Οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη τους στα ομόλογα

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 18:11
UPD:18:11
REUTERS/LUCAS JACKSON

Στροφή των επενδυτών προς το ρίσκο και μακριά από το «καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, εν μέσω της γενικότερης εντύπωσης για μερική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων σε υψηλά εβδομάδας. Σταθεροποιητικές τάσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,36% και τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στο 26 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου ο όγκος είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατέβασε χθες τους τόνους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ιράν «υποχωρεί», αφότου εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ουάσιγκτον και Τεχεράνη επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την κρίση που ξέσπασε μετά τον θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε επιδρομή αμερικανικών πυραύλων.

Τα ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως το γερμανικό Bund είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές κατεβάζουν τους τόνους οδήγσαν σε άνοδο των αποδόσεων, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να διευρύνεται κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,22%. Ανοδικές τάσεις και στις αποδόσεις των υπολοίπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης με εξαίρεση το ιρλανδικό 10ετές, που υποχώρησε 2 μονάδες βάσης, στο 0,07%.

Σε επίπεδο προσφοράς, η Γαλλία άντλησε 9,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων, ενώ η Ισπανία άντλησε 5,49 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα