Θερμό το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Νέα σημαντική άνοδος του δείκτη της Επιτροπής
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 17:10
UPD:17:13
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο παρά το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και εντάσεων. Ο σχετικός δείκτης, που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στη χώρα μας από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπου τον περασμένο μήνα ανέκαμψε οριακά, ύστερα ένα από μεγάλο διάστημα πιέσεων. 

Συγκεκριμένα ο ελληνικός δείκτης σκαρφάλωσε στις 109,5 μονάδες από 107 τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101,5 από 101,2 μονάδες και στην Ε.Ε. των 28 κρατών- μελών παρέμεινε σταθερός στις 100 μονάδες.

Στην Ελλάδα είχαμε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (στις 2,0 από 1,4 μονάδες), των υπηρεσιών (στις 29,1 από 17,8 μονάδες) και των κατασκευών (στις -24,2 από -51,7 μονάδες) και ελαφρά βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-6,2 από -6,8 μονάδες). Ωστόσο ο δείκτης για το κλίμα στο λιανικό εμπόριο συνέχισε να υποχωρεί στις 22 από 25 μονάδες.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της νομισματικής ένωσης, είχαμε αισθητή άνοδο του δείκτη στην Ιταλία (+1,7 μονάδες) και στην Ισπανία (+1,3 μονάδες), αλλά και ελαφρά ανάκαμψη στη Γερμανία (0,4 μονάδες). Επιδείνωση του κλίματος είχαμε από την άλλη στη Γαλλία και την Ολλανδία. 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αποτελεί «ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σταδιακά αποκαθίσταται».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωράει «με ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα στην υλοποίηση του σχεδίου της, που έχει ως στόχο την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας, την υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα