Talk of the market: Οι ξένοι επενδυτές και η εκτίναξη του τζίρου

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 11:45
UPD:11:46
  • Σε 66,4% αυξήθηκε το ποσοστό των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση έκλεισε στα 50,35 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 3,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Axianumbers.

 

  • Μπαράζ πακέτων στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου εκτόξευσαν το τζίρο πάνω από τα 260 εκατ. ευρώ, με τον Γ.Δ. να ισορροπεί πάνω από τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις. Στην έναρξη της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια τέσσερα πακέτα στη Eurobank και δύο στην Εθνική συνολικής αξίας 175 εκατ. ευρώ (85,3 εκατ. ευρώ και 89,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Άλλαξε χέρια το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Tράπεζας και στο 2,74% της Eurobank, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν πρόκειται για αλλαγή θεματοφύλακα αλλά για placement με είσοδο νέων ξένων μετόχων. Το γεγονός πάντως σχολιάζεται θετικά από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

 

  • Η Εθνική Τράπεζα, έλαβε πιστοποιήσεις για το Σύστημα Διαχείρισης Κανονιστικής Συμμόρφωσης κατά ISO 19600:2014 καθώς και για τις αρχές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) με βάση τον διεθνή οδηγό ISO 26000:2010. Επίσης, έλαβε σχετική βεβαίωση για την εφαρμογή και παρακολούθηση των απαιτήσεων εσωτερικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές (EBA-GL-2017-11) της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και έγινε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που πιστοποιείται με τα συγκεκριμένα ISO στις παραπάνω λειτουργίες της.

 

  • Ελάχιστο ύψος αποζημίωσης τα 25 χιλ. ευρώ ορίζει η πρόταση προς τους περίπου 300 εργαζόμενους της Eurobank που θα δεχθούν να μεταφερθούν στην προς πώληση εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις, FPS, με βάση τη συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων. Διατηρούνται ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και προσφέρεται αποζημίωση 10 μηνιαίων μικτών μισθών. 

 

  • Συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση πτώχευσης της Folli Follie που είχε κατατεθεί από μερίδα ομολογιούχων και αναμένεται απόφαση. 

 

  • Νέο κόλλημα στην υπόθεση της Creta Farms προέκυψε από τη συνάντηση νομικών συμβούλων των πιστωτριών τραπεζών και του επενδυτή, όπου αναδείχθηκε το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί άλλη στρατηγική από τις τράπεζες και αντί να ψηφίσουν στη γενική συνέλευση που θα εγκρίνει το business plan εξυγίανσης κάνοντας χρήση των ενεχύρων που έχουν εξασφαλίσει, να προσφύγουν σε διαδικασία ειδικού εντολοδόχου για να τρέξει τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι αν και έχει αναδειχθεί επικρατέστερος επενδυτής η Impala Investment, πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διάσωση της εταιρείας εάν δεν συμφωνηθεί σχέδιο και διαδικασία εξυγίανσης. 14 Ιανουαρίου η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το διορισμό διοίκησης και νέα γενική συνέλευση θα εγκρίνει σχέδιο εξυγίανσης.

 

  • Ο επιχειρηματίας Σάμ Φάις και η Bluehouse απέκτησαν το ακίνητο Castello Bibelli στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Υπεγράφη σχετική σύμβαση αγοροπωλησίας μετοχών (SPA) και έκλεισε και οικονομικά η συναλλαγή με την καταβολή της πρώτης δόσης, 1,550 εκατ. ευρώ έναντι συνολικού τιμήματος 4.111.505 ευρώ. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ.

 

  • Συναντήσεις με 22 εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων είχε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για την πορεία της οικονομίας, το νέο φορολογικό πλαίσιο, τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται σε σειρά τομέων από τις υποδομές μέχρι την ενέργεια. 

 

  • Παρέμβαση του “Ρουβίκωνα” στα τεκτενόμενα στον ΟΤΕ, με επίκεντρο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς μέλη της οργάνωσης έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ και πέταξαν φέιγ βολάν.

 

  • Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 71.000 φορολογούμενοι πρέπει να τακτοποιήσουν την υποχρέωση τους - να πληρώσουν δηλαδή το φόρο - για τα αναδρομικά που εισέπραξαν αλλά δεν δήλωσαν ενώ 465.000 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων θα λάβουν εφάπαξ αναδρομικά πενταμήνου με τις συντάξεις του Μαρτίου. Εντωμεταξύ αύριο αρχίζει η κρίσιμη δίκη του ΣτΕ για αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων, ήτοι 26 δισ. ευρώ.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα