Oμόλογα: Στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο του κρατικού χρέους

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 13:55
UPD:13:56
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οι έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έστρεψαν τους επενδυτές προς το καταφύγιο τους κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλά δύο εβδομάδων και η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου σε ναδίρ πέντε εβδομάδων, ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δεκαετία μειώθηκε σχεδόν κατά δέκα μονάδες βάσης. Μικρή αποκλιμάκωση και της απόδοσης του ελληνικού δεκετούς ομολόγου, στο 1,38%.

Ο θάνατος του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή φουντώνει τις ανησυχίες για έναν νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στις αγορές και με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του κρατικού χρέους, αλλά και στο ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γιέν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

«Μπορεί ο όγκος των συναλλαγών στις αγορές να είναι υποτονικός λόγω εορτών, αλλά ακόμη και σε μια συνηθισμένη συνεδρίαση θα βλέπαμε ανάλογη αντίδραση», επισημαίνει ο Κρίστιαν Λενκ, στρατηγικός αναλυτής στην DZ Bank της Φραγκφούρτης. 

Η απόδοση του γερμανικού Bund υποχώρησε έως και επτά μονάδες βάσης, στο -02,9% που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε χαμηλά τριών εβδομάδων, στο 1,81%. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι επενδυτές δεν έδωσαν σημασία στα καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία για τη Γαλλία ή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία.

Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στην περιφέρεια, με την απόδοση του ισπανικού 10ετούς να υποχωρεί επτά μονάδες βάσης, στο 0,38% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,33%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα