Η αρχιτεκτονική του νέου ν/σ της Κεφαλαιαγοράς

Προστασία του μετόχου, προσέλκυση διεθνών επενδυτών, ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 19:06
UPD:19:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Από την έντυπη έκδοση

Στην προστασία του μετόχου και του μικροεπενδυτή, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και ασφαλώς στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αποσκοπεί το νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Κεφαλαιαγορά, οι οποίες σύντομα θα καταστούν νόμος του κράτους, καθώς -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- το σ.ν. αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου.

Όλα τα παραπάνω θα εξυπηρετηθούν μέσα από τη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής - με σημαντικές εξουσίες οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβούλιου των εισηγμένων επιχειρήσεων όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο και μέσω του νέου νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αποφευχθούν εκείνα τα φαινόμενα που πρόσφατα απασχόλησαν τις αρχές.
 
Εταιρική Διακυβέρνηση

Τέσσερις συνολικά δράσεις θα συνθέτουν τις  μεταρρυθμίσεις για την εταιρική διακυβέρνηση:

1. Η πρώτη αφορά την εσωτερική οργάνωση της εισηγμένης εταιρείας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας. Προς το σκοπό αυτό επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται οι διατάξεις του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, όπως η δημιουργία πολιτικών καταλληλότητας και πολιτικών αυτο-αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Εδώ όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», ουσιαστικά θεσπίζεται ένα είδος αυστηρού Fit and Proper για τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

2. Η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της σχέσης της εταιρείας με τους μετόχους, καθώς θα διευκολύνει την άμεση επικοινωνία τους με την εταιρεία και έτσι θα προωθήσει την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτήν.

3. Τρίτον, θεσπίζεται η συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα νέα συστήματα οικονομικών καταστάσεων (XBRL). Έτσι, ενισχύεται η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παράλληλα περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα.

4. Τέταρτον, θεσπίζεται η θεσμοθέτηση αυστηρότερων απαιτήσεων για ποιοτικές εκθέσεις των εταιρειών, που παρέχουν πληροφόρηση σε μη χρηματοοικονομικά θέματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων επιχειρησιακών στρατηγικών.

Επενδύσεις

Το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει μία σειρά νέων ρυθμίσεων, οι οποίες:

1. Θα στοχεύουν να διευκολύνουν τη σύσταση ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Έτσι, θα τονωθούν οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (start ups), νέες τεχνολογίες και επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Θα εισαχθούν για πρώτη φορά διατάξεις με σκοπό την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ένα από τα πιο νευραλγικά θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Η κλιματική αλλαγή αφορά όλους μας και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταστήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα αρωγό στο δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ασφάλεια

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ωστόσο δεν είναι επαρκείς αν δεν συνοδεύονται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) την κατέταξε πρόσφατα στην πρώτη κατηγορία Χωρών υπό Κανονική Παρακολούθηση (Regular Follow-Up).

Όλοι οι μηχανισμοί που αφορούν τη διαφάνεια θα συμβάλουν όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά θα βοηθήσουν και τον πολίτη ως καταναλωτή, επενδυτή και καταθέτη.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα