Talk of the market: Διασώσεις, διεργασίες και προσδοκίες στην εκπνοή της χρονιάς

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 10:46
UPD:10:46
  • Η χρονιά κλείνει θετικά για το ελληνικό χρηματιστήριο, που συνεδριάζει δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα, σήμερα και την Παρασκευή. Οι αναλυτές καλλιεργούν προσδοκίες για συνέχεια των καλών επιδόσεων το 2020. Το κλίμα προσδοκιών τροφοδοτούν οι πρωτοβουλίες για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Καταλύτης πάντως είναι οι τράπεζες οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης των NPEs και έκδοσης ομολογιακών tier 2 προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει νέος απολογισμός.

 

  • Σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 97.014.940 νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της LAMDA Development.

 

  • Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση της Creta Farms με θέμα την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, που θα ανοίξει το δρόμο για κατάθεση αιτήματος εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Δεν αποκλείεται πάντως αναβολή της για τον Ιανουάριο εάν κριθεί τελικώς ότι η τρέχουσα - προσωρινή - διοίκηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει και να καταθέσει σχετικό αίτημα (σχετική ένσταση είχε καταθέσει την περασμένη εβδομάδα ο Κ.Δομαζάκης, ένας εκ των δύο βασικών μετόχων).

 

  • Υπογράφεται στην Αθήνα 2 Ιανουαρίου η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό East Med, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόκειται για επένδυση που θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ για διαδρομή 2.000 χλμ. φυσικού αερίου (10 έως 20 δισ. κ.μ. ετησίως) από τα κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης του Ισραήλ και της κυπριακής ΑΟΖ μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας προς την Ε.Ε..

 

  • Με θέματα όπως το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του 2020, την πορεία του ΕΣΠΑ και τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν με το νέο έτος τα εξής νομοσχέδια: του Υπουργείου Εργασίας, για το επίδομα γέννησης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα