Πιέσεις για τα ομόλογα, νευρικότητα στις μετοχές δια χειρός... Σουηδίας

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έγινε η πρώτη που εγκαταλείπει το όπλο των αρνητικών επιτοκίων
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 13:49
UPD:13:55
EPA/ARMANDO BABANI

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων, όπως και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες. Υπό ελαφρά πίεση βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., που όπως πετυχαίνει να κρατήσει τις 900 μονάδες. Στην αγορά κρατικού χρέους από την άλλη επικρατούν ρευστοποιήσεις με τις τιμές σε πτώση και τις αποδόσεις στην ανιούσα. 

Στις 13:41 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο (0,01%), έχοντας καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινηθεί μεταξύ -0,1% και +0,2%. Οριακή είναι επίσης η μεταβολή για τον CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο +0,1% είναι ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι σταθερά σε αρνητικό έδαφος, αλλά με πολύ μικρές απώλειες (- 0,4%). 

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,37% διαμορφώνεται στις 902,25 μονάδες. Κόντρα στο κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλό όγκο συναλλαγών, ο τζίρος στην Αθήνα έχει ήδη ανέβει στα 36 εκατ. ευρώ. 

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος προσωπικής φροντίδας, με πτώση άνω του 2%. Ο τραπεζικός από την άλλη εμφανίζει μικρή πτώση της τάξης του 0,25%. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος ακίνητης περιουσίας με κέρδη άνω του 1%, ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (+0,65%) και πετρελαίου (+0,5%). 

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς καταγράφει άνοδο επτά μονάδων βάσης, στο 1,36%. Υπό ισχυρή πίεση και τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να σκαρφαλώνει στα νέα υψηλά έξι μηνών του -0,212%. 

Την κατεύθυνση στην αγορά δίνει η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο μηδέν. Γίνεται έτσι η πρώτη από τις κεντρικές τράπεζες, που διατηρούσαν αρνητικά επιτόκια, που εγκαταλείπει αυτό το όπλο, φοβούμενη τις παρενέργειές του. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα