5G, ανάλυση δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη και ασφάλεια αποτελούν πεδία στα οποία αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικότητας από νεοφυείς επιχειρήσεις το 2020.
Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εποχής είναι το 5G, που δίνει ώθηση στην διαδικασία της ψηφιοποίησης. Οι εξελίξεις στους τομείς των έξυπνων πόλεων, των έξυπνων οχημάτων και των έξυπνων κατασκευών αναμένεται να επιταχυνθούν λόγω της διάδοσης του 5G. Πρόκειται για τεχνολογικές εξελίξεις που αγγίζουν κάθε βιομηχανία μεταμορφώνοντας την καθημερινότητά μας. Ταχύτερη σύνδεση σημαίνει ταχύτερος κόσμος όσον αφορά τις συσκευές και το λογισμικό.
Μια εταιρεία που δεν υπολογίζει και δεν επενδύει στην ανάλυση δεδομένων δεν θα επιβιώσει πιθανώς στο νέο περιβάλλον ανταγωνισμού, όπως επισημαίνεται σε έκθεση των EIT Digital και Found.ation, με βάση τα στοιχεία των οποίων το 2019 οι startups στη χώρα μας «σήκωσαν» 147 εκατ. ευρώ.
Διαχρονικά, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν αποσπάσει η Persado με 83,6 εκατ. ευρώ και ακολούθως η Workable με 73,83 εκατ. ευρώ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Blueground με 70,43 εκατ. ευρώ. Στο top 10 συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες: Balena με 28,19 εκατ. ευρώ, Hellas Direct με 23,8 εκατ. ευρώ, Softomotive με 21,75 εκατ. ευρώ, Netdata με 18,9 εκατ. ευρώ, Metamaterial Technologies με 16,26 εκατ. ευρώ, Pollfish με 15,5 εκατ. ευρώ και Viva Wallet με 15 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν λάβει χρηματοδοτηθεί από το EquiFund.
Δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα των πελατών πρέπει να συλλέγονται, να επεξεργάζονται και να μετατρέπονται σε πολύτιμες πληροφορίες για κάθε οργανισμό, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Η εμπειρία του πελάτη συνδέεται με ένα επιτυχημένο ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού. Ακόμα κι αν ο σχεδιασμός της σωστής στρατηγικής και η στροφή των πρώτων δεδομένων σε χρήσιμες γνώσεις δεν είναι εύκολο έργο, η σημασία των δεδομένων αυξάνεται και αποτελεί προτεραιότητα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση αποτελούν τους συμπληρωματικούς βασικούς παράγοντες του ψηφιακού μετασχηματισμού που βασίζεται στα δεδομένα. Μια επένδυση σε δεδομένα σημαίνει επίσης επένδυση σ’ αυτές τις νέες τεχνολογίες, καθώς η ανάλυση δεδομένων έχει γίνει εξαιρετικά αποδοτική εξαιτίας των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
Επιπλέον, το Blockchain αναμένεται να ενισχυθεί το 2020, πέρα από τις κρυπτοσυχνότητες και τις πληρωμές, σε τομείς όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας κ.α., σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ρομποτικής.
Πρόκειται για ένα περιβάλλον που δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τους πελάτες, αλλά και τους εργαζόμενους που έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ικανότητες και να αυξήσουν την αξία τους. Το 2020 αναβαθμίζονται επίσης τα ζητήματα ασφάλειας δεδομένων. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο GDPR σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής από τεχνολογικούς κολοσσούς θα οδηγήσουν τις εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τα θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας των δεδομένων.
Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στα 28 μέλη της Ε.Ε. στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία (DESI) 2019, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι μονόδρομος για την οικονομική ανάπτυξη.