Talk of the market: Ζεσταίνουν τις μηχανές οι μπουλντόζες στη μεγάλη επένδυση

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 10:49
UPD:10:50

Στην εκπνοή της χρηματιστηριακής χρονιάς είναι ζητούμενο, σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν θα διατηρηθεί το θετικό momentum, μετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 3,2% την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο παραμένουν τόσο οι μετοχές τραπεζών όσο και εταιρειών που πρωταγωνιστούν στην ειδησεογραφία.

  • Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, που υπεραπέδωσε του Γ.Δ. (με εβδομαδιαία άνοδο 3,4%) στον απόηχο της στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο πλαίσιο του νέου business plan, καθώς και της ΓΕΚ Τέρνα (+7,5%) λόγω των προσδοκιών ότι η κοινοπραξία της θα αποκτήσει την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό.

 

  • Στο θέμα “Eλληνικό”, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων καλείται να ανακηρύξει οσονούπω τον ανάδοχο έχοντας λάβει υπόψη το πρακτικό που της παρέδωσε η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, κατόπιν αξιολόγησης των νομιμοποιητικών εγγράφων των δύο υποψηφίων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mohegan και Ηardrock). Εάν υπάρξει προσφυγή από τον “χαμένο” - διότι σίγουρα δεν είναι χαρούμενος ένας επενδυτής που χάνει έργο 1 δισ., όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α.Γεωργιάδης - η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός μηνός. Όσο για τις μπουλντόζες, ζεσταίνουν τις μηχανές για να μπουν στο Ελληνικό με τη νέα χρονιά. Θα πιάσουν δουλειά, σε πρώτη φάση, με κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτηρίων στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου, εφόσον φυσικά προηγηθεί η μεταβίβασή της στην Lamda Development. 

 

  • Η Aegean Αirlines είναι μία από τις δύο αεροπορικές εταιρείες που διεκδικούν την Croatia Airlines, έχοντας καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στην διαγωνιστική διαδικασία που έχει εκκινήσει η κροατική κυβέρνηση. Η άλλη προσφορά για το 70% του κρατικού αερομεταφορέα της γειτονικής χώρας προήλθε από την θυγατρική της Iberia, Air Nostrum.

 

  • Στην εισαγγελική και δικαστική έρευνα εστιάζεται το ενδιαφέρον στην υπόθεση Folli Follie, όπου δύο πρώην στενοί συνεργάτες φέρονται να καταθέτουν ο ένας εναντίον του άλλου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, βασικό μέτοχο (με 35,06% των μετοχών) και εκ των ιδρυτών της εταιρείας και τον Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην οικονομικό διευθυντή της θυγατρικής της Folli Follie στο Χόγκ Κόνγκ, FF Group Sourcing Limited (FFGS). Ο δικηγόρος του τελευταίου, Αλέξης Κούγιας, επικαλούμενος πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί επιστολής του Δ.Κουτσολιούτσου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην οποία κατονομάζει ως υπεύθυνο του σκανδάλου τον Ι.Μπεγιέτη, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τα ψευδή οικονομικά στοιχεία, τα οποία εκτόξευσαν τη χρηματιστηριακή αξία της Folli Follie, είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται πολλά χρόνια πριν ο συγκεκριμένος αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο στην θυγατρική του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ.
    Ο κ. Μπεγιέτης ήταν στέλεχος της θυγατρικής της FF από το 2013 ενώ για την ιστορία θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν από 10 μήνες περίπου η Folli Follie είχε προχωρήσει σε άσκηση αγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Χονγκ Κονγκ κατά των διευθυντών της θυγατρικής της FF Group Sourcing Limited, οι οποίοι υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις της για την χρήση 2017, κ.κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου και Law Chiu Chuen, καθώς και κατά του Οικονομικού Διευθυντή της FFGS, Ιωάννη Μπεγιέτη, σε συνέχεια των πορισμάτων της Alvarez & Marsal. Τον ισολογισμό της FFGS επί σειρά ετών υπέγραφε ο Δ.Κουτσολιούτσος, ο Ι.Μπεγιέτης και ο Law Chin Chuen.

 

  • Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (Νοέμβριος 2019), τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές (β’ τρίμηνο 2019) αλλά και τα οδικά τροχαία ατυχήματα (Οκτώβριος 2019). 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα