Παρευξείνια Τράπεζα: Τριπλασιασμός κεφαλαίου

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2007 20:27

Θεσσαλονίκη,

ΤΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του ονομαστικού κεφαλαίου της Παρευξείνιας Τράπεζας στα 3 δισ. SDR (περίπου 4,8 δισ. δολ.) από 1 δισ. SDR αποφάσισε το συμβούλιο διοικητών της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του έργου της στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την προσφορά συνολικής συνδρομής 1 δισ. SDR από τα 11 κράτη-μέλη της Τράπεζας, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο τον Τούρκο τραπεζίτη, Χαϊρετίν Καπλάν. Κατόπιν τούτου, το εγγεγραμμένο κεφάλαιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (γνωστότερης ως «Παρευξείνιας») αυξάνεται σε 2 δισ. SDR .

Σημειώνεται ότι τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα είναι ένα «τεχνητό» νόμισμα, που δημιουργήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1969 και η ισοτιμία του προκύπτει από τις αντίστοιχες ενός «καλαθιού» βασικών νομισμάτων, που σήμερα εμπεριέχει το ευρώ, το δολάριο ΗΠΑ, το γιεν και τη λίρα Αγγλίας).

Η αύξηση του κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Παρευξείνια να συμμετάσχει σε μεγαλύτερα επενδυτικά έργα και να βελτιώσει τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να προσφέρει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στους πελάτες της, στα 11 κράτη-μέλη της (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ουκρανία).

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω στήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας, όπως έγινε σαφές κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δούκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τράπεζα θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια το βασικό μοχλό ανάπτυξης και συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου και συζήτησε με τον κ. Καπλάν θέματα συνεργασίας της Παρευξείνιας με τις ελληνικές αρχές και συνεργασίας της με τις επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα