Ελληνικά ομόλογα: Ανάπτυξη και αναβαθμίσεις θα φέρουν μεγαλύτερη μείωση των αποδόσεων

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 20:33
UPD:20:34
REUTERS/Lisi Niesner

Το χρηματιστηριακό ράλι κράτησε μακριά τους επενδυτές από την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα την άνοδο της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κατά πέντε μονάδες βάσης κατά την τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που χαρακτηρίσθηκε από υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ και την αποκλιμάκωση του ελληνικού κόστους δανεισμού σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς «τσίμπησε» πέντε μονάδες βάσης, στο 1,41%, ενώ το περιθώριο έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ανήλθε στις 168 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ.

Στα μέσα της εβδομάδας, η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα άρει τον Φεβρουάριο τους περιορισμούς, επιτρέποντας στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διακρατούν περισσότερα ομόλογα, πυροδότησε ράλι στους ελληνικούς τίτλους, πιέζοντας την απόδοση του 10ετούς στο 1,24%.

Αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, στη φιλοαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις καθώς και σε μια ψήφο εμπιστοσύνης των οίκων, υπό τη μορφή περαιτέρω αξιολογήσεων. Οι συγκεκριμένες παράμετροι αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Η Citi, σε πρόσφατη έκθεσή της προβλέπει υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το όριο του 1% το 2020, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης και η επιτάχυνση της ανάκαμψης έχουν συμβάλει στη μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Από τις αρχές του έτους, η απόδοση του 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί πάνω από 280 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα