O Tραμπ ανάβει φωτιές στη Μέση Ανατολή και τις αγορές

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 13:41
REUTERS/Marco Bello

Ο αρχιτέκτονας των proxy πολέμων του Ιράν στη Μέση Ανατολή είναι νεκρός με εντολή Τραμπ. Και οι επενδυτές φοβούνται νέα ανάφλεξη στην περιοχή και τις αγορές. Το 2020 αποδεικνύεται από την αυγή του εκρηκτικό, απογειώνοντας τις τιμές του πετρελαίου, βυθίζοντας τις μετοχές και επαναφέροντας στο προσκήνιο τα καταφύγια.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγα λεπτά από την επιβεβαίωση του Πενταγώνου για να κάνει το brent ένα άλμα της τάξης του 5%. Στις 13:05 ώρα Ελλάδος ενισχύεται 4,6% στα 69,3 δολάρια το βαρέλι. Άνοδο 4% στα 63,66 δολάρια καταγράφει και η τιμή του αμερικανικού αργού.

Την ίδια ώρα ο χρυσός ανακτά τη λάμψη του, με την τιμή του στα υψηλά 4 μηνών των 1.547, 19 δολαρίων ανά ουγκιά. Νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει έως και τα 1.557 δολάρια ανά ουγκιά. Τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύονται στα 1.549,70 δολάρια η ουγκιά. Δεν είναι το μόνο καταφύγιο που επιλέγουν οι επενδυτές. Οι τιμές των κρατικών ομολόγων επιδίδονται σε ράλι και οι αποδόσεις τους καταγράφουν σημαντική πτώση.  H απόδοση τόσο του γερμανικού όσο και του αμερικανικού δεκαετούς με πτώση 6 μονάδων βάσης κινείται σε χαμηλά περίπου δύο εβδομάδων. Βουτιά 10 μονάδων βάσης για την απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού. Πτώση 6 μονάδων βάσης στο 1,34% για την απόδοση του ιταλικού δεκατούς, ενώ ελαφρά μόνο υποχώρηση στο 1,41% καταγράφει του ελληνικού.

Τα ταμπλό στα μεγάλα χρηματιστήρια ανά την Ευρώπη δείχνουν βαθύ κόκκινο. Εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στη Φραγκφούρτη με τον DAX στο -1,92%. Απώλειες 0,8% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο και πτώση 1,3% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα