Καθησυχαστικά σχόλια Αλμούνια για τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 11:04

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της Ευρωζώνης είναι σε θέση να απορροφήσει τα «πληθωριστικά σοκ», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Χοακίν Αλμούνια. Διαπιστώνει, ωστόσο, αυξανόμενους κινδύνους από τις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες, ωστόσο μπορεί να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Την Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στο Λουξεμβούργο ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας στην Ε.Ε. παραμένουν ισχυρά, παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο κίνδυνος για επιβράδυνση της οικονομίας την επόμενη χρονιά έχει ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα.

«Εάν έπρεπε να παρουσιάσουμε τις σήμερα τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, θα ήταν χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες ένα μήνα πριν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια, αφού όπως εξήγησε οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και η αστάθεια στις διεθνείς αγορές έχουν ανατρέψει τα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα