόσμια κατάταξη και 1η με 52,9 στην Ελληνική).
- Οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν τη σχετικά καλύτερη επίδοση σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και λογοδοσίας, στο επίπεδο της Στρατηγικής, ενώ (όπως συμβαίνει και με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη και παγκόσμια), έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα πεδία της Συνεργασίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη και της Επιβεβαίωσης των στοιχείων που δημοσιοποιούν.