H επιμονή Τζόνσον κοκκινίζει τα ταμπλό

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 13:46
UPD:13:53
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Mπορεί το «άτακτο» Brexit να έφυγε από το τραπέζι, αλλά στο προσκήνιο ήρθε μια άλλη ανησυχία. Αυτή της εκπνοής της μεταβατικής περιόδου για τη Βρετανία, χωρίς να έχει επισφραγίσει μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. 

Με τον Τζόνσον να εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στην όποια παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και την Ε.Ε. να προειδοποιεί ότι οι 11 μήνες είναι πολύ μικρό διάστημα για τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρεθούν εκ νέου στο «χείλος του γκρεμού», ο ενθουσιασμός στις αγορές χάνεται. 

Σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές απομακρύνονται από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα οποία σκαρφάλωσαν χθες, με τον δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 0,75%. Δεν είναι μόνο οι βρετανικές εξελίξεις που επηρεάζουν τους επενδυτές. Δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων διαδραματίζουν επίσης το ρόλο τους. Η μετοχή της Unilever κάνει βουτιά 6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Ιούλιο του 2015, μετά την προειδοποίηση ότι οι ετήσιες πωλήσεις θα αυξηθούν λιγότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. 

Ο κλάδος προϊόντων προσωπικής και οικιακής φροντίδας καταγράφει πτώση 2,1% και είναι αυτός με τη χειρότερη επίδοση στον πανευρωπαϊκό δείκτη. 

Τα ταμπλό δείχνουν κόκκινο στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά, αφού η υποτίμηση της στερλίνας προσφέρει στήριγμα στις μετοχές με εξαγωγική δραστηριότητα. Πτώση 0,81% καταγράφει ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί περίπου 0,5%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα