Talk of the market: Καλά νέα από και για τις τράπεζες

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 10:33
UPD:10:33
  • Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώνεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή.
  • Το νέο έτος θα είναι η χρονιά του «Ηρακλή», του σχεδίου που προοιωνίζεται μια νέα εποχή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με νέο προφίλ επενδυτών και νέα δεδομένα μετά και τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Neptune από την Alpha και ICON από την Εθνική Τράπεζα, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν ως προτιμηταίο υποψήφιο στην περίπτωση του Νeptune τη Fortress-DoValue για την μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Ανακοινώσεις πάντως αναμένονται από τη Eurobank για τη φερόμενη συμφωνία με την DoValue που θα αποκτήσει το 80% της FPS, θυγατρικής της τράπεζας στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Εν τω μεταξύ, η άρση των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, σε συνέχεια και της συζήτησης του θέματος στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αποτελεί ένα καλό νέο για τον κλάδο, σε συνδυασμό με την προώθηση του σχεδίου “Hρακλής”, το οποίο έχει δρομολογήσει εξελίξεις πριν ακόμη περάσει από τη Βουλή.
  • Σε συνδυασμό δε με το μακροοικονομικό, το νομικό και το πολιτικό περιβάλλον -παράγοντες που λειτουργούν υποστηρικτικά στη μείωση των NPEs- αναμένεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σε βάθος χρόνου… διότι βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει προεξοφλήσει το zero risk weighting για τους senior τίτλους που θα εκδοθούν από τις τράπεζες στο πλαίσιο της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων -πιθανόν έχει προεξοφλήσει και μέρος του θετικού αντικτύπου από την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων- κι ως εκ τούτου η χθεσινή «χλιαρή» αντίδραση των τραπεζικών blue chips στο Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση που κατά τα άλλα χαρακτηρίστηκε από καλό κλίμα, ήταν δικαιολογημένη. 
  • Εξάλλου ο τραπεζικός δείκτης αποδίδει 95% φέτος. Ας σημειωθεί ότι η αντίδραση του ΓΔ προς τις 900 μονάδες, που καλλιεργεί προσδοκίες και για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήρθε ως αποτέλεσμα της αντίδρασης δεικτοβαρών μετοχών σε ένα περιβάλλον καλών ειδήσεων, από την πρόοδο που καταγράφεται στην προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης μετά το σκάνδαλο Folli Follie μέχρι την επιτυχημένη ΑΜΚ της Lamda Development και τη διαφαινόμενη ικανοποίηση των αναλυτών στην τηλεδιάσκεψη που παραχώρησε η διοίκηση της ΔΕΗ για το φιλόδοξο business plan. Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε σε υψηλά 30 μηνών χθες, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 956,304 εκατ. ευρώ!


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα