Ε.Ε., Γερμανία και Ρωσία κατά ΗΠΑ για τις κυρώσεις στον Nord Stream 2

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 13:19
UPD:13:20
REUTERS/Stine Jacobsen

Την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 επέκριναν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, σε συνέχεια των επικρίσεων από ρωσικής πλευράς.

«Επί της αρχής η Ε.Ε είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της Επιτροπής ήταν πάντα να διασφαλίζει ότι ο Nord Stream 2 λειτουργεί με διαφανή τρόπο, με το απαραίτητο επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας».

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις κυρώσεις παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

«Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της  καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περνά κάτω από τη Βαλτική παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία και έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία ωφελείται περισσότερο από το έργο.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι ο αγωγός αυτός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και έτσι να ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα