Απεβίωσε ο Γ. Παρασκευαΐδης

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 13:04

ΑΠΕΒΙΩΣΕ τις πρωινές ώρες στο Λονδίνο, σε ηλικία 91 ετών, ο Κύπριος επιχειρηματίας και ευεργέτης Γιώργος Παρασκευαΐδης, o οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "The London Clinic".

Ο Γιώργος Παρασκευαϊδης μαζί με τον Στέλιο Ιωάννου ίδρυσαν το 1961 την εργοληπτική εταιρεία J&P (Ιωάννου και Παρασκευαΐδης), η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου. Η εταιρεία σύντομα έγινε η πιο μεγάλη εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο και αργότερα πασίγνωστη διεθνώς.

Ο Γιώργος Παρασκευαΐδης μετείχε επίσης στα διοικητικά συμβούλια πολλών άλλων εταιρειών και οργανισμών όπως τραπεζών, τεχνικών, εμπορικών, ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων, ως επίσης και επαγγελματικών οργανώσεων, όπως του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, του οποίου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας.

Σε ό,τι αφορά τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και αγαθοεργίες, μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μαζί με τη σύζυγό του το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη με σοβαρού ύψους κεφάλαια για να βοηθά Κυπρίους σε θέματα υγείας και σπουδών, καθώς και στη διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου. Επίσης ίδρυσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλοι Νεφροπαθών Κύπρου και το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Γώγου Παρασκευαϊδη εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος: «Εκφράζω τη μεγάλη και ειλικρινή θλίψη μου για το θάνατο του Γώγου Παρασκευαΐδη, με τον οποίο με συνέδεε μακρά και στενή φιλία. Η Κύπρος οφείλει πολλά «στον ευεργέτη Γώγο Παρασκευαΐδη, ο οποίος υπήρξε πρότυπο ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και καλοσύνης. Το όνομα του ταυτίστηκε με τα ιδεώδη της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτελούς αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Ευεργέτησε τον πάσχοντα άνθρωπο. Ευεργέτησε την κοινωνία. Ευεργέτησε την Κύπρο με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού».

Πηγή: KYΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΒΑΞ



Σχολιασμένα