Χωρίς κατεύθυνση η Ευρώπη

Τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ στήριξαν τη Wall Street
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2007 00:01
UPD:00:18

ΧΩΡΙΣ κατεύθυνση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έχασαν αρχικά κέρδη μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, που εξανέμισαν τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, πλήττοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες εξόρυξης, ενώ τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Royal Bank of Scotland στήριξαν τον τραπεζικό κλάδο.

Τα στοιχήματα σε μείωση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ στήριξαν τη Wall Street. Η απόφαση για διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 4%, όπως και της μείωσης των βρετανικών επιτοκίων, ήταν αναμενόμενη, αλλά οι προειδοποιήσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για έξαρση των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών εξανέμισε τις ελπίδες για χαμηλότερα επιτόκια, πλήττοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες εξόρυξης όπως τη Volkswagen και τη Rio Tinto.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού σε διάστημα δύο ετών, ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προβεί και η Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Wall Street

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε θετικό έδαφος παρέμειναν οι δείκτες στη Wall Street, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις απώλειες για την κατάρρευση της αγοράς των subprimes loans.

Ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του συνιστά τόσο στη Φέντεραλ Ριζέρβ όσο και στην ΕΚΤ να μην προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ.

Η Royal Bank of Scotland ηγήθηκε της ανόδου στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς τα κέρδη της διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 0,13%, στις 6.485,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,26%, στις 5.673,7 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX με πτώση 0,05%, έκλεισε στις 7.940,58 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο υψηλότερο τεσσάρων εβδομάδων με κέρδη 1,70%, στις 15.874,08 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα