Market Beat: Τη δυναμική καθορίζουν το διεθνές κλίμα και οι προσδοκίες για το 2020

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 09:50
UPD:10:11

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η επίδοση του χρηματιστηρίου της Αθήνας δεν απειλείται, ενώ οι θεσμικοί συνεχίζουν να κινούνται επιλεκτικά αλλά βάσει σχεδίου. Υπάρχει μια επιφύλαξη στις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών που την προκαλεί η δυναμική των τελευταίων συνεδριάσεων όπου με αυξημένους όγκους συντελείται συσσώρευση κοντά στα ανώτερα επίπεδα για το 2019 αλλά με σημάδια εξάντλησης των ανοδικών προσδοκιών.

Με βάση τη δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας, οι νικητές του 2019, ήτοι οι μετοχές του 25άρη με απόδοση καλύτερη του μέσου όρου, προτιμήθηκαν αγοραστικά ενώ οι επίσης μεγάλοι ωφελημένοι τίτλοι των Τραπεζών πιέζονται. Από τα 12 ανοδικά blue chip, 6 εμφανίζουν κέρδη πάνω από +2%, οι ΛΑΜΔΑ +11,00% (με +39,82% στο 2019), ΟΤΕ +5,92% (+44,64%), ΦΡΛΚ +5,81% (+42,20%), ΑΔΜΗΕ +4,97% (+50,39%), ΔΕΗ +4,59% (+216,85%), και ΣΑΡ +2,06% (+20,63%). Στα πτωτικά 9 έχουν εβδομαδιαίες απώλειες άνω του -1,2% ήτοι ΠΕΙΡ -6,27% (+238,10%), ΟΠΑΠ -5,35% (+42,39%), ΜΠΕΛΑ -4,53% (+42,61%), ΕΤΕ -3,07% (+164,27%), ΕΥΡΩΒ -2,39% (+62,69%), ΟΛΠ -2,29% (+45,29%), ΜΥΤΙΛ -1,73% (+32,10%), ΣΕΝΕΡ -1,52% (+2,21%), και ΕΧΑΕ -1,21% (+21,62%).

Τα blue chip με οριακές μεταβολές, την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου σε όλους τους τύπους παραγώγων, φιλοξένησαν μετοχές με αποδόσεις κατώτερες του 25άρη που κερδίζει +39% ως τώρα. Αναφερόμαστε στα 6 με άνοδο κάτω του +1% ήτοι ΒΙΟ +0,97% (+42,72%), ΕΕΕ +0,65% (+9,07%), ΑΡΑΙΓ +0,62% (+10,57%), ΕΛΠΕ +0,48% (+13,69%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,29% (+44,17% ως εξαίρεση), και ΤΙΤC +0,11% (-3,92%). Εντοπίζονται επίσης 4 με υποχώρηση κάτω του -1% δηλαδή οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,85% (+31,03%),  ΑΡΑΙΓ -0,84% (+10,57%), ΤΕΝΕΡΓ -0,77% (+37,68%), και ΜΟΗ -0,69% (-3,62%).

Διαπιστώνεται εύκολα η προσπάθεια να μεγαλώσει η επίδοση έτους σε ορισμένα blue chip που υστέρησαν φέτος, αλλά και σε αρκετά εκτός τραπεζών που υπερ-απέδωσαν. Οι κυνηγοί κερδών σε μικρό χρονικό διάστημα θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους  σε αυτή την υπόθεση εργασίας και για αυτό η νευρικότητα αναμένεται να μεγαλώσει στις επόμενες μόλις τρεις και μια ημιαργία, που απομένουν.

Η αγορά φέτος βιάστηκε να προεξοφλήσει πολλές θετικές εξελίξεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και στην πολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα να κορυφώσει στα μέσα του καλοκαιριού και κατόπιν υποχώρησε ως τις 792 μονάδες. Ήταν το κατώτερο για το δεύτερο εξάμηνο, με γνωστή την οροφή των 900 μονάδων. Χρειάστηκε όμως να έρθει το τέλος του Νοεμβρίου, για να κλείσει ο δείκτης πάνω από τις 900 στις 901,58. Κάτι που συνέβη επίσης δυο φορές τη βδομάδα που πέρασε. Στη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκε νέο υψηλό έτους πάνω από τις 906 μονάδες. Ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν αρκετά χαμηλότερα από την κορυφή έτους.   

Την Παρασκευή η μετακίνηση θέσεων που προκαλείται σε κάθε αναδιάρθρωση δεικτών που αποδέχεται η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, τώρα ήταν οι FTSE, έφερε συναλλαγές στις δημοπρασίες που καθόρισαν τιμές οι οποίες έφεραν τον ΓΔ 100 μονάδες πάνω από το χαμηλό του β εξαμήνου, και οκτώ κάτω από τις  περίφημες 900 μονάδες. Σήμερα θα φανεί αν όντως η απουσία βάθους οδηγήσει τις τιμές ψηλότερα ή θα θελήσουν να γυρίσουν την αγορά  κάτω από τις 880, για το φινάλε μιας χρονιάς με εξαιρετικές ότι και να γίνει επιδόσεις για τις μετοχές, χωρίς αντίστοιχη επίδοση στο ΑΕΠ.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια πάντως σήμερα Δευτέρα 23/12 με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους όσοι συμμετείχαν ρευστοποίησαν θέσεις για να καρπωθούν μέρος από τα κέρδη των δυο τελευταίων εβδομάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Μετριοπάθεια στις προσδοκίες των διαχειριστών για το 2020

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου του 2019 ήταν ανοδική για το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών με τις επενδυτικές επιλογές να κινούνται στον απόηχο της συμφωνίας Πρώτης Φάσης μεταξύ ΗΠΑ Κίνας για το εμπόριο. Λειτούργησε πάλι η συνταγή της διαμόρφωσης συνθηκών που γεννούν τον πανικό με αναίρεσή τους αργότερα καθώς συνοδευόταν  με εμφάνιση της διάθεσης για ρίσκο, σαν έκφραση της επενδυτικής ανακούφισης. Ενώ στο τέλος του 2018 είχαμε πολλές φορές την εμφάνιση ενδείξεων για πιθανή ύφεση μέσα από την ανατροπή της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ακόμα και στην οικονομία των ΗΠΑ, στο 2019 αυτή η απειλή εμφανίστηκε περιστασιακά. Αντίθετα η διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση των διαφορών στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη οι αγορές πολλές φορές υποχώρησαν. Συνήθως όποτε τα μακροοικονομικά δεδομένα βοηθούσαν στο να εξαχθεί το συμπέρασμα πως οι εντάσεις στην διαδικασία ανεύρεσης μιας συμφωνίας θα οδηγούσαν σε ένα καταστροφικό εμπορικό πόλεμο.

Ομόλογα Νομίσματα σε ήρεμα ύδατα

Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν είναι μόνο τα χρηματιστήρια, απλά αυτά παρέχουν τις πιο εντυπωσιακές εικόνες και παράλληλα σε ένα κόσμο που τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά αποτελούν το επενδυτικό πεδίο που μπορεί να δώσει τις καλύτερες αποδόσεις. Θα αναφερθούμε σχετικά με το μέλλον των μετοχικών αξιών παρακάτω, αλλά μια λιτή εκτίμηση για το μέλλον των ομολόγων και των νομισματικών ισοτιμιών το 2020 αξίζει τον κόπο.

Χαμηλά για περισσότερο χρονικό διάστημα το 2020 τα Ομόλογα

Η αγοραία συναίνεση είναι υπέρ της προοπτικής μιας μέτριας αλλά σταθερής ανάπτυξης παγκόσμια. Αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου θα παραμείνει μεταξύ 1,50% και 2,00% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Η αποστάσεις των αποδόσεων βάσει πιστωτικής ποιότητας θα πρέπει να παραμείνουν μικρές όσο οι φόβοι ύφεσης δεν κυριαρχούν το επόμενο έτος. Συμβάλλουν στη  διατήρηση  των αμερικανικών αποδόσεων χαμηλά είναι οι ελαφρώς αρνητικές αποδόσεις σε συγκρίσιμα γερμανικά και ιαπωνικά ομόλογα. Δεν αναμένουν ότι η πραγματική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα εκπλήξουν με την ανοδική τους πορεία ώστε να ωθήσουν τις αποδόσεις στη Γερμανία και την Ιαπωνία υψηλότερα.

Λιγότερο ισχυρό δολάριο το 2020 ανάμεσα στα άλλα Νομίσματα

Το αμερικανικό δολάριο το οποίο αναγνωρίζεται στις εμπορικές συναλλαγές παρουσίασε μεγάλη ισχυροποίηση από το καλοκαίρι του 2011. Από τότε είναι 33% ισχυρότερο. Μπορεί να μην έχει ακόμα πολύ πιο ανοδική ορμή, αλλά δεν εμφανίζει και πολλά μειονεκτήματα. Συνήθως, το δολάριο είναι ισχυρότερο όταν οι επενδυτές τοποθετούνται υπέρβαρα σε αμερικανικές επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι δε ασθενέστερο όταν οι επενδυτές υπο-επενδύουν  σε αξίες των ΗΠΑ. Όπως φάνηκε από τα σχόλια μας στις αρχές Οκτωβρίου, οι μετοχές έγιναν φτηνές στο εξωτερικό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται το 2020. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μοιάζουν με το καλύτερο περιβάλλον για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που αναζητούν ποικιλία σημαντικών εταιριών παγκόσμιας κλάσης με πολλά περιθώρια στην παγκόσμια αγορά.       

Οι Μετοχές το 2020

Το ημερολόγιο κρίσεων πανικού από την αρχή της τρέχουσας ανοδικής αγοράς που κρατά η ομάδα του Ed Yardeni έφθασε τις 65 από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τώρα, ακολουθούμενες από 65 ανοδικά ράλι ανακούφισης. Την τελευταία κρίση κατέγραψαν τον Αύγουστο. Ο  S&P 500 ωστόσο έχει σημειώσει νέα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές έχουν ανακουφιστεί από τους φόβους που έφερε η κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων του Trump, από τους μειούμενους κινδύνους για εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης και από την προοπτική διευκολυνόντων νομισματικών  πολιτικών των κεντρικών τραπεζών το 2020. Οι μεγάλες εκπλήξεις φέτος λειτούργησαν ως επί το πλείστον υπέρ ανόδου για τα χρηματιστήρια. Η Fed έκανε στροφή 180 μοιρών από την προειδοποίησή της κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2018 σχετικά με την προοπτική τριών ή τεσσάρων αυξήσεων των επιτοκίων το 2019 για να τα μειώσει τρεις φορές φέτος. Επίσης, νωρίτερα φέτος, οι ευρέως διαδεδομένοι φόβοι ότι η καμπύλη των ανεστραμμένων αποδόσεων σηματοδότησε μια επικείμενη ύφεση υποχώρησαν καθώς η διαφορά της καμπύλης αποδόσεων έγινε θετική, ως αποτέλεσμα της τρίτης στη σειρά μείωσης του επιτοκίου της Fed στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι δύο μεγαλύτερες αρνητικές εκπλήξεις για τα χρηματιστήρια το 2020 θα είναι η ανάκαμψη του πληθωρισμού και η επιστροφή ενδείξεων περί επικείμενης ύφεσης.

Ο κίνδυνος εκτίναξης του πληθωρισμού υπάρχει; Η ανάκαμψη του πληθωρισμού έχει καθυστερήσει, σύμφωνα με το μοντέλο της καμπύλης Phillips. Ίσως το μοντέλο να λειτουργήσει τελικά το 2020, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας ενισχύουν τον πληθωρισμό στις αμοιβές, ο οποίος στη συνέχεια αυξάνει τον πληθωρισμό στις τιμές υπηρεσιών. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές για τους απασχολούμενους στην παραγωγή και τους μη εποπτευόμενους εργαζόμενους αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2009.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι μέχρι στιγμής ότι το αυξανόμενο κόστος εργασίας αυξάνει τον ρυθμό του δομικού πληθωρισμού. Καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του δείκτη κόστους εργασίας, ο οποίος διατηρεί μια οροφή στο ρυθμό του δομικού πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα είναι οι πραγματικοί μισθοί να αυξάνονται χωρίς να ασκούνται πιέσεις προς τα πάνω στις τιμές ή πιέσεις προς τα κάτω στα περιθώρια κέρδους.

Κίνδυνος ύφεσης;

Η άλλη έκπληξη σε σχέση με τις τρέχουσες προοπτικές που απόκτησε η αγοραία συναίνεση θα ήταν η ύφεση το 2020. ΟΙ εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι αποπληθωριστικές, επειδή δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες που αυξάνουν την προσφορά να μην να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους, ενώ θα έπρεπε να έχουν κλείσει. Στα $ 7.1 τρισεκατομμύρια του αμερικανικού μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού χρέους (συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, των δανείων και των ανακυκλούμενων πιστώσεων) στις αρχές του τρέχοντος έτους, τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια είχαν αξιολόγηση το BBB (δηλαδή μόνο ένα βαθμό πάνω από τα σκουπίδια. Αν οι εταιρίες ζόμπι εμφανιστούν επιδεικτικά στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στο 94,44% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη, δηλαδή στους 17 από τους 18 ενώ όλοι εμφανίζουν κέρδη για το 2019. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +1,65% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +28,50%. Ο Dow, με κέρδη +1,14%, στο 2019 κερδίζει +21,95%. Ο S&P400 με μεταβολή +2,02%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +24,21%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +2,07%, έχει ετήσια μεταβολή +23,98%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,18%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +34,51%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου εκτινάχθηκε κατά +3,11% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +12,70%. Ο DAX κέρδισε +0,27%, και στο 2019 κέρδιζε +26,14%, ο CAC είχε μεταβολή +1,73%, στο 2019 αποδίδει +27,29%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +1,17%, στο έτος κερδίζει +13,30%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,89%, στο έτος κερδίζει +31,00%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +1,55% αποδίδοντας στο 2019 +23,92%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,27%, με +30,99% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,57%, κερδίζει +6,88% φέτος. Ο χρυσός με άνοδο +0,14%, βρέθηκε στα 1482,40 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +15,69%. Μέτρια άνοδος κατά +0,97%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 60,36 δολάρια το βαρέλι.  Στο έτος γράφει κέρδη +32,92%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,86%, στο έτος κερδίζει +19,00%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,56%, με επίδοση στο έτος +7,99%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,64%, και αποδίδει στο έτος +15,56%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,66%, στο έτος αποδίδει +7,84%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,26% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +20,49%.

Deutsche Bank: Εύθραυστες οι προοπτικές για το 2020 - χειριστείτε τις με προσοχή

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2020, μια δόση αισιοδοξίας δεν βλάπτει. Ακόμη και με μια καθαρή νίκη των συντηρητικών, η αβεβαιότητα του Brexit έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Οι πιθανότητες να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος του 2020 φαίνεται να είναι σχεδόν μηδενικές, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι ευρείες αντιθέσεις. Η συμφωνία Πρώτης Φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να δείχνει μια προσωρινή εκεχειρία, αλλά μάλλον δεν επαρκεί και δεν είναι καθόλου σαφές τι μπορεί να συνεπάγεται για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ΗΠΑ-ΕΕ. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση, προσβλέπουμε στη σταδιακή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το 2020, γεγονός που θα επιτρέψει μια αποσπασματική ανάκαμψη των εξαγωγών και θα βοηθήσει στην παύση της βιομηχανικής ύφεσης.

Οι εσωτερικοί άξονες ανάπτυξης - η ιδιωτική και κρατική κατανάλωση καθώς και η βιομηχανική παραγωγή - θα πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται με υγιή βηματισμό, δεδομένης της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και, κυρίως, της προσδοκίας μας ότι η γερμανική αγορά εργασίας θα συγκρατηθεί παρά τη βιομηχανική ύφεση. Ωστόσο, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% που προβλέπεται για το 2020 μετά το 0,5% το 2019 είναι σαφώς υποτονική, ιδίως επειδή η επιτάχυνση έναντι του 2019 είναι σχεδόν αποκλειστικά αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού εργάσιμων ημερών το 2020. Το 2019, η γερμανική οικονομία απέφυγε μια τεχνική ύφεση, αλλά κατά μέσο όρο το τριμηνιαίο ΑΕΠ κατέβηκε ουσιαστικά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, παρά το άλμα 0,5% του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου. Χωρίς την κρίση του παγκόσμιου εμπορίου, η Γερμανία πιθανότατα θα είχε αυξηθεί κατά 1,75% το 2019.

ΧΑ

Εβδομάδα με ρεκόρ υψηλών και “υποχρεωτική” συσσώρευση  

Με δυο ανοδικές συνεδρίες και παρά την εγγραφή νέου υψηλού έτους για ΓΔ και 25άρη, οι τρεις πτωτικές, δυο στο τέλος με επίσης καθοδική την πρώτη, αναίρεσαν τα κέρδη και έδωσαν στους δείκτες μεικτή εικόνα για τη βδομάδα, ενώ απομένουν 3,5 συνεδριάσεις  ως το τέλος του 2019. Την διαφορά έκανε η σύνοδος της Παρασκευής, καθώς μετά την παύση της διαπραγμάτευσης των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, οι πιέσεις ενισχύθηκαν. Αν και στο τέλος της συνόδου, έγινε προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών. Εμφανίστηκαν τότε στις δημοπρασίες οι υποχρεωτικές, λόγω του rebalancing των δεικτών FTSE, κινήσεις. Με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα χαμηλά ημέρας μετά τις 17:00 και να καταφέρει να κρατήσει οριακά εβδομαδιαία κέρδη ο ΓΔ, ενώ σημείωσαν μικρές απώλειες οι FTSE25 & FTSEM.

Μετά από αυτά, οι εγχώριοι αναλυτές μετάθεσαν τις ανοδικές προσδοκίες για το επόμενο έτος. Καθώς είναι δύσκολο να εμφανιστούν μεγάλες διαφορές από την τρέχουσα επίδοση της αγοράς φέτος, με τον ΓΔ στο +45,5% και δεύτερο τον Nasdaq στο +34,5% και τον αντιπροσωπευτικότερο μετοχικό δείκτη του κόσμου S&P500 στα +28,5%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔ κέρδισε +0,11%, ο 25άρης υποχώρησε -0,34%, με τον FTSEM στο -0,40%. Οι επιδόσεις τους στο Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -1,06%, -1,72% και -3,14% ενώ στο 2019 ο ΓΔ κερδίζει 45,45%, ο 25άρης +39,00% και ο FTSEM +19,79%.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, ο ΓΔ στο μεγαλύτερο μέρος είχε καθοδική κίνηση με εγγραφή του κατώτερου μέρας στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,29%), ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,607 από 60,078 δις ευρώ. Ο ΓΔ υποχωρώντας -1,16% οδηγήθηκε στις 880,76 από 891,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2220,05 από 2243,31 με μεταβολή -1,04%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,224 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,232 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν δυο ανοδικές συνεδρίες. Την Τρίτη το κατώτερο μέρας εμφανίστηκε στα πρώτα λεπτά ήταν οι 880,68 μονάδες, που αποτέλεσε και χαμηλό εβδομάδας. Το ανώτερο ήρθε στις δημοπρασίες  και με τζίρο 102,213 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,746 ο ΓΔ κερδίζοντας +1,56% οδηγήθηκε στις 894,49 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2245,20 ανεβαίνοντας +1,13%. Η κεφαλαιοποίηση κατέληξε πάλι πάνω από τα 60 δις ευρώ, στα 60,237 και οδήγησαν ψηλότερα με βάση τις μεταβολές τους οι ΑΔΜΗΕ +7,27%, ΔΕΗ +5,96%, ΛΑΜΔΑ +4,79%, ΟΠΑΠ +4,59% καθώς ο τραπεζικός δείκτης έμεινε αμετάβλητος.

Την Τετάρτη πάλι στις δημοπρασίες  ήρθε το ανώτερο μέρας και ήταν οι 905,66 μονάδες. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,20%) και ο ΓΔ με μεταβολή +1,25% οδηγήθηκε στις 905,64, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2278,11 μονάδες με άνοδο +1,47%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 61,048 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106,931 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 21,513 εκατ. Μετά από δυο μέρες με τις ανοδικές μετοχές διπλάσιες των καθοδικών την Πέμπτη, αρχικά, είχαμε εγγραφή ανώτερου μέρας στις 906,14 μονάδες, που έγινε και νέο υψηλό έτους. Ο τζίρος υποχώρησε στα 82,196 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 10,567 εκατ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,42%) και ο ΓΔ με μεταβολή -0,32% οδηγήθηκε στις 902,78 μονάδες, αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 2262,76 με πτώση -0,67%.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,95%) ώθησαν πτωτικά, αλλά βασικοί ένοχοι της πτώσης κόντρα στο διεθνές κλίμα ήταν οι ΟΠΑΠ -4,47%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,49%, ΑΔΜΗΕ -3,12%, ΕΧΑΕ -3,12%, ΣΕΝΕΡ -2,56%, ΤΕΝΕΡΓ -2,28% και ΟΛΠ -2,07%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 118,138 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν 61 εκατ. στις 17:00 με πακέτα αξίας 2,498 εκατ. μόνο. Ο ΓΔ με μεταβολή -1,19% οδηγήθηκε στις 892,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2235,75 με πτώση -1,19%.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ορίστηκε ψηλότερα από τις δυο προηγούμενες εβδομάδες του μήνα και ήταν 94,5 εκατ. ευρώ με μέση αξία πακέτων 10,5 εκατ. Με αυτά τα δεδομένα για τις συναλλαγές διαμορφώθηκε η ακόλουθη εικόνα για τα blue chip ενώ απομένουν μόλις 3,5 συνεδριάσεις ως το τέλος του 2019.

Είναι σχεδόν ισοδύναμο το πλήθος των ανοδικών blue chip στη βδομάδα έναντι των καθοδικών. Από τα 12 ανοδικά, 6 εμφανίζουν κέρδη πάνω από +2%, οι ΛΑΜΔΑ +11,00% (με +39,82% στο 2019), ΟΤΕ +5,92% (+44,64%), ΦΡΛΚ +5,81% (+42,20%), ΑΔΜΗΕ +4,97% (+50,39%), ΔΕΗ +4,59% (+216,85%), και ΣΑΡ +2,06% (+20,63%). Ακολουθεί η ομάδα των 6 με άνοδο κάτω του +1% ήτοι ΒΙΟ +0,97% (+42,72%), ΕΕΕ +0,65% (+9,07%), ΑΡΑΙΓ +0,62% (+10,57%), ΕΛΠΕ +0,48% (+13,69%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,29% (+44,17%), και ΤΙΤC +0,11% (-3,92%). Στα πτωτικά 9 έχουν εβδομαδιαίες απώλειες άνω του -1,2% ήτοι ΠΕΙΡ -6,27% (+238,10%), ΟΠΑΠ -5,35% (+42,39%), ΜΠΕΛΑ -4,53% (+42,61%), ΕΤΕ -3,07% (+164,27%), ΕΥΡΩΒ -2,39% (+62,69%), ΟΛΠ -2,29% (+45,29%), ΜΥΤΙΛ -1,73% (+32,10%), ΣΕΝΕΡ -1,52% (+2,21%), και ΕΧΑΕ -1,21% (+21,62%). Εμφανίζονται επίσης 4 με υποχώρηση κάτω του -1% δηλαδή οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,85% (+31,03%),  ΑΡΑΙΓ -0,84% (+10,57%), ΤΕΝΕΡΓ -0,77% (+37,68%), και ΜΟΗ -0,69% (-3,62%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι χαμηλοί όγκοι είναι μάλλον σίγουροι η κατεύθυνση στις προσδοκίες άγνωστη

Ξεκινούν την κυριαρχία τους τα ΣΜΕ και τα options λήξης Ιανουαρίου με τις αγορές παγκόσμια κοντά σε κορυφές για το 2019 αλλά και σε βάθος αρκετών ετών σε ορισμένα χρηματιστήρια, ενώ στις ΗΠΑ είχαμε νέα ρεκόρ βίου. Οι διακοπές και οι αργίες έχουν ήδη προκαλέσει υποχώρηση των όγκων στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη.  

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του 2019 στα παράγωγα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή σε αρνητικό πεδίο και δεν τον πέρασαν σε θετικό ούτε δευτερόλεπτο, στο τέλος δε, τον έκλεισαν 27,01 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2260,35 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Ενώ ακολούθησε στις 15:16 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2231,04 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2244,03. Το κλείσιμο στις 2235,75 από 2262,76 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,19%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 36,569 από 53,190 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1080 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2249,00. Διακινήθηκαν επίσης 2109 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2265,00, κατώτερο τις 2237,00 και τελευταίες πράξεις στις 2240,00 από 2263,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου με 60 συμβόλαια και 130 Ανοικτές Θέσεις. Για την σειρά που εξέπνευσε άφησαν ανοιχτά 1941 από 2.794 ΣΜΕ και έγραψαν απώλειες. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.011 από 8.760.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε μικρή σχετικά άνοδο. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 83 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 11 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια για τις 2300 μονάδες. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 59 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες.

Τα στοιχήματα στα δικαιώματα προαίρεσης υπογραμμίζουν τις εκτιμήσεις των traders για τα όρια εντός των οποίων αναμένουν να κινηθεί ο 25άρης. Αφορούν σε χαμηλό ως τις 2150 μονάδες και ανώτερο τις 2350. Αναζητώντας τις προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων για το επόμενο έτος, που δεν απέχει πολύ, εντοπίσαμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Γιατί προσδοκούν συνέχεια στην άνοδο, αλλά υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα υπογραμμίζουν τη σημασία της επίδοσης της Αθηναϊκής αγοράς φέτος.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε πάνω από τις 900 μονάδες. Αυτό δείχνει υγεία. Φυσικά δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε σημαντικά από αυτό το όριο και η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν έδωσε το έναυσμα για κατάκτηση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων τιμών. Όμως η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε ψηλά επίπεδα, ενόψει κλεισίματος του έτους, δίνει ελπίδες για το επόμενο έτος.

Το 2019 έδωσε σημαντικότατες αποδόσεις στις μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν και οι Τράπεζες, που όμως ξεκίνησαν από τόσο χαμηλά επίπεδα, που για πολλούς ακόμα παραμένουν το “βαρίδι” του Δείκτη. Είναι σίγουρο πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι στο μικροσκόπιο των Διεθνών Επενδυτών για το 2020, καθώς οι αποδόσεις θα φαντάζουν στην πρώτη θέση των διεθνών αναλύσεων.

Φυσικά ο τζίρος είναι μικρός και το Χρηματιστήριο παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, παρά την πτώση των spreads των ομολόγων. Είναι εμφανές πως οι Διεθνείς Επενδυτές έχουν πειστεί πως έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος του “Grexit” και επενδύουν άφοβα στα Ελληνικά ομόλογα, που πληρώνουν ευρώ και έχουν θετικό επιτόκιο. Όμως δεν εμπιστεύονται το Χρηματιστήριο και τους Επιχειρηματίες που είναι Εισηγμένοι σε αυτό.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νέο έτος θα ασχοληθεί με τη νομοθεσία για τη εταιρική διακυβέρνηση και θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τις διεθνείς πρακτικές στο Ελληνικό δίκαιο. Αυτό ίσως κάνει πιο ευέλικτα τα Ελληνικά κεφάλαια εναλλακτικών επενδύσεων, που στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλή.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν, αλλά το σημαντικό θα είναι σοβαρότητα και κέρδη. Ας ελπίσουμε να μην επιλέξουμε για πολλοστή φορά το γρήγορο κέρδος και την πολιτική ορθότητα και ξεχάσουμε την ουσία. Έχουμε άλλες τρεις και μισή συνεδριάσεις για το τέλος του έτους και πολλές μεσοβδόμαδες αργίες. Δεν νομίζω πως αυτό βοηθά για ανοδικές, ή καθοδικές εξάρσεις. Το ξεκίνημα όμως του νέου έτους θα είναι σημαντικό για τη συνέχεια της πορείας του Χρηματιστηρίου και ας ελπίσουμε να είναι θετικό”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

“Τo 2019 θα μείνει στην ιστορία ως η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων και η καλύτερη, ως τώρα, στον 21ο αιώνα, αφού όλα δείχνουν ότι στις 3,5 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς, δύσκολα θα υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Σε αυτή την καταπληκτική χρονιά η Ελληνική Αγορά βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων από όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη, ενώ για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μέχρι στιγμής 10 μηνιαία θετικά κλεισίματα, μια επίδοση που ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν κατά 21%, όμως το μεγάλο κέρδος της Ελληνικής Αγοράς ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε εκδόσεις μετοχών και χρέους Ελληνικού ρίσκου, οι οποίες προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, τα αντληθέντα κεφάλαια προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ, ότι καλύτερο δηλαδή έχει καταγραφεί από το 2014 και μετά.

Οι αποδόσεις πάντως των Εισηγμένων μετοχών δεν ήταν ομοιόμορφες, είχαν μεγάλο εύρος (έως +250%) δικαιολογώντας απόλυτα τις ιδιότητες των επιμέρους συντελεστών Beta: οι πιο επιθετικές μετοχές του ΧΑ έτυχαν και της υψηλότερης απόδοσης. Ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις που καταγράφηκαν και στα ομόλογα, καθώς το δεκαετές Κρατικό ομόλογο αναφοράς κατέγραψε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, διευκολύνοντας την ολοκλήρωση εκδόσεων αναχρηματοδότησης με ευνοϊκότερα επιτόκια.

Όλα τα παραπάνω είναι παρακαταθήκες για το 2020. Το Χρηματιστήριο παρά την έξοδο σημαντικού πλήθους Εισηγμένων Εταιρειών, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει ως μηχανισμός χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων και δημιουργίας υπεραξιών για τους Επενδυτές. Στην αύξηση του ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα συμβάλει το περιβάλλον μηδενικών καταθετικών επιτοκίων, ωθώντας κεφάλαια στην αναζήτηση πραγματικών αποδόσεων με μεγαλύτερο ρίσκο. Ο αριθμός των ενεργών κωδικών αλλά και το ενδιαφέρον των Ξένων μπορεί να αυξήθηκε, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκε κάποια έξαρση σε βαθμό υπερβολής, που να σηματοδοτεί την κορύφωση της ανοδικής Αγοράς.

Οι Τράπεζες ουσιαστικά, τώρα μπαίνουν σε δρόμο εξυγίανσης, επιταχύνοντας την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι Αποκρατικοποιήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλήθος και ποιότητα Ενδιαφερομένων, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας ενώ το εγχείρημα του Ελληνικού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ώστε να αρχίσει να συνεισφέρει στην Οικονομία.

Στα εγχώρια ρίσκα της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαν να επισημανθούν ο γεωπολιτικός παράγοντας, η κόπωση στο ενδιαφέρον Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, τα “stress tests” των Τραπεζών και η αδυναμία της Χώρας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Οι αποτιμήσεις στο κατώφλι του 2020 δεν είναι πια στην ζώνη της ευκαιρίας, καθώς έχουν περιορίσει το βαθμό συμπίεσης, ενσωματώνοντας προσδοκίες από τις εκτιμώμενες επιδόσεις της νέας χρονιάς.

Η επενδυτική οπτική θα γίνει πιο επιλεκτική, θα στραφεί σε Εταιρείες που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις, ή άλλες αμοιβές σε είδος προς τους Μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου. Παρόλα αυτά με εκτίμηση προσδοκώμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 2,5%, υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (πχ Λιανικό Εμπόριο), θα αλλάξουν δυναμική και η ανάπτυξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάχυση σε κλάδους και Εταιρείες που ως τώρα κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια.

Ο καταλύτης αυτός παραμένει σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια και καθώς η Μέση Ελληνική Επιχείρηση βρίσκεται εντός της περιμέτρου των Εταιρειών που υστερούν σε αύξηση της δραστηριότητας, η αντιστροφή της τάσης θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ολοκληρώνει την χρονιά κοντά στα υψηλά έτους, έχοντας κινηθεί μετριοπαθώς ανοδικά μετά τον Οκτώβριο. Η δυναμική έχει μειωθεί, ωστόσο έχουν κατακτηθεί δύσκολα τεχνικά σημεία, στα οποία οι πωλητές πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αναχαίτιζαν ανοδικές κινήσεις. Το επίπεδο των 1050 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα βατός στόχος για το Γενικό Δείκτη, με βάση την διαγραμματική εικόνα των τελευταίων ετών. Το ορόσημο των 1000 μονάδων ασφαλώς και θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό όριο στην πορεία αυτή, όμως αυστηρά διαγραμματικά το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2014 είναι η ισχυρότερη μακροπρόθεσμη αντίσταση που θα βρει μπροστά του ο Δείκτης.

Σε αντίθετη περίπτωση η μεγάλη βάση των 600 μονάδων ενδέχεται να λειτουργήσει ως “ανάχωμα” σε καταστάσεις μεταβλητότητας, όπως συνέβη στο κοντινό παρελθόν. Οι αλλαγές που έχει υποστεί ο Δείκτης μετά το 2015 καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις μεγαλύτερου χρονικού βεληνεκούς, αφού τα σημεία ισορροπίας αντιστοιχούν σε άλλη σύνθεση και στάθμιση Δείκτη”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν συσσώρευση κοντά στα υψηλά οκτώ μηνών, καθώς οι όγκοι εξασθένησαν πριν από το διάλειμμα των Χριστουγέννων και οι επενδυτές έκλεισαν τις θέσεις τους, παίρνοντας υψηλά κέρδη, που έγιναν νωρίτερα αυτό το μήνα, στο σπίτι.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν σταθερός μετά την άνοδο κατά 1,4% την περασμένη εβδομάδα και πάνω από 5% αυτό το μήνα, ενώ στις 9 δική μας ώρα έχανε -0,05%. Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης είναι μέχρι τώρα σχεδόν 10% ψηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε 0,1% μετά από την εγγραφή ανώτερου σε βάθος 14 μήνες την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις 9 δική μας ώρα κέρδιζε +0,02%. Ήταν απάνω κατά 2,3% για το μήνα μέχρι τώρα. Η αγορά της Νότιας Κορέας ήταν πιο αδύναμη μετά από την προσθήκη 5,5% μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο, καθώς στις 9 δική μας ώρα έχανε -0,02%.

Οι κινεζικές μετοχές ήταν χαμηλότερα με τον Σύνθετο Δείκτη της Σαγκάης χαμηλότερα κατά -1,40%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα