Τρισέ: «Η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στην ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών»

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 13:57
UPD:13:58

Η ΕΥΡΩΠΗ μπορεί να βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη σταθερότητα των τιμών, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συμπόσιο δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για να είναι πιστή στην πρωταρχική της εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει οτιδήποτε για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στις μισθολογικές ρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, ο κ. Τρισέ τόνισε πως «πολύ συχνά λειτουργούν ως μοντέλο για τον ιδιωτικό τομέα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν στοχεύει στη Γερμανία συγκεκριμένα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, «όπου παρατηρούμε σε ορισμένες περιπτώσεις ένα κακό μοντέλο στο δημόσιο τομέα».

«Η περίοδος της προσαρμογής μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά η περίοδος των μεταρρυθμίσεων τελικά αποδίδει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε, συν τοις άλλοις, και στο θέμα της δημοσιονομικής ενοποίησης, υποστηρίζοντας ότι «η μεγαλύτερη συνεισφορά της δημοσιονομικής πολιτικής στην ορθή λειτουργία της ευρωζώνης είναι το να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα και μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, συμβαδίζοντας με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4% κατά τη συνάντηση των αξιωματούχων της την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα