BBG: Η Ελλάδα παίρνει μια δόση από McKinsey management

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 09:43
UPD:09:45
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την εποχή της ευρω-κρίσης, η Ελλάδα ήταν ο «ασθενής» της νομισματικής ένωσης και είχε κινδυνεύσει πολλές φορές να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Για πολύ καιρό φαινόταν ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει η Ευρωζώνη ήταν να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, ώστε να αποφύγει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι όμως πράγματι εντυπωσιακές οι προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πασχίζοντας να επαναφέρει τη χώρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του με τίτλο «η Ελλάδα παίρνει μια δόση από McKinsey management», καθώς ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρώην σύμβουλος στη McKinsey. Στις αγορές αρέσουν τα οικονομικά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ορισμένοι στόχοι για το ΑΕΠ και τις ξένες επενδύσεις φαίνονται πολύ αισιόδοξοι, επισημαίνεται στην ανάλυση. 

Εάν τα καταφέρει, αυτό θα είναι απόδειξη ότι η κλασική οικονομική ατζέντα της δεξίας φέρνει αποτελέσματα εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί του της αριστέρας, αναφέρει ο αναλυτής του BBG.

«Πρώην σύμβουλος της McKinsey & Co., ο Μητσοτάκης παρέδωσε σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έναν μπλε φάκελο με όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλιώς θα τους απομακρύνει από τα καθήκοντά τους. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες -από το "βουνό" του χρέους μέχρι τη βαθιά φτώχεια- όμως οι επενδυτές επιστρέφουν στην Αθήνα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει κέρδη σχεδόν 50% φέτος, οδεύοντας προς τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο», συνεχίζει το άρθρο.

Ο αναλυτής του BBG χαρακτηρίζει «μικρή επανάσταση» το φιλικό προς το επιχειρείν οικονομικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που έχει δεσμευθεί να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία προσελκύοντας ξένο χρήμα. Το ποσοστό αποταμίευσης στη χώρα είναι χαμηλό, οπότε χρειάζεται να κοιτάξει στο εξωτερικό για κεφάλαια, ώστε να στηρίξει την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Μέτρα όπως οι περιορισμοί στις κρατικές δαπάνες και η μείωση του εταιρικού φόρου στο 24% και η μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων αποτελούν μεν παραδοσιακές κινήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ταυτόχρονα όμως δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει πράγματι αλλάξει, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Παρ' όλα αυτά, «η Αθήνα πρέπει να πείσει τους διεθνείς πιστωτές να χαμηλώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, μόνο όμως αφού αποδείξει ότι η οικονομική της στρατηγική αποδίδει πράγματι καρπούς, αναφέρει το BBG.

O αρθρογράφος αναφέρει στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση όπως οι αλλαγές στο απαρχαιωμένο καθεστώς χρεοκοπίας, που όμως είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η Αθήνα σκοπεύει παράλληλα να μεταρρυθμίσει το φόρο ακινήτων ώστε να αντλήσει περισσότερα έσοδα.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, κάποιοι λαϊκισμοί δεν λείπουν ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Μιλάει για ρυθμούς ανάπτυξης 4% για το 2021, που ακόμη και ορισμένοι αναλυτές παραδέχονται ότι παραείναι αισιόδοξος στόχος. Παράλληλα, έχει θέσει στόχο για ξένες άμεσες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ μέσα στην τετραετία.

«Για να είμαστε δίκαιοι, ορισμένα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές», αναφέρει το BBG, επικαλούμενο το Ελληνικό. Παρ' όλα αυτά,η Ελλάδα προσείλκυσε μόλις 10 δισ. ευρώ ξένων άμεσων επενδύσεων στο διάστημα 2015-2018, οπότε ο νέος στόχος είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, αναφέρει.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ρεαλισμό, καταλήγει το άρθρο. «Μια δόση management consultant ουδετερότητας είναι πιο εύκολο να "πουληθεί" στους επενδυτές. Και τώρα είναι στο χέρι του Μητσοτάκη να μετατρέψει τη μέθοδο McKinsey σε κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια για τον ελληνικό λαό».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα