Οι μετοχές «τρέχουν» πιο γρήγορα από τα εταιρικά κέρδη

Αλλά οι ειδικοί δεν ανησυχούν
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 22:05
REUTERS/MIKE SEGAR

Τα κέρδη των μετοχών ξεπέρασαν την αύξηση των εταιρικών κερδών σε μία εντυπωσιακή χρονιά για τη Wall Street. Την ώρα που οι επιχειρήσεις έβλεπαν τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων και της εξασθενημένης επίδρασης των φοροελαφρύνσεων στα αποτελέσματά τους οι επενδυτές συνέχιζαν απτόητοι την έκθεση στο ρίσκο. Οι διαχειριστές κεφαλαίων παρόλα αυτά δεν ανησυχούν, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Wall Street Journal. 

Φέτος ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 30% από τις αρχές του έτους, στην καλύτερη επίδοσή του από το 2013. Τα εταιρικά κέρδη είναι συνήθως ο πιο αξιόπιστος παράγοντας στήριξης των μετοχών και έτσι και φέτος έπαιξαν το ρόλο τους στο χρηματιστηριακό ράλι. Αυτό όμως ήταν πολύ ταχύτερο από ό,τι δικαιολογεί η εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας. Δεν ήταν έτσι λίγοι εκείνοι που μέσα στο έτος εξέφρασαν ανησυχία για μία επανάληψη της «φούσκας» του dot-com (2000), αν και οι διαφορές με εκείνη την εποχή είναι τεράστιες. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το χάσμα ανάμεσα σε εταιρικά κέρδη και κέρδη μετοχών είναι αποτέλεσμα εν πολλοίς της απόφασης της Federal Reserve να αλλάξει ρότα και να προβεί σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, χαλαρώνοντας έτσι αισθητά την πολιτική της, αντί να σφίξει το ζωνάρι όπως σχεδίαζε. 

Άλλοι σχολιάζουν πως ήταν κάτι «τυχαίο» και τονίζουν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν φαντάζουν υπερβολικές, ώστε να δικαιολογούν φόβους. Μάλιστα εξηγούν πως εάν κοιτάξει κανείς την πορεία όχι μόνο του 2019, αλλά συνολικά της περιόδου από το 2017 έως σήμερα, θα δει πως ο S&P 500 (που πέρυσι ήρθε αντιμέτωπος με απώλειες) έχει αυξηθεί στο διάστημα αυτό 21%. Στην ίδια περίοδο τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί 25%, κυρίως χάρη στην θετική επίδραση που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οι φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Πηγή: WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα