Talk of the market: Εθνική Ασφαλιστική και Ελληνικό στο χριστουγεννιάτικο μενού

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 10:24
UPD:10:25
  • Στην τελική ευθεία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει due diligence και δεσμευτικές προσφορές, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, που προέρχονταν κυρίως από επενδυτικά κεφάλαια, CVC Capital Partners, I3CP, Lone Star, αλλά και τη Fosun, που φέρεται να ξεκαθάρισε το ρόλο της ως συμμετέχουσα στη διαγωνιστική διαδικασία. Μάλιστα οι πληροφορίες τη θέλουν να μονομαχεί απέναντι στην CVC, που φέρεται να παίρνει προβάδισμα, μπαίνοντας πιο δυναμικά στο επιχειρηματικό προσκήνιο, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στον όμιλο Folli Follie, του οποίου είναι βασικός μέτοχος.

 

  • Ένα ακόμη εμπόδιο φαίνεται ότι ξεπερνιέται για την προώθηση των επενδύσεων στο Ελληνικό, όπου οι “μπουλντόζες” ζεσταίνουν τις μηχανές… Η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο ξεπερνά, όπως όλα δείχνουν, τα κολλήματα με τα νομιμοποιητικά έγγραφα των υποψηφίων (Mohegan Gaming & Entertainment και Hard Rock International0 και επομένως θα πρέπει να αναμένεται το σχετικό πόρισμα. 

 

  • Αυστηρή προειδοποίηση στη Λάρκο από τον CEO της ΔΕΗ. Για λήψη αναγκαστικών μέτρων μίλησε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης εάν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Λάρκο δεν συμμορφωθεί με τον διακανονισμό οφειλών (άνω των 340 εκατ. ευρώ.) στον οποίο έχει δεσμευθεί.

 

  • Καλά τα νέα από τις κεφαλαιαγορές. Πρωταγωνιστές αναδεικνύονται οι “ταύροι” στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η άνοδος των τιμών σε μετοχές, χρυσό, αργό, ομόλογα… συνδέθηκε από τους αναλυτές κυρίως με τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο, με τη μείωση επιτοκίων από τη Fed αλλά και με την αύξηση της ορατότητας αναφορικά με το Brexit. 

 

  • Ακόμη και οι ευρωπαϊκές αγορές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την αβεβαιότητα του Brexit τη φετινή χρονιά κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. 

 

  • Η διαφαινόμενη αισιοδοξία λαμβάνει διαστάσεις ενόψει και του January effect, όπου οι αποδόσεις των μετοχών είναι παραδοσιακά υψηλότερες από αυτές άλλων μηνών του έτους. Το περίφημο “φαινόμενο του Ιανουαρίου”, εν πολλοίς αποδίδεται στην επαναγορά μετοχών από επενδυτές οι οποίοι πούλησαν με ζημιές στο τέλος του προηγούμενου φορολογικού έτους για να επιτύχουν φορολογικές απαλλαγές. Ωστόσο παρατηρείται και σε χώρες που δεν υπάρχει φορολογία για τις υπεραξίες των μετοχών κι έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών, με την αξιοποίηση κερδών και πλεονάζουσας ρευστότητας.

 

  • Τα παραπάνω αποτελούν ένα θετικό περιβάλλον για την τοπική αγορά η οποία είναι σε καλή θέση για την εκκίνηση του 2020, δεδομένου ότι: κλείνει μια αποδοτική χρονιά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου είναι σε απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και διαπιστώνεται απουσία πωλητών. 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα