Ομόλογα SNP 100 δισ. εξέδωσαν το 2019 οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ομολογιούχοι, αντί των φορολογουμένων, θα επωμίζονται το υπερβολικό χρέος
Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 23:40
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν στην έκδοση περίπου 100 δισ. ευρώ ομόλογων της κατηγορίας Senior Non Preferred (SNP) το 2019, προκειμένου να καλύψουν τους αυστηρότερους κανονισμούς που έχει θέσει η Ε.Ε. μετά την κρίση, για την προστασία από μελλοντικές χρεοκοπίες των τραπεζών.

Ως τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί SNP ύψους 94 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings που συνέλεξε και επεξεργάστηκε για λογαριασμό των «FT». Μέχρι το τέλος του έτους θα υπήρχαν και άλλες εκδόσεις.

Τα SNP ομόλογα είναι εργαλεία χρέους για να στηρίξουν τις τράπεζες σε μια μελλοντική οικονομική κρίση. Μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ή να αποτελέσουν βάση για ένα bail in σε περίπτωση που οι ζημιές της οποιασδήποτε τράπεζας εξαϋλώσουν τα κεφαλαιακά της αποθέματα.

Στη θεωρία το υπερβολικό χρέος θα απαιτήσει από τους ομολογιούχους, αντί τους φορολογούμενους, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες που οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θεωρούν υπερβολικά μεγάλες για να αποτύχουν, εάν ή όταν χτυπήσει η επόμενη κρίση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα των «FT».

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες δημιουργούν το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο, πρέπει να αντλήσουν χρέος bail in ίσο με το 18% του σταθμισμένου ενεργητικού τους μέχρι το 2022, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του διεθνούς οργανισμού που παρακολουθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Δείκτης MREL

Στην Ε.Ε. οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν προχωρήσει περαιτέρω, προβλέποντας ότι οι περισσότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, πρέπει να καλύψουν τον δείκτη ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστό ως δείκτη MREL.

Παρόλο που οι τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις χρησιμοποιώντας τα συνήθη εργαλεία χρέους, οι Βρυξέλλες έχουν νομοθετήσει τα τελευταία χρόνια την εισαγωγή ομολόγων SNP.

Η έκδοση ομολόγων SNP στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά από την εισαγωγή τους, από 68 δισ. ευρώ το 2016 σε 85 δισ. ευρώ το 2018 και περισσότερα από 100 δισ. ευρώ αναμένονται το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Ratings. Οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι εκδότες το 2019, ακολουθούμενοι από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, θα είναι μια ακόμα χρονιά ρεκόρ, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους για την έκδοση SNP, επιτρέποντας σε περισσότερες τράπεζες να έρχονται στην αγορά.

Ορισμένοι επενδυτές εξέφραζαν ανησυχία για την εξυπηρέτηση του χρέους των τραπεζών, καθώς αυξάνεται το κόστος με την έκδοση νέων ομολόγων υψηλότερου κινδύνου απ’ ό,τι το senior debt και γι’ αυτό και φέρουν υψηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο, η παράταση των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, που πλήττει τις τράπεζες από πολλές πλευρές, τις έχει διευκολύνει να διαθέσουν στην αγορά ομόλογα SNP, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις. 

Η παράταση των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, που πλήττει τις τράπεζες από πολλές πλευρές, τις έχει διευκολύνει να διαθέσουν στην αγορά ομόλογα SNP, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Τι ετοιμάζουν οι ελληνικές

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε εκδόσεις SNP και δεν σκοπεύουν να το πράξουν εντός του τρέχοντος έτους. Οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών που θα διενεργηθούν και φέτος είναι κυρίως εκδόσεις ομολόγων Tier II ενισχυτικές των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων.

Τα νέα stress tests θα δώσουν κατεύθυνση και στις ελληνικές τράπεζες για το σύνολο των καινούργιων εκδόσεων και το είδος αυτών. Στις αρχές της χρονιάς η εκτίμηση είναι πως μία ή δύο συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα σε εκδόσεις TIer II ύψους 500-800 εκατ. ευρώ κάθε έκδοση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσμετρήσουν και την αποψίλωση των κεφαλαίων τους και λόγω των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων και εν συνεχεία να δουν τι κεφαλαιακές ανάγκες θα τους προκύψουν και πώς αυτές σταδιακά θα καλυφθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα